Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ…

Ένα όραμα πολλών δεκαετιών και ένα έργο τιμής προς τους πεσόντες του πολέμου του 1940 γίνεται πραγματικότητα, ύστερα από τον διαγωνισμό που έγινε για την κατασκευή μνημείου πεσόντων στο Καλπάκι. Ένα μνημείο που θα κατασκευαστεί κοντά στο μονοπάτι που οδηγεί στο λόφο όπου σήμερα βρίσκεται «Ο ΜΑΧΗΤΗΣ» και στο οποίο μνημείο σε μαρμαρένιες στήλες θα αναγράφονται τα ονόματα όλων των Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες ενάντια στους Ιταλούς και που ήταν κοντά στις 14.000 άτομα!..

ΣΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΚΑΛΠΑΚΙ…

Ήταν καθολικό το αίτημα για τη δημιουργία μνημείου στην περιοχή που διαδραματίστηκαν τα τραγικά γεγονότα στον πόλεμο του ’40. Το Καλπάκι ήταν η περιοχή που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα κατά την είσοδο των Ιταλών από την Αλβανία και που συνεχίστηκαν σχεδόν μέχρι το τέλος του πολέμου. Σε όλη αυτή τη διάρκεια Έλληνες πολεμιστές έδωσαν αγώνες υπέρ πίστεως, πραγματικά, και πολλοί άφησαν εκεί τις ζωές τους και τα σώματά τους, ενώ δεν ήταν λίγοι που δε γύρισαν ποτέ ούτε ως ζωντανοί, ούτε ως νεκροί!

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ!..

Ο Δήμος Πωγωνίου, με τη συνδρομή της Βουλής και ιδιαίτερα του Ηπειρώτη Προέδρου Κ. Τασούλα, επιτέλους κάνουν πράξη αυτό το χρέος τιμής και βάζουν τα θεμέλια για τη δημιουργία του μνημείου. Ένα μνημείο, που θα είναι το σημείο αναφοράς όλων, όσων θα τιμούν τη μνήμη των ηρωικώς πεσόντων στα ελληνοαλβανικά σύνορα!..

❁ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ…

Με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φαραντούρη, που βρέθηκε στα Γιάννενα, συναντήθηκε ο Θωμάς Μπέγκας και μεταξύ των άλλων, ο Δήμαρχος ζήτησε να δοθεί περισσότερο ενδιαφέρον από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη της Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών ειδικότερα! 

■ Η… ΑΓΝΟΙΑ!

Δίκαιο το αίτημα του κ. Μπέγκα, αλλά μου κάνει εντύπωση που δεν γνωρίζει τι έχουν κάνει οι Έλληνες ευρωβουλευτές για την Ήπειρο και τα Γιάννινα όλα τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα την τελευταία θητεία! Κακώς, πολύ κακώς έχει άγνοια και τόσα και τέτοια κενά, ένας προοδευτικός Δήμαρχος!

❖ ΤΙΠΟΤΑ ΤΥΧΑΙΟ…

Με… χρυσά κουτάλια τρώνε οι Ηπειρώτες και εντελώς τυχαία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις (από το τέλος!) στην ανάπτυξη και φυσικά οι εκπρόσωποί της στις Βρυξέλλες πετάνε στα ουράνια από όλα τα καλά που έφεραν στον τόπο τους. Δυστυχώς δε φτάνει ο χώρος αυτής της στήλης για να τα περιγράψει και θα ζητήσει από τη διεύθυνση του «Π.Λ.» να αφιερώσει περισσότερο χώρο, ίσως και πολλές σελίδες… 

❁ ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ…

Γεμάτος ο τοπικός και πανελλήνιος τύπος από… πρωτοβουλίες ευρωβουλευτών για την ανάπτυξη της Ηπείρου και ο νυν και πρώην Δήμαρχος δεν δικαιούται να έχει άγνοια. Με το αίτημα που έκανε στον ΣΥΡΙΖΑίο, αδικεί όλα τ’ άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στην Ευρώπη και όπου να ‘ναι, εδώ θα είμαστε, θα λάβει καμιά διαμαρτυρία ή κανένα… εξώδικο γι’ αυτή του την άγνοια, η οποία είναι απρέπεια προς όλους που νυχθημερόν… μοχθούν για την Ήπειρο των όλων! Ρωτήστε και τον υπογράφονται που είναι παθών εν υπηρεσία…

■ Η ΤΟΛΜΗ…

Ως «ΤΟΛΜΗΡΟΣ», τόλμησα να κάνω παρατήρηση σε «Ευρωπαίο» βουλευτή για τον τρόπο που διαχειρίστηκε ένα ζήτημα υψίστης εθνικής σημασίας και μόνο στις δικαστικές αίθουσες δεν οδηγηθήκαμε για περισσότερες εξηγήσεις. Και να φανταστείτε ήμουν από κείνους που άνοιξαν δρόμους για τοπική, εθνική, ευρωπαϊκή εξέλιξη.

❖ ΚΕΝΑ ΜΝΗΜΗΣ…

Η ΔΕΕΠ ΝΔ Νομού Ιωαννίνων στην εκδήλωση της κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας το περασμένο Σάββατο, εκτός των άλλων απένειμε «βραβεία» στους χρηματίσαντες πρόεδροι ΝΟΔΕ διαχρονικά και σωστά έπραξε. Όμως άφησαν ορισμένα κενά, όσοι είχαν αυτή την πρωτοβουλία, διαγράφοντας από τη μνήμη κάποιους που διαδραμάτισαν τεράστιο ρόλο από τη δημιουργία αυτών των κομματικών οργανώσεων, καθώς και αργότερα όταν ενέσκηψε λαίλαπα ΠΑΣΟΚ και τότε που πολλοί έτρεξαν να κρυφτούν για να μην τους… κάψει ο πράσινος Ήλιος!

❁ ΗΤΑΝ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΙ!

Ο αείμνηστος Κώστας Σαφαρίκας ήταν ο πρωτεργάτης δημιουργίας κομματικού οργανισμού στον νομό Ιωαννίνων, που ήταν πρωτοπόρος για όλη την Ελλάδα και ήταν παράδειγμα για το στήσιμο ενός τέτοιου οργάνου που κράτησε από το 1975 έως το 1981! Στη συνέχεια, για λίγο διάστημα, ορίστηκε ο Μιχ. Ποσποτίκης και σε εκλογές εσωκομματικές πρόεδρος εξελέγη ο νεαρός τότε δικηγόρος αείμνηστος Νίκος Βάκκας, ο οποίος κράτησε όρθιο τον κομματικό μηχανισμό για να τον παραδώσει στον αείμνηστο Άλκη Λαζάνη κι εκείνος στον αείμνηστο Βαγγέλη Λάμπρου για να φτάσουν κάπου το 1990, όπου ξανακυβερνούσε η ΝΔ με τον Κων/νο Μητσοτάκη… 

■ ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΗΣΜΟΝΙΑ!

Όχι, δεν κάνει η στήλη μνημόσυνα, αλλά δεν έχει δικαίωμα να λησμονεί ανθρώπους που φάνηκαν χρήσιμοι στην κοινωνία και στη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, την οποία κράτησαν όρθια και ακέραια μέχρι σήμερα που όπως φαίνεται κάποιοι είναι επιλήσμονες ή τελούν εν αγνοία και ότι κάποιοι άλλοι δούλεψαν και πάλεψαν για να συμπεριφέρονται επιλήσμονες και ανιστόρητοι… 

❖ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ…

Θα μπορούσαν, λοιπόν, να τιμήσουν τη μνήμη όλων των «απόντων» ως ελάχιστο φόρο τιμής, εφόσον για όλους όσους προανέφερα υπάρχουν συγγενικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να είναι εκεί αντ’ αυτών. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και αυτό έχει και τα χαρακτηριστικά αγνωμοσύνης! Ας το έχουν υπόψιν τους για μια άλλη αναφορά στο μέλλον…

❁ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ!

Δώστε βάση στην είδηση! Κατόπιν ενεργειών του βουλευτή Πρεβέζης της ΝΔ κ. Σπ. Κυριάκη, τα παιδιά των δημοτικών σχολείων της πόλης θα σιτίζονται κι αυτά όπως άλλα παιδιά άλλων σχολείων άλλων περιοχών. Το νέο μας το ανήγγειλε ο ίδιος ο βουλευτής, ο οποίος θεώρησε ότι ήταν πράξη άμεσης τακτοποίησης και προτεραιότητας με τον αιτιολογικό ότι υπήρχε αδικία μέγιστη σε αυτό που γινόταν μέχρι τώρα. Α ρε Κώστα Μπάρκα, που είσαι να δεις και να ζήσεις τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Κυρίως να μαθαίνεις!

■ ΕΚΤΟΣ Ο ΑΛΕΚΟΣ!

Εκτός διοίκησης Περιφερειών Ελλάδας ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης! Η «δεξιά» παρέα τον άφησε εκτός τον Αλέκο, χωρίς να εξηγήσουν τους λόγους κάτι που φανταζόμαστε θα τον έκανε «Τούρκο»!

❖ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ…

Δηλαδή, μέχρι προχθές ο Αλέκος ήταν ικανός να διαχειρίζεται τα των Περιφερειών Ελλάδας, ενώ στο εξής θα περιοριστεί μόνο στα της Ηπείρου με απόφαση τίνος άραγε; Το ξέρω! Έγιναν εκλογές θα μου πείτε. Δηλαδή σ’ αυτές τις εκλογές από τι ενοχλήθηκαν οι συνάδελφοί του και με τίνος εντολή άφησαν έξω από περιφερειακά κέντρα τον «δικό μας» Αλέκο Καχριμάνη στου οποίου το όνομα πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες πίνουν νερό! Ούτε αυτός ο βλάχος, ο Τζιτζικώστας δεν έβαλε πλάτη; 

❁ Ο Θ. ΠΙΤΟΥΛΗΣ…

Το ίδιο όμως δε συνέβη με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη, ο οποίος εξελέγη στο νέο ΔΣ των Περιφερειών Ελλάδος με προτροπή του περιφερειάρχη Ηπείρου στον οποίο απευθύνει τις άπειρες ευχαριστίες για την προτίμηση στο πρόσωπό του. Μάλιστα ο κ. Πιτούλης επί συνόλου 335 ψηφισάντων έλαβε 262 ψήφους, ήτοι ποσοστό 78,7%, όπως ο ίδιος αναφέρει σε ανακοίνωση του και υπόσχεται «πολλή δουλειά τα επόμενα χρόνια για το καλό των συμπολιτών μας», όπως αναφέρει και βέβαια υπό την καθοδήγηση ενός άλλου βλάχου, που είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Τζιτζικώστας.

■ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ!

Δεν τα πολυβρήκαν οι αγροκτηνοτρόφοι στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είναι λίγα τα λεφτά που μας δίνεις μωρ’ μάνα μ’», είπαν στον Κυριάκο, ο οποίος απάντησε κατά τον ίδιο τρόπο. «Δεν βγαίνω μωρ’ μανα μ’, διότι για να φάτε εσείς πρέπει να πεινάσουν πολλοί άλλοι»! Είπαν κι άλλα πολλά άλλα κανείς δεν έπεισε κανένα και ο αγώνας τώρα συνεχίζεται μέχρι να φτιάξει λίγο ο καιρός και να αρχίσουν οι καλλιέργειες. Στο ίδιο έργο θεατές όλοι οι υπόλοιποι εδώ και δεκάδες χρόνια!

❖ ΤΟ… ΟΡΓΩΜΑ!

Κατόπιν της παραπάνω διαφωνίας, τα τρακτέρ από Θεσσαλία-Πελοπόννησο-Μακεδονία θα κατέβουν κατά πλατεία Συντάγματος, όπου θα αρχίσουν τα οργώματα καθότι έχουν μείνει χέρσα εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι το στοίχημα των Νεοελλήνων καλλιεργητών, που τηρούν το έθιμο μετά τη χειμερινή αγρανάπαυση…

❁ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ…

Από κοντά η οικογένεια Κασσελάκη-Τάιλερ-σκύλος για συμπαράσταση στον αγώνα των ξεσηκωμένων. Από τρακτέρ σε τρακτέρ ο Στέφανος, για να βοηθήσει στην… σπορά αλλά και στις στρούγκες για άρμεγμα. Ζακέτα να πάρεις Στέφανε, μην πάρεις καμιά πούντα και χάσει η Βενετιά βελόνι…

■ Η ΥΠΟΔΟΧΗ!

Σαν ακάλεστο σε γάμο είδαν την επίσκεψη του κυρ Στέφανου στην μάζωξη που κάποιοι προετοίμαζαν αρραβωνιάσματα της διασπασμένης αριστεροΠΑΣΟΚοαριστεράς. Με το φανελάκι το μαύρο μπήκε μέσα ο κυρ Στέφανος έγινε δεκτός με επιφωνήματα τα περισσότερα είχαν το «χρώμα» του γιούχα! Είπαμε για ζακέτα αλλά ένα καπελάκι θα του ήταν χρήσιμα από τίποτα ζαρζαβατικά… 

❖ ΕΠΕΣΕ…

Ύστερα από αρκετά χρόνια έπεσε το «κάστρο» στην ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ σε χέρια αριστερόπουλων, επειδή η κεντροδεξιά έχει καβαλήσει το καλάμι. Το 41% του Μητσοτάκη και το 55% του Καχριμάνη τελικά δεν μπόρεσαν να φανούν αρκετά για την κατάκτηση της ΠΕΔ η οποία πέρασε σε «ξένα» χέρια. Οι προσωπικές φιλοδοξίες τελικά νίκησαν την λογική και νάτους τώρα τους αυτοδιοικητικούς στην Ήπειρο να απολαμβάνουν τα «έργα» τους! 

❁ ΚΑΛΑ ΜΥΑΛΑ…

Με τέτοια μυαλά και η λαιμαργία για εξουσία της κεντροδεξιάς στην Ήπειρο, ανέτρεψαν κάθε πρόβλεψη! Και νάτους τώρα να γίνονται ουραγοί των δήθεν προοδευτικών που πήρε το κουτάλι τους νερό και να τους κάνουν τους καμπόσους. Για γέλια και για κλάματα καταστάσεις. Μην ξεχάσετε να κόψετε και καμιά πίτα παιδιά της ΝΔ!..

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.