Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ!

Γυρίζει δεξιά κι αριστερά διαφημίζοντας τον γάμο του ο Κασσελάκης -ακόμα και την βέρα στο δεξί μας έδειξε μετά τα στέφανα. Αν τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει τον έρωτά τους, τότε τον κατηγορούν για ομοφοβικό τα παρτάλια της Κουμουνδούρου. Τόση… πλέρια δημοκρατία πώς να την αντέξει κανείς!.. 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΧΗ…

Το έγραψα από την πρώτη μέρα που ενέσκυψε στα ελληνικά και συριζαϊκά δρώμενα το «ζεύγος». Και είπα, γούστο τους και καπέλο τους να κάνουν ό,τι θέλουν στην προσωπική τους ζωή. Όχι όμως να αισθάνεται μια ολόκληρη κοινωνία ένοχη, που δεν έχει τις ίδιες «συνήθειες» με εκείνες του Κασσελάκη! Οι ίδιοι είναι «θύτες» και προκαλούν για να γίνουν «θύματα», για ν’ αποκτήσουν «πελατεία» κομματική και πολιτική…  

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ…

Αναμένονταν χθες βράδυ να επιστρέψουν τα νιόνυμφα-νιόπαντρα από τις ΗΠΑ του «κομμουνισμού», για να ετοιμάσουν το κόμμα που διεκδικεί την διακυβέρνηση της χώρας μας κάποια στιγμή και να ξανακάνει υπουργούς τους Ν. Παππά-Π. Πολάκη και Τζάκρη! Ας γυρίσουν από το… άλλο πλευρό για να φτιάξουν κι άλλα όνειρα, όπως εκείνο της «απόκτησης» δυο αγοριών!

❁ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ…

Ο κόσμος καίγεται και το ζεύγος λούζεται στας επαύλεις των ΗΠΑ και από εκεί ρίχνει και τους κεραυνούς που σκοτώνουν τα Ελληνάκια της Κουμουνδούρου. Εκεί, από τις ζάμπλουτες επαύλεις με τις πισίνες και τα τζακούζια, σκοτώνουν τ’ άλογα επειδή έχουν γεράσει για να εγκαταστήσουν καινούργια που μοιάζουν με βουβάλια, με τα οποία θα καβαλήσουν την εξουσία στην ψωροκώσταινα, όπως την έχουν σχηματίσει στο μυαλό τους από τα χρόνια της ξενιτιάς τους… 

■ ΤΑ ΠΑΛΑΒΑ!

Γράφαμε και καμιά μ…κία όταν είμασταν 24 χρονών. Αν και δεν θυμόμαστε τι γράφαμε πριν από δέκα χρόνια, εν τούτοις αυτά τα γράφαμε για τους Ινδιάνους των ΗΠΑ προφανώς, οπότε περασμένα-ξεχασμένα. Κάτι τέτοια παλαβά λέει ο νίονυμφος-νιόγαμπρος Στέφανος Κασσελάκης που έχει την απαίτηση να τον πάρουν στα σοβαρά τα νεοελληνόπουλα και να τον κάνουν… καβαλάρη της εξουσίας στη μακρινή χώρα των Ομήρου, Σωκράτη, Αριστοτέλη, Πλάτωνα κ.λπ. που λέγεται ακόμα Ελλάδα!  

❖ Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ…

Ο παραλογισμός σε όλες του τις εκφάνσεις και μέσα απ’ αυτόν θέλουν, σώνει και καλά, να καταλάβουν το Μαξίμου, αν ποτέ παλαβώσουν οι Έλληνες και τολμήσουν να απαρνηθούν τον τόπο τους και την ιστορία τους. Πάνε να κάνουν αυτόν τον παραλογισμό πραγματικότητα, στολίζοντάς τον με ένα σωρό στολίδια μπας και τσιμπήσουν οι αφελείς και τους βάλουν από την… πίσω πόρτα στην εξουσία!

❁ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ!..

Αρνούνται μετά βδελυγμίας οι ιθαγενείς της Κουμουνδούρου την παράδοση των ιερών και των οσίων της αριστεράς, έτσι όπως την έχουν στο μυαλό τους και έχουν πάρει τους γκράδες και έχουν στήσει καραούλια και πυροβολούν αδιάκοπα. Από την άλλη μεριά, υπάρχει ένας Πολάκης που αμύνεται με ένα νεροπίστολο και είναι θέμα να παραδοθούν «αι μαχόμεναι δυνάμεις», για να θυμηθούμε διαγγέλματα του ’40 μέρες που έρχονται… 

■ ΠΑΡΑΛΙΓΟ…

Τον είχαν έτοιμο προς διαγραφή λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του περασμένου Μαΐου τον Π. Πολάκη και τέσσερις μήνες μετά, είναι αυτός που «πυροβολεί» και εξοντώνει τους συντρόφους του! Ποιος… συμμοριτοπόλεμος; Εδώ να δείτε αδελφική εξόντωση χωρίς έλεος, με εκείνους που υπόσχονταν την επανίδρυση κομμουνιστικού καθεστώτος λίγο πριν και λίγο μετά το 2015… Άλλους απειλούσε πως θα χώσει 8 μέτρα στη γη ο Παυλάρας και τώρα άλλους χώνει, μεταξύ αυτών τους «αδελφούς» Σκουρλέτη-Βίτσα-Φίλη. Αφήνω έξω τον Κούλογλου που αυτομόλησε… 

❖ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ!..

Έχει γίνει ένα γενικότερο μπάχαλο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κάθε κατακαημένος τώρα βγάζει τα εσώψυχά του! «Πενήντα λογαριασμούς ψεύτικους είχε ένας δημοσιογράφος-αγκωνάρι του Αλ. Τσίπρα και «δολοφονούσε» αβέρτα χαρακτήρες σε όλο το διάβα του Αλέξη στο πολιτικό στερέωμα». Το αποκάλυψε ο Πάνος Σκουρλέτης, άλλος εφοπλιστής αυτός, τώρα που άλλαξε ιδιοκτήτη η Κουμουνδούρου! Ήταν ο ίδιος που δεν άντεχε μύγα στο σπαθί του Αλέξη και γι’ αυτό του είχε «χαρίσει» μια «εφημεριδούλα» για να εκδίδεται άπαξ εβδομαδιαίως!

❁ ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ…

Είμαστε στην αρχή ενός… ανεκδότου και αναμένουμε την συνέχεια και το τέλος. Ελπίζουμε να έφεραν αρκετά χειμωνιάτικα ρούχα τα παιδιά από τις ΗΠΑ διότι προβλέπεται βαρυχειμωνιά. Καλοκαιριάτικα δεν θα χρειαστούν, διότι δεν θα χρειαστεί να ξεκαλοκαιριάσουν στην «παραλία» της Κουμουνδούρου!

 

■ ΤΑ ΜΑΝΤΑΤΑ…

Τα «μαντάτα» έρχονται την άλλη εβδομάδα, όπου θα γίνουν οι δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές γενικά. Εκεί θα δούμε τα κέρδη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη φάση μετά τον «γάμο» Κασσελάκη με την αριστερά στην Ελλάδα! Φαντάζεστε τι έχει να γίνει με τους πάσης φύσεως συμπεθέρους; 

 

❖ ΟΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ…

Συνομωσιολόγους αποκαλεί ο Στ. Ζούμπας όσους κατήγγειλαν ότι έγιναν παρατράγουδα στις περιφερειακές εκλογές και έγιναν παρεμβάσεις υπέρ ημετέρων με γραμμή άνωθεν! Απορρίπτει μετά.. βδελυγμίας κάτι τέτοιο ο κ. Ζούμπας, ο οποίος ήταν επικεφαλής της παράταξης που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο ως αντίπαλος του Αλ. Καχριμάνη. 

 

❁ ΤΑ ΠΑΡΑΚΕΝΤΡΑ…

Τις επώνυμες καταγγελίες έκαναν δύο υποψήφιοι, η κ. Κιτσανού και ο κ. Κυρίτσης, οι οποίοι είναι πολύ αυστηροί στις καταγγελίες, επιρρίπτοντας ευθύνες στα κέντρα-παράκεντρα που διαχειρίστηκαν τις εκλογές στην Ήπειρο σε επίπεδο Περιφέρειας. Αυτά τα παράκεντρα έχουν ονοματεπώνυμο, που όμως σε χαλεπούς καιρούς για το ΠΑΣΟΚ, μπήκαν μπροστά τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις αυτοδιοικητικές και δημιούργησαν -λέμε τώρα- το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος, έτσι όπως το οραματίστηκαν ο Ανδρουλάκης από την Κρήτη και ο Σπυρόπουλος από την Παραμυθιά. Μέχρι και δήμαρχο Αθήνας έβγαλαν τα «παράκεντρα»!

■ Η…ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Έγραψα παραπάνω Παραμυθιά και θυμήθηκαν την μεγάλη «επιτυχία» του Σπυρόπουλου (γραμ. ΠΑΣΟΚ) να εκλέξει δήμαρχο! Στα κρύα του λουτρού ο Γιάννης Καραγιάννης, νυν δήμαρχος Σουλίου, ο οποίος από 1η Γενάρη παραδίδει εις χείρας Ντάνη το Δημαρχείο. Κατά τ’ άλλα, γιορτάζει το νέο δήμαρχο Αθηναίων ο Σπυρόπουλος που είναι ΠΑΣΟΚος!

❖ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Μ. ΚΟΛΕΜΠΑ… 

Είχα την τιμή και την χαρά να παραβρεθώ στην παρουσίαση ενός εξαίρετου βιβλίου, που έγινε την περασμένη Δευτέρα το βράδυ στην αίθουσα-πολυχώρο «Δ. Χατζή» και που μαζί με μένα παραβρέθηκαν πολλοί άλλοι, βλάχοι στην καταγωγή οι περισσότεροι. Πρόκειται για ένα βιβλίο που έγραψε ο φίλος Μάνθος Κολέμπας και που αναφέρεται στον τόπο καταγωγής του, το «Μετζιτιέ», το οποίο είναι το σημερινό Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου.  

❁ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ!..

Είναι μια κατάθεση ψυχής και ζωής, όσα γράφονται σ’ αυτό το βιβλίο και περιγράφονται κατά τον πιο γλαφυρό τρόπο όλα όσα έζησε ο ίδιος ο Μ. Κολέμπας, αλλά και οι παλιότερες γενιές σ’ αυτό τον τόπο, με τους κατοίκους να πρωταγωνιστούν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Βλάχικης καταγωγής και νομαδικής ζωής οι κάτοικοι που έδιναν μάχες ζωής και όχι μόνο κατάφεραν να επιβιώσουν, αλλά και να μεγαλουργήσουν στους τομείς με το οποίους καταπιάστηκαν, μην αφήνοντας ευκαιρίες να πάνε χαμένες...  

■ Ο ΔΡΟΜΟΣ…

Από την ανέχεια στην προκοπή δύσκολος ο δρόμος, αλλά οι Μετζιτιώτες τα κατάφεραν. Το καλοκαίρι στα βουνά, το χειμώνα στα χειμαδιά ήταν η ζωή τους και τα σχολεία χωρίζονταν σε θερινά και χειμερινά κι αυτά όμως επιτελούσαν τον σκοπό τους. Δίγλωσσοι οι ίδιοι, δεν υστερούσαν ούτε σε γνώσεις, ούτε σε ιστορία, ούτε σε καταγωγή, ούτε σε θρησκεία, ούτε σε εθνική συνείδηση. Όλα αυτά και πολλά άλλα, περιγράφει ο Μάνθος Κολέμπας σ’ αυτό το πρώτο του βιβλίο που αξίζει τον κόπο να το κάνει κανείς κτήμα του, για να περιηγηθεί σε μια εποχή που τα πράγματα ήταν δύσκολα, αλλά γεμάτα αγάπη και κατανόηση… 

❖ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ… 

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο ίδιος ο συγγραφέας Μάνθος Κολέμπας, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Μιχ. Τρίτος, ο Πρόεδρος των Βλάχικων Σωματείων Μιχ. Μαγειρίας και ο πρώην διπλωμάτης Στ. Τσιέπας, ο οποίος κατάγεται από το Μετζιτιέ κι εκείνος. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γ. Γκόντζος. 

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.