Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ…

Όσο περνάει ο καιρός και όσο μεγαλώνει το σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ανοίγουν στόματα που ακόμη και οι βόθροι ντρέπονται! «Είναι αμερικανάκι και φιλελεύθερος ο Κασσελάκης», λέει ο ένας, ενώ η δική μας Μερόπη Τζούφη, έκανε λόγο για «ανύπαρκτες θέσεις του νέου ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με εκείνο που υπηρετήσαμε εμείς…»!

Η ΝΤΡΟΠΗ…

Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με την εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένα ζευγάρια ύστερα από τον χωρισμό τους! Το τι σέρνει και πως αποκαλεί ο ένας τον άλλον, ακόμη και η ντροπή ντρέπεται! Όλοι αυτοί, ορκίζονται ότι θα νικήσουν τον Μητσοτάκη κι αυτό θα γίνει τον επόμενο Ιούνιο στις ευρωεκλογές, αν βέβαια υπάρχουν ακόμη στο πολιτικό στερέωμα...

 ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ!

Να μην ξεχάσουμε να σημειώσουμε τα γούστα της Όλγας Γεροβασίλη, που στα διαλείμματα της έγνοιας για τη χώρα δηλώνει ότι πολύ γουστάρει τις ζεϊμπεκιές! Δεν μας είπε κάτι που εμείς οι παλιότεροι δεν ξέραμε, αλλά η ίδια δεν ξέκοψε από τέτοιες παλιές καλές συνήθειες και χαλάλι της! Παρ’ όλα αυτά, η Όλγα δεν τόλμησε να αλλάξει συνήθειες και χορό και τώρα χορεύει σε ρυθμούς παλιού ΣΥΡΙΖΑ, του ζεύγους Κασσελάκη-Τάιλερ! Πού να τρέχει τώρα με Αχτσιόγλου-Χαρίτση-Τσακαλώτο-Τζανακόπουλο, κλπ.. Μάλιστα ο τελευταίος είναι ζόρικος και αν χρειαστεί τραβάει κανένα αριστερό κροσέ, όπως έκανε σε σύντροφό του στην Κουμουνδούρου.

❁ Ο ΧΟΡΗΓΟΣ… 

Καλύτερος… χορηγός στο αίτημα επανένωσης των «μαρμάρων» του Παρθενώνα, μετά τη άρνηση συνάντησης του Ινδού πρωθυπουργού της Αγγλίας, δεν θα  μπορούσε να βρεθεί αυτό τον καιρό. Ο ίδιος ο Ινδός έκανε ακόμη πιο διάσημο το δίκαιο αίτημα της χώρας μας περί επιστροφής των κλεμμένων…

 ■ …ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ!

Όχι, δεν είναι Ελγίνεια τα κλεμμένα αγάλματα της ελληνικής αρχαιότητας, αλλά είναι δημιουργήματα Ελλήνων καλλιτεχνών πριν από χιλιάδες χρόνια και την εποχή που οι πρόγονοι του Ινδού κατοικούσαν σε σπηλιές και σκαρφάλωναν στα πουρνάρια και έτρωγαν βελανίδια!..

❖ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ…

Λίγο τραβηγμένοι οι χαρακτηρισμοί μου προς τους προγόνους του «Άγγλου» πρωθυπουργού, αλλά εκείνος άρχισε πρώτος με την άρνησή του να ακυρώσει προγραμματισμένο ραντεβού με τον Κ. Μητσοτάκη, με το πρόσχημα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα του ζητούσε την επανένωση των κλεμμένων από τον Έλγιν πριν από 200 περίπου χρόνια!..

 ❁ ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ…

Γνωστό και πάγιο το αίτημα της ελληνικής πολιτείας της επιστροφής των Μαρμάρων, στο οποίο οι φίλοι μας οι Άγγλοι δεν εννοούν να ανταποκριθούν. Μάλιστα φτάνουν σε σημείο να ενοχλούνται σφόδρα από αυτή την επιμονή, με αποκορύφωμα την αλήτικη συμπεριφορά του Ινδού να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, επειδή δεν ήξερε τι να απαντήσει σε ένα τέτοιο δίκαιο αίτημα.

■ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ!

Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε αυτό που επιβάλλει το ελληνικό φιλότιμο και το πρωθυπουργικό καθήκον. Και μάλιστα προετοίμασε τον ομόλογό του της Αγγλίας με εκείνο το παράδειγμα με την τεμαχισμένη Τζοκόντα. Τι από τα δύο ενόχλησε τον Ινδό: η άγνοια των «μαρμάρων» ή η τεμαχισμένη Τζοκόντα, είναι ένα ερώτημα που θα μείνει αναπάντητο.

❖ ΣΥΣΣΩΜΟΣ!..

Σύσσωμος ο ελληνικός πολιτικός κόσμος καταδίκασε την άθλια συμπεριφορά του Ινδού και πιστώνεται στα θετικά τους. Όλοι τους καταδίκασαν την άρνηση όχι μόνο της συνάντησης, αλλά την αναγνώριση του «ζαπώματος» των ελληνικών γλυπτών που κλάπηκαν από τον Παρθενώνα, σε μια περίοδο που οι Έλληνες είχαν ξεκαθαρίσματα λογαριασμών με τους Τούρκους κατακτητές. Τα σακάτεψε ο «φιλέλλην» Έλγιν και τα πούλησε στους «φίλους» Άγγλους κι έκτοτε έτσι πετσοκομμένα κοσμούν βρετανικά μουσεία, για να έχουν να δείχνουν τον «πολιτισμό» τους!

 ❁ ΔΙΕΘΝΕΣ…

Με αυτή την συμπεριφορά του ο Ρίσι Σούνακ, κατάφερε να κάνει διεθνές το ζήτημα της επιστροφής των «μαρμάρων» αναστατώνοντας τους ίδιους τους Βρετανούς, οι οποίοι τον καταχέριασαν για τα καλά. Όσοι δεν ήξεραν το έμαθαν και βρίσκεται ο ίδιος σε θέση απολογούμενου. Μάλιστα, λέγεται ότι σε ένα χρόνο που θα έχουν εκλογές στην Αγγλία θα πληρώσει ο ίδιος και το κόμμα του την άρνησή του να ακυρώσει το ραντεβού με πρωθυπουργό μιας χώρας που έχει μακραίωνη ιστορία, την οποία «έκλεψαν» οι πρόγονοί του και τώρα περί άλλων τυρβάζουν. 

■ ΟΙ ΠΟΝΤΟΙ…

Αντίθετα ο Μητσοτάκης, εκτός όλων των άλλων βάζει «πόντους» στον ντορβά του διότι κατάφερε να αναδείξει ακόμη περισσότερο το δίκαιο αίτημα που είναι διαχρονικό και έχει να κάνει με την επανένωση των κλαπέντων από τον Παρθενώνα με το αιτιολογικό, τότε, ότι θα τα προστάτευαν από τους βάρβαρους Τούρκους που δεν είχαν ιδέα από τέχνες και πολιτισμό. Τελικά αποδείχτηκαν οι ίδιοι βάρβαροι, κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα και το απέδειξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Σούνακ. 

❖ ΤΡΑΒΗΓΜΑ ΑΥΤΙΩΝ…

Μετά την πα..ρια περί ανυπαρξίας «λεφτόδεντρων» για έργα στην Ήπειρο, ενός τυχαίου Ταχιάου κάποιοι από το Μαξίμου του… τράβηξαν τα αυτιά και τον στέλνουν άρον-άρον στην Ήπειρο να αποκαταστήσει την τάξη. Έτσι την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί ταξίδι, για να δώσει εξηγήσεις και για να μας πει ότι «βρε κουτά δεν είπα αυτό που καταλάβατε. Εγώ και η κυβέρνησή μας, σας έχουμε μέσα στην καρδιά μας και εδώ είμαστε να σας δώσουμε και να σαν κάνουμε ό,τι θέλετε και τραβάει η ψυχή σας. κάπου-κάπου λέμε και καμιά μα..κια για να περνάει η ώρα και σεις να μην τα παίρνετε στα σοβαρά»…

 ❁ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΣ!

Αυτά θα μας πει, ή θα τα εννοήσει ο κ. Ταχιάος και θα πέσει… γονατιστός εκεί στην πάνω πλατεία των Ιωαννίνων κι έξω από την πίσω είσοδο της Περιφέρειας Ηπείρου, ζητώντας έλεος από τον «Σουλτάνο», ο οποίος τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες να τον περιποιηθεί δεόντως. Αν τον κεράσει λουκούμια ή μπακλαβάδες δεν ξέρω και ότι κι αν πω θα σας γελάσω. Δεν φημίζεται πάντως για την γαλαντομία του ο Αλέκος σε τέτοιου είδους «μουσαφιραίους»…

■ ΤΟ ΜΠΑΛΩΜΑ…

Εγώ την περιέργεια την έχω, για το πως θα τα μπαλώσει τώρα ο Ταχιάος για να καλύψει το περί «άλλα έργα στην Ήπειρο γιοκ»! Αλλά έχω και την περιέργεια να δω τις αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών της Ηπείρου, απέναντι σ’ αυτόν τον λεκτικό αποκλεισμό από υπουργό της κυβέρνησής τους. Μέχρι στιγμής ούτε ένας βουλευτής ΝΔ δεν αντέδρασε, τουλάχιστον δημόσια. Απλά αρκέστηκαν στο «σφάξε μας αγά μας να αγιάσουμε»! Ο λαλίστατος Β. Γιόγιακας και ο νέος… σωτήρας Πρεβέζης Σ. Κυριάκης ούτε που ασχολήθηκαν, ούτε ενοχλήθηκαν με τους αποκλεισμούς Ταχιάου, παρόλο που οι πρώτες περιοχές που πλήττονται είναι οι δικές τους. 

❖ ΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ! 

Η Πρέβεζα αποκλείεται από έργα σύνδεσης με ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ στον κόμβο Καμπής και η Θεσπρωτία δεν πρόκειται να αποκτήσει τον οδικό άξονα Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα-Μαυρομάτι. Κι όμως οι δύο αυτοί «σωτήρες», μούγκα στην στρούγκα.! Να δείτε που όταν έλθει ο Ταχιάος θα σπρώχνονται για μια φωτογραφία, νάχουν να λένε ότι έτσι διεκδίκησαν τα καλύτερα για τις περιοχές τους. Το έχουμε δει πολλάκις, όταν γίνεται καμιά παράδοση αυτοκινήτου στην ΕΛΑΣ ή κανένα μηχάνημα σε νοσοκομείο…

 ❁ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ…

Το καλό (;) το είπε ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου για τα λεφτόδεντρα Ταχιάου. «Υπάρχουν δεσμεύσεις Μητσοτάκη για έργα στην Πρέβεζα, μεταξύ αυτών ο άξονας Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα-Μαυρομάτι και Πρέβεζα-Καμπή», ακυρώνοντας τις δηλώσεις Ταχιάου και πρόσθεσε «είναι θέμα του βουλευτή Πρεβέζης να απαντήσει στον Ταχιάο…». Τελικά η απουσία βουλευτικού ενδιαφέροντος δεν είναι υπόθεση δική μας. Οι ίδιοι οι αξιωματούχοι σχολίαζαν την επικαιρότητα χειρότερα από μας… 

■ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ!

Εγώ λέω να κηρυχθεί persona non grata ο Ταχιάος και ας στείλει κάποιον σοβαρότερο υπουργό ο Μητσοτάκης, ο οποίος τι να πρωτοκάνει με όλους αυτούς που έχει μπλέξει. Ανεπιθύμητος στην Ήπειρο για να μάθει ο κάθε Ταχιάος ότι και στην Ήπειρο μιλάμε την ίδια γλώσσα και έχουμε το ίδιο χρώμα με τους υπόλοιπους Έλληνες, τινές εκ των οποίων είδαν φως και μπήκαν. Ναι! Να μην έλθει ο κύριος αυτός και να μην τον δεχτεί ο περιφερειάρχης, αν έχει άντερα! Καθαροί λογαριασμοί…

❖ ΑΝΟΙΓΕΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ… 

Καιρός ήταν. Η πληροφορία θέλει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να ανοίξει τα φτερά του στο διεθνές στερέωμα και σ’ αυτή την προσπάθεια οι έπαινοι πολλοί και τρανοί. Ετοιμάζει έδαφος για συνεργασία με άλλα διεθνή ιδρύματα σε επίπεδο έρευνας και τεχνολογίας, κάτι που θα αποβεί προς όφελος όλων των ενασχολούμενων σε θέματα παιδείας και στο δικό μας πανεπιστημιακό ίδρυμα. Φαίνεται πως η νέα ηγεσία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει όνειρα, για κάτι παραπάνω από την απλή διαχείριση μιας συνηθισμένης τακτικής που ήθελε… ας κάνουν οι άλλοι τα άλλα! Αυτοί οι άλλοι φαίνεται να βρέθηκαν στο πρόσωπο της Πρυτάνεως Μπατιστάτου, η οποία φυσικό είναι να πιστώνεται μια τέτοια προσπάθεια εξωστρέφειας. Από κοντά και οι συνεργάτες της…

❁ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ…

Επιτέλους, αλλαγή φρουράς στην Μητρόπολη Παραμυθιάς. Από τον Τίτο πέρασε στον Σεραπίωνα, ο οποίος ενθρονίστηκε με κάθε τιμή και εν χορδαίς και οργάνοις πριν από τρεις εβδομάδες, αφήνοντας πίσω ένα «κενό» που γνώρισε πολλά προηγούμενα χρόνια η συγκεκριμένη Μητρόπολη, αφού ο Τίτος ήταν ωσί παρών λόγω θεμάτων υγείας και ηλικίας, κάτι που έδινε το δικαίωμα στους «από κάτω» να δρουν αντ’ αυτού! Ο νέος Μητροπολίτης έρχεται με δύναμη και οράματα, λένε όσοι τον γνωρίζουν και ελπίζω ότι τα καλύτερα είναι μπροστά και τα χειρότερα μένουν πίσω. Καλή ιεροσύνη και μακροημέρευση κι από μας στον Σεραπίωνα!  

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.