Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΒΕΡΩΦ!

Έχει κάπου 20 και πλέον χρόνια που απέχει από κάθε πολιτική δραστηριότητα ο Γιάννης Αβέρωφ και μόλις πρόσφατα εμφανίστηκε στον «Π.Λ.» με ένα κείμενο-καταπέλτη κατά της κυβέρνησης και του Κ. Μητσοτάκη, με αφορμή το νομοσχέδιο για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών και της υιοθεσίες παιδιών.

Ο ΘΕΣΜΟΣ…

Όλα όσα προωθούνται προς τη Βουλή αλλάζουν κυριολεκτικά τον θεσμό της οικογένειας και αλλάζουν άρδην και τον κοινωνικό ιστό έτσι όπως η φύση τον καθιέρωσε. Ενστερνίζεται ιδέες παράταιρες και φερμένες από την δύση λέει ο κ. Αβέρωφ και διαφωνεί με όλο το σκεπτικό της κυβέρνησης, που πάει να το περάσει από τα ελληνική Βουλή υπακούοντας σε φωνές μίας ισχνής μειοψηφίας πολιτών…

Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ…

«Δεν καινοτομεί αλλά κενολογεί ο πρωθυπουργός, εφαρμόζοντας τέτοιου είδους πολιτική, εμφορούμενος από ιδέες ξένες προς τις δικές μας και θα την πληρώσει ακριβά το έθνος μας», λέει μεταξύ άλλων ο κ. Αβέρωφ. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι μακριά από τις απόψεις και τις ιδέες της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων. 

ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ

Εκτός από τις καίριες θέσεις που εκφράζει ο Γιάννης Αβέρωφ, σημασία έχει ότι επανέρχεται στην επικαιρότητα ύστερα από δεκαετίες με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, κάτι που σημαίνει ότι τον έχει ενοχλήσει τα μέγιστα! Έστω και έτσι, αυτή του η παρέμβαση έχει τη δική της σημασία και αξία και όποιος θέλει και μπορεί ας τη λάβει σοβαρά υπόψιν. Θα θέλαμε να έρχεται πιο συχνά στο προσκήνιο και με άλλες παρατηρήσεις και προτάσεις του.

❁ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ…

Με το καλημέρα και μετά την επιστροφή στο δημαρχείο ο Θ. Μπέγκας έβαλε χαράτσι στους πολίτες, για να τους εκφράσει… τη βαθιά ευγνωμοσύνη που του έδωσαν αυτή την ευκαιρία! Όχι, δεν ήταν προεκλογική δέσμευση, αλλά το φύλαγε για έκπληξη ένα τέτοιο σπουδαίο «δώρο»!..

■ Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ!..

Αριστερο-πασοκικο-δεξιών η έμπνευση της νέας δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε αύξηση δημοτικών τελών κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Είχαν μια ανάγκη τέτοιων εκπλήξεων οι Γιαννιώτες και η νέα δημοτική αρχή δεν χάλασε χατίρι! Μπορεί να μην ήταν… δέσμευση, αλλά πράξη που έγινε την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. 

❖ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ…

Η δέσμευση όμως που έκανε ο Δήμαρχος είναι ότι στο αόριστο μέλλον θα είναι πιο φιλικός προς τους πολίτες και δεν θα τους ξανατιμωρήσει, που είχαν την φαεινή ιδέα να τον επαναφέρουν στα έδρανα του δήμου και μάλιστα στην πρωτοκαθεδρία! 

❁ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ…

Αντέδρασε ο πρώην «διορισμένος» δήμαρχος Δ. Παπαγεωργίου αλλά κατόπιν εορτής! Όπου «εορτή», οι αυξήσεις στα τέλη, που μην μου πείτε ότι δεν πετούν από τη χαρά τους οι Γιαννιώτες, των οποίων τα λεφτά τρέχουν από τα μπατζάκια τους! Γι’ αυτό εξάλλου πετούν την… σκούφια τους από την ανταποδοτικότητα στο επίπεδο των υπηρεσιών με πρώτη την καθαριότητα και ύστερα το νερό και τα οδοστρώματα της πόλης που μοιάζουν με κάτι δρόμους στην… Παλαιστίνη!

■ Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ!

Ξέρω-ξέρω! Δεν είναι υπόθεση της σημερινής δημοτικής αρχής η εξαθλίωση της πόλης, αλλά από την προηγούμενη που καλλιεργούσε και προωθούσε το όραμα του Μωυσή, που όμως κι εκείνοι ήταν συνέχεια μια άλλης δημοτικής αρχής, που όμως ήταν η ίδια με τη σημερινή και η οποία προέρχονταν από το κοινό όραμα του Φίλιου για όσους θυμούνται…

❖ Η ΣΕΜΠΡΙΑ!..

Για συμπόρευση δημοτικής αρχής και παράταξης Τατιάνας Καλογιάννη, κατηγόρησε ο Δ. Παπαγεωργίου τον Θ. Μπέγκα! Σιγά το νέο που αποκάλυψε ο κ. Παπαγεωργίου, όταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι η συμπόρευση έρχεται από τις εκλογές του 2019, όπου ο «πρωτόγερός» της ήταν σε ευθεία γραμμή με τον Θ. Μπέγκα για κοινή «συμβίωση», αλλά δεν τους έκατσε για πολλούς και διάφορους γνωστούς και άγνωστους λόγους!..

❁ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ…

Αν καταλάβαμε καλά, η σημερινή δημοτική αρχή δεν προτίθεται να δώσει θέση στο ΔΣ της νέας ΔΕΥΑΙ στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά στην λατρευτή τους Τατιάνα! Αυτό θύμωσε τον Μητσάρα και σήκωσε τους τόνους της φωνής στη συνεδρίαση, κάτι που τους έκανε να αναβάλουν τη διαδικασία 

■ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ…

Πάντως, η σίγουρη θέση στη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ είναι αυτή του προέδρου που εκχωρήθηκε στον Γιώργο Παπαδιώτη, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον επί μια τετραετία Άρη Μπαρτζώκα, ο οποίος άφησε -όπως άφησε- το δικό του στίγμα, κυρίως ανεβάζοντας τους εργαζόμενους στα κάγκελα! Ο κ. Μπαρτζώκας ήταν η «ενός ανδρός αρχή», που όμως δε φάνηκε ικανή να τον σώσει και να τον ξαναστείλει στο δημοτικό συμβούλιο. 

❖ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ…

Εκεί που έγινε το… έλα να δεις είναι στην Άρτα, όπου ο νυν δήμαρχος Σιαφάκας, πρωτοτύπησε αλλάζοντας πρακτικές του παρελθόντος -άμεσου και απώτερου- και διόρισε πρόεδρο στο ΔΣ της ΔΕΥΑΑ κάτι που ξεσήκωσε θύελλες εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Μέχρι τώρα όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι κρατούσαν οι ίδιοι τη θέση του προέδρου κάνοντας, εκτός των άλλων, και οικονομία αφού ήταν άμισθη η θέση καθότι ο δήμαρχος αρκούνταν στον μισθό του δημάρχου. 10.000 ευρώ λένε θα χρεωθεί η επιχείρηση με τον ορισμό νέου προσώπου και ένα ψιλοχαμό τον έκαναν σε πρόσφατη συνεδρίαση…

 ❁ ΣΤΟΝ ΦΟΔΣΑ…

Καθ’ όλα έντιμη η στάση του Θ. Μπέγκα να θέλει να… αποκαταστήσει την Τατιάνα, η οποία προφανώς τον στήριξε να γίνει δήμαρχος. Εκτός των άλλων ο κ. Μπέγκας, τιμώντας τις αξίες και τις ικανότητες της Τατιάνας, είναι έτοιμος να την στείλει στον ΦΟΔΣΑ για να βοηθήσει στη διαχείριση των σκουπιδιών στην Ήπειρο και ίσως να την θέλει αντικαταστάτριά του στην θέση του προέδρου! Τα «γραμμάτια» πρέπει να ξοφλούνται και να μην υπάρχει αχαριστία. Το πώς θα πάρει αυτόν τον «εναγκαλισμό» ο Καχριμάνης θα το δούμε στο μέλλον…

 ■ ΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ!

Η στήλη επανέρχεται στην υπόθεση μετακίνησης βουνών στη Θεσπρωτία, στο σημείο εκείνο που λειτουργούσε λατομική μονάδα, της οποίας εγκαταστάσεις καταστράφηκαν από την «μετακίνηση», χωρίς να έχει διαπιστωθεί κάποιο γεωλογικό φαινόμενο! Ενώ οι εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου λατομείου υπέστησαν ζημιές, κάτι ανάλογο δεν συνέβη σε παρακείμενη επιχείρηση, η οποία κάνει εξόρυξη όγκων που χρησιμοποιούνται ως πέτρες χτισίματος, κάτι που είναι ξεχωριστό είδος σε αυτή την περιοχή. Τελικά έχει βγει κάποιο πόρισμα τι και πώς συνέβη και οι άνθρωποι υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν το λατομείο;

❖ ΤΟ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»! 

Μια νέα πρωτοποριακή αλλά και σύγχρονη μέθοδο στην χολοκυστεκτομή άρχισε να εφαρμόζεται στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα», κάτι που το βάζει σε δρόμους  εκσυγχρονισμού σε σχέση με άλλα νοσοκομεία της χώρας! Δεν θα περιγράψει η στήλη τον τρόπο λειτουργίας, διότι αυτό είναι υπόθεση των ειδικών που είναι οι γιατροί, αλλά τη δουλειά που γίνεται σε αυτό το ξεχωριστό νοσηλευτικό ίδρυμα που εκτός όλων των άλλων δεν παύει να εκσυγχρονίζεται και να εξυπηρετεί πολίτες από όλη τη ΒΔ Ελλάδα, τα Επτάνησα, τη Δ. Μακεδονία και τη γειτονική Αλβανία.

❁ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ!

Κοντά στις 140.000 πολίτες πέρασαν το 2023 από το «Χατζηκώστα», ενώ κοντά στις 6.000 άτομα εγχειρίστηκαν από ένα δυναμικό που είναι άριστα εκπαιδευμένο και πάνω από όλα δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπο σε εκείνους που εμπιστεύονται την υγεία τους.

■ Ο ΕΞΩΡΑΪΣΜΟΣ…

Από την εποχή που στήθηκε σε αυτή την περιοχή είχε να εξωραϊστεί ο περιβάλλον χώρος του νοσοκομείου. Και αυτό έγινε στο τέλος του 2023 από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου με τη συνδρομή της Περιφέρειας. Εκτός από τον ευπρεπισμό του χώρου, το πιο σημαντικό είναι η προστασία από ενδεχόμενες πυρκαγιές.

❖ Η ΑΜΒΡΑΚΙΑ… 

15 σχεδόν χρόνια βολόδερνει η κατασκευή της Αμβρακίας Οδού, η οποία συνδέει Αιτωλοακαρνανία-Λευκάδα-Πρέβεζα και προχθές ο δρόμος παραδόθηκε σε κυκλοφορία. Την κορδέλα έκοψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα πολλά οφέλη από τη λειτουργία ενός τέτοιου μεγάλου οδικού άξονα.

 ❁ ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ…

Το συγκεκριμένο έργο πέρασε από πολλές φάσεις μέχρι την ολοκλήρωσή του, καθότι είχε πέσει στα χέρια επιτηδείων, οι οποίοι ενδιαφέρονταν για τα εργολαβικά οφέλη και όχι το όφελος του τόπου. Από ένσταση σε ένσταση το έργο πέρασε από το 2010 για να φτάσει κάπου το 2020 για να τελεσιδικήσει η διαμάχη και να μπει επιτέλους εργολάβος ο οποίος το παρέδωσε μόλις προχθές σε κυκλοφορία.

■ Ο ΑΞΟΝΑΣ…

Ένα άλλο έργο αφορά την Ήπειρο και αυτό είναι ο άξονας Γιάννενα-Κακαβιά, ο οποίος σε ένα χρόνο, το 2025, θα κλείσει 20 χρόνια που θα μένει στο "όπου να ναι ξεκινάει"! Ακριβώς εκεί είμαστε τώρα. Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, έχει βγει εργολάβος και κάποιοι λένε ότι μπορεί στο τέλος του έτους να αρχίσουν οι εργασίες μέχρι το Καλπάκι σε πρώτη φάση. Απομένει να το δούμε! 

❖ Ο ΚΑΠΝΟΣ… 

Ο μόνος που σήκωσε καπνό μετά τα εγκαίνια της Αμβρακίας, ήταν ο εκ Φιλιππιάδος ορμώμενος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία! Ποιος;  Ο Κώστας Μπάρκας, που πρέπει να έχει κενά μνήμης στο ποιος κυβέρνησε για 5 χρόνια, από τα χρόνια που εργολάβοι έκαναν παιχνιδάκια και το έργο έμενε στα χαρτιά! Το ότι το έργο ολοκληρώθηκε επιτέλους, ούτε που το πήρε χαμπάρι ο Κώστας Μπάρκας και έχει μείνει κάπου στο 2012-2014 που έκανε αντιπολίτευση…

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.