Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ…

Προς τι ο ξεσηκωμός στο Μέτσοβο, με αφορμή πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου -και μια από τις πρώτες της νέας δημοτικής αρχής- για παραχώρηση δημόσιας έκτασης στο Ίδρυμα Τοσίτσα, στην οποία θα επενδύσει ο Δήμος κάτι που θα ξαναδώσει πνοή στην περιοχή, ύστερα από πολλές δεκαετίες εγκατάλειψης και απαξίωσής της!

Η ΠΕΡΙΟΧΗ…

Πρόκειται για την περιοχή που, όσοι θυμούνται, ήταν στημένο το παλιό τελεφερίκ, που για την εποχή του ήταν πρωτοποριακή παρέμβαση και γιόμιζε το Μέτσοβο από επισκέπτες,. Αυτό το χώρο φρόντισε η νέα δημοτική αρχή να παραχωρήσει σε ένα ίδρυμα που έκανε το Μέτσοβο να γίνει αυτό που έγινε και που τα τελευταία πολλά χρόνια καμία δημοτική αρχή δεν είχε ούτε τη δύναμη ούτε την έμπνευση να αλλάξει. Απλά περιορίστηκαν στις δόξες του Ιδρύματος για να κάνουν εκείνοι τους καμπόσους…

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ…

Θα επενδύσει σε αυτή την τοποθεσία το ίδρυμα Τοσίτσα και μια Αβέρωφ το εγγυάται και γι’ αυτό εξάλλου πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο η σχετική απόφαση της παραχώρησης. Διαφορετικά δεν είχε λόγο μια Αβέρωφ να ασχοληθεί με τα δημοτικά πράγματα. Προφανώς στο νου της η νέα Δήμαρχος θα έχει να… ταρακουνήσει τις βελανιδιές και τα πουρνάρια για να κατεβάσουν καρπούς και να ξαναμπεί το Μέτσοβο σε δρόμους πρωτοποριακούς, τιμώντας το αύριο αλλά και το παρελθόν και κυρίως τον Ευάγγελο Αβέρωφ που ίδρυσε το Μέτσοβο που απόλαυσαν και απολαμβάνουν οι Έλληνες και όχι μόνο...

ΟΧΙ ΓΚΡΙΝΙΑ!..

Ας αφήσουν κατά μέρος την γκρίνια ορισμένοι μεμψίμοιροι, που ενοχλήθηκαν δήθεν από την απόφαση του Δήμου Μετσόβου να κάνει και κάτι άλλο δυνατό στο Μέτσοβο, πιο ξεχωριστό από εκείνο που προσφέρουν σήμερα τα κοντοσουβλάδικα της πλατείας. Είμαστε με εκείνους που δεν φοβούνται να τα αλλάζουν όλα και να μην πετάνε χαρταετούς μόνο!

❁ Η ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ

«Εσείς συνεχίστε τους αγώνες σας εδώ στο Θεσσαλικό κάμπο κι εμείς θα σας συμπαραστεκόμαστε από το Κολωνάκι»! Κάτι τέτοιο πρότρεψε ο Στ. Κασσελάκης τους αγροκτηνοτρόφους που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ζητώντας από την πολιτεία περισσότερες ενισχύσεις απ’ όσες μέχρι τώρα έχουν δει στα πορτοφόλια τους… 

■ ΤΟ… ΕΘΙΜΟ!

Τηρώντας το… έθιμο που έρχεται από τον προκάτοχό του στον ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο Στ. Κασσελάκης καβάλησε κι ένα τρακτέρ για να κάνει πιο πιστευτό τον πόνο που νιώθουν αυτός, ο Τάιλερ και ο σκύλος τους για την αγροτιά, όπως ακριβώς έκανε ο Αλέξης πριν το 2015 που πάνω από τα τρακτέρ απειλούσε και διαβεβαίωνε ότι… θα πατήσει κάτω τη Μέρκελ και ότι όλα θα τα αλλάξει μ’ ένα νόμο και ένα άρθρο!  

❖ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ…

Δε μας φτάνουν όλα όσα υποσχέθηκε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λένε οι ξεσηκωμένοι σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας και απειλούν με μεγαλύτερες και πιεστικότερες κινητοποιήσεις τους όλο το επόμενο διάστημα. Τα 6χίλιαρα και τα 10χίλιαρα τα θεωρούν ψίχουλα και δεν εννοούν να κάνουν πίσω από τα αιτήματα που έχουν, αφού τα προβλήματα όσο πάνε και μεγαλώνουν λόγω και των κλιματικών αλλαγών που γίνονται.

❁ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ…

Αυτό τον καιρό είδαμε και τους μελισσοκόμους να κινητοποιούνται και να ζητούν κι εκείνοι αποζημιώσεις για τις ζημιές που έπαθαν, είτε από τις πυρκαγιές, είτε από τις πλημμύρες. Οι ίδιοι έβαλαν κι ένα άλλο ιδιαίτερο αίτημα που έχει να κάνει με τον αποκλεισμό των ελληνοποιήσεων του μελιού, το οποίο οι επιτήδειοι εισάγουν, το κάνουν πρόσμιξη και το διαθέτουν στην αγορά ως γνήσιο ελληνικό!.. 

■ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ…

Το παραπάνω πρόβλημα με τη νόθευση του μελιού δεν είναι τωρινό ζήτημα αλλά έρχεται από πολύ παλιά. Απλά τώρα βρήκαν ευκαιρία οι μελισσοκόμοι να βγουν στους δρόμους, στο πλάι των άλλων ξεσηκωμένων. Πού θα βρουν άλλη τέτοια ευκαιρία και κυρίως τόσο δυνατή!

❖ Η ΦΕΤΑ…

Εκεί στον Θεσσαλικό κάμπο η γαλακτοβιομηχανία ήταν που ήταν «πονηρή» τώρα ποιος την πιάνει, ύστερα από τη Θεομηνία. Αναφέρομαι στη «νόθευση» της φέτας που εξακολουθούν να κάνουν με γάλα εισαγόμενο. Η ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ έχει πολλή δουλειά να κάνει, αν εξακολουθεί να θέλει να επιβάλλει την τάξη. Είπαμε η ΦΕΤΑ ΠΟΠ παράγεται από ελληνικό γάλα αιγοπρόβειο σε αναλογία 30-70 αντίστοιχα.

❁ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ…

Και το ερώτημα που μπαίνει και θα είναι βασανιστικό για το ΣΥΡΙΖομάνι! Θα ξαναζήσει ο κυρ Στέφανος τέτοιες εικόνες και τέτοιες εποχές σαν αυτές που είχε την ευκαιρία να ζήσει, από τότε που έγινε ο κυρίαρχος της Κουμουνδούρου και σαν αυτές που έζησε ως επισκέπτης στη χώρα που τον γέννησε, που όμως τον γαλούχησε ο καπιταλισμός των ΗΠΑ. Θα ξανακαβαλήσει άραγε τρακτέρια στα βουνά και στους κάμπους κι αν θα του δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά ανθρώπους του πραγματικού μόχθου...

 

■ Η… ΚΡΙΣΗ!

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει στο ΣΥΡΙΖοχωριό, που θα κάνει το συνέδριό του μετά τα στραπάτσα τα απανωτά το μαρτυρικό γι’ αυτούς 2023! Λέγεται ότι το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του Αλέξη Τσίπρα, Ν. Παππάς θα βάλει ενέχυρο κάποια αγροτεμάχια, θα αγοράσει και κάποια «ντοκουμέντα» και θα γίνει κυρίαρχος του μαγαζιού, αν ωστόσο δεν έχει ανοίξει η όρεξη του Τεμπονέρα, που επενδύοντας στον τραγικό θάνατο του πατέρα του, θέλει εκείνος να κυριαρχήσει. Μακριά-κοντά ο «πόλεμος», κι εδώ θα είμαστε να τον αγναντέψουμε…

 

❖ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ!..

Το είδαμε και αυτό! Την στιγμή που σε όλες τις εκκλησίες οι κληρικοί κατακεραυνώνουν με εγκυκλίους την κυβέρνηση για τους γάμους ομοφύλων, στη Μητρόπολη Κέρκυρας η αγάπη περίσσεψε από τον μητροπολίτη, όταν οι πειστικοί του απέπεμψαν από την ευλογία νεαρό ΑμΕΑ γιατί των ευχών προηγούνται οι κληρικοί! Τυχαίο; Όχι! Ο ίδιος ο μητροπολίτης έγινε μάρτυρας της σκηνής και δεν σήκωσε την μαγκούρα να «καθαρίσει» τον χώρο από τους πιστέμπορες, όπως έκανε ο Κύριος όταν μπήκε στα Ιεροσόλυμα!

 ❁ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ!

Όχι, όχι! Ένα γεγονός δεν ακυρώνει την αξία και σημασία της πίστης. Όμως οι διαπρύσιοι κήρυκες της ορθότητας και κανονικότητας δεν πρέπει να ακυρώνουν με πράξεις την έννοια της αγάπης, την οποία από βήματος εκκλησίας σε μόνιμη βάση διακηρύσσουν. Όχι μόνο στα λόγια αλλά πρέπει και στην πράξη να το αποδεικνύουν οι ίδιοι. Στην Κέρκυρα, παρουσία του Μητροπολίτη κάτι τέτοιο δεν έγινε με τον συγκεκριμένο ΑμΕΑ! 

■ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ…

Σοβαρή η υπόθεση να μεταφέρει κανείς αυτούσια τον σεβασμό προς την πίστη και ακόμη σοβαρότερη η μεταλαμπάδευση του νοήματος της διδασκαλίας του Χριστού, που είναι μόνο η Αγάπη. Τα κηρύγματα αντιπαλότητας παραπέμπουν σε ανθρώπινες αδυναμίες που φτάνουν σε ακρότητες. Θα πείτε είμαι προκατειλημμένος, λόγω παλιών «αντιπαλότητων», αλλά πείτε το κι έτσι όταν γινόμαστε μάρτυρες καταστάσεων τέτοιων που οι λέξεις κατανόηση, αγάπη, αλήθεια, πάνε περίπατο… 

❖ Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ… 

Βίος και πολιτεία ο κ. Πολυχρονόπουλος που τα τελευταία χρόνια ως ψυχοπονιάρης, τάιζε κόσμο και κοσμάκη που δεν είχαν τα απαραίτητα για να επιβιώσουν. Αυτά μέχρι πριν ένα μήνα περίπου, που ήλθαν τα μαντάτα από τα στοιχηματικά μαγαζιά στα οποία ξημεροβράδιαζε για να δοκιμάζει την τύχη του!

❁ ΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ…

Ήταν πολλοί οι άνθρωποι εκείνοι που έτρεξαν να συνδράμουν το έργο το κοινωνικό του Πολυχρονόπουλου. Και πιστεύοντας στο έργο αυτό κατέθεταν άλλοι τον όβολο, άλλοι τρόφιμα ή ό,τι άλλο είχαν, διότι αυτό επέβαλε το φιλανθρωπικό φιλότιμο και αυτό έκαναν. Μέχρι που ήλθαν τα μαντάτα, που θέλουν τον «φιλόπτωχο» να παίζει τις δωρεές στα φρουτάκια, διότι ως ευαίσθητος έπρεπε να ενισχύσει κι αυτά τα μαγαζιά!..

■ ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ…

Οδοιπορικό νέου δημάρχου Αθηνών κ. Δούκα σε Αιτωλοακαρνανία και Ήπειρο, ενόψει εκλογών στην ΚΕΔΕ. Πήρε νερό το κουτάλι του Δούκα κι έβαλε στο νου του να γίνει εκπρόσωπος των δημάρχων όλης της χώρας, γι’ αυτό άρχισε τις γυροβολιές μπας και κερδίσει φλουριά από πρωτοχρονιάτικες πίτες του ΠΑΣΟΚ που κόβει…

❖ ΛΑΘΟΣ ΔΡΟΜΟΣ… 

Είπαμε παιδιά του ΠΑΣΟΚ, να πάρουν αέρα τα πανιά σας αλλά με τέτοια ποσοστά στο μερτικό σας μάλλον σε λάθος δρόμο και εποχή βρισκόσαστε. Από τη μια πλευρά παριστάνετε τους ανεξάρτητους και από την άλλη ο ήλιος ο πράσινος δεν σας αφήνει να δείτε την πραγματικότητα. Αν θέλετε το καταλαβαίνετε και μάλιστα καλόν είναι να το κάνετε όσο νωρίτερα γίνεται… 

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.