Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

Ο ΑΞΟΝΑΣ…

O διαγωνισμός σήριαλ για τον άξονα Γιάννενα-Κακαβιά συνεχίζεται. Ύστερα από δύο-τρεις προσφυγές από προηγούμενους διαγωνισμούς, την περασμένη Τετάρτη ήταν να ξαναγίνει διαγωνισμός για να βγει νέος ανάδοχος. Είμαι περίεργος να δω αν θα υπάρξει νέος ανάδοχος, ποιος θα είναι και αν θα ξαναγίνει νέα προσφυγή! Από πέρσι τέτοιο καιρό ήταν να αναδειχτεί ανάδοχος και να αρχίσει να κατασκευάζεται το έργο…

Η ΑΜΒΡΑΚΙΑ…

Έτσι γίνεται με όλα τα μεγάλα έργα στον έρμο τούτο τόπο. Παράδειγμα η ΑΜΒΡΑΚΙΑ ΟΔΟΣ που ξεκίνησε κάπου το 2010 και ολοκληρώνεται, λένε μέσα στο 2023, αφού πρώτα πέρασε από ένα σωρό «αμφισβητίες» εργολάβους που δεν δέχονταν τους διαγωνισμούς! 

Η ΕΛΠΙΔΑ…

Ας ελπίσουμε ο άξονας Γιάννενα-Κακαβιά να τελειώσει, όσον αφορά το διαγωνιστικό κομμάτι, να λάβει τέλος και να αρχίσει κάποτε το έργο να εκτελείται, έστω και τρίιχνος όπως έχει προγραμματιστεί. Το ζητούμενο τούτη τη στιγμή είναι να αρχίσει, αν φυσικά συμμεριστούν την άποψή μας και οι εργολάβοι.

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ…

Κοντά στα 310 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου και αυτό έχουν βάλει στο μάτι οι «γαμπροί» και το πάνε και το φέρνουν με τις ενστάσεις που καταθέτουν, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται οι διαγωνισμοί! Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα βγει λευκός καπνός και θα σταματήσει ο αλληλοσπαραγμός των «γαμπρών» για να αρχίσει το έργο το οποίο έπρεπε να είχε κατασκευαστεί προ 18ετίας, αν τότε είχαν υπάρξει σωστοί σχεδιασμοί…

❁ ΚΟΥΡΑΓΙΟ!

Κουράγιο αδέλφια! Την Κυριακή τελειώνει το πρώτο κομμάτι του «ταξιδιού» προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές και από Δευτέρα όλοι θα κάνουν ταμείο και κάποιοι θα λαρώσουν, ενώ κάποιοι άλλοι θα συνεχίσουν για μια εβδομάδα ακόμη…

■ ΑΠΟΨΕ…

Τελευταία προεκλογική βραδιά η σημερινή που επιτρέπονται οι δημόσιες εμφανίσεις των υποψήφιων αρχηγών. Απόψε στην πλατεία Πάργης εκεί κατά τις 9 το βράδυ ο Νίκος Γκόντας θα καταθέσει στους Γιαννιώτες το πρόγραμμα για το αύριο της πόλης των Ιωαννίνων. Ένα αύριο που δεν θα έχει καμία σχέση με το σήμερα κι έτσι όπως το διαμόρφωσαν οι μαθητευόμενοι μάγοι τα τελευταία χρόνια. Όσοι πιστοί προσέλθετε!.. 

❖ ΕΦΥΓΕ Ο ΦΩΚΑΣ…

Ένας σεβαστός πατριώτης έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και πλήρης δράσεων στον «στίβο» που με αγάπη και αυταπάρνηση υπηρέτησε. Ο Φωκάς Αναγνωστόπουλος, στρατηγός εν αποστρατεία ολοκλήρωσε τον κύκλο της ζωής, αφήνοντας στους δικούς του και σε όλους που τον γνωρίσαμε και τιμηθήκαμε με τη φιλία του, τεράστια παρακαταθήκη που κυρίως έχει να κάνει με τη στρατιωτική του θητεία, η οποία ήταν γεμάτη περγαμηνές, με ξεχωριστή αυτή της εμπλοκής του σε επιτελική θέση στην Κύπρο το 1974! 

❁ ΟΙ ΜΑΧΕΣ…

Ο Φωκάς Αναγνωστόπουλος έγραψε πραγματική ιστορία στα πεδία των μαχών αντιμετωπίζοντας την τουρκική εισβολή, φτάνοντας σε σημείο να δίνει μάχη σώμα με σώμα! Ο ίδιος κατάφερε να απεγκλωβίσει τους Έλληνες στρατιώτες από ασφυκτικό κλοιό των εισβολέων, αποφεύγοντας ανθρωποθυσίες όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις. Γι’ αυτόν ασχολήθηκε ολόκληρο το στράτευμα και κυρίως για την πολεμική του δράση στην Κύπρο, ως ένας από τους αξιωματικούς που συμμετείχαν ενεργά στις μάχες. 

■ ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ!

Μετά την αποστράτευσή του ο Φωκάς ασχολήθηκε για ένα διάστημα με «ειρηνικά» έργα και προσέφερε τις καλές του υπηρεσίες όπου του εζητήθη. Σε κάποια στιγμή προσέφερε τις υπηρεσίες του στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ στο νομό Ιωαννίνων και τα κατάφερε εξίσου αποτελεσματικά, σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε στη χώρα. Από μας που τον γνωρίσαμε και τιμηθήκαμε με τη φιλία του ένα «καλό ταξίδι στην αιωνιότητα» είναι η καλύτερη ευχή!

❖ Ο Φ. ΡΑΠΑΚΟΥΣΗΣ…

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν τάξει στη ζωή τους να προσφέρουν στον τύπο, με οποιονδήποτε τρόπο και οτιδήποτε που μπορεί να βοηθήσει και να συμβάλλει στην παραπέρα ανάπτυξη. Ένας τέτοιος συμπατριώτης και πάνω από όλα πατριώτης είναι ο Φώτης Ραπακούσης, ο οποίος έχει την ευθύνη της λειτουργίας και κυρίως ανάδειξης της ιστορικότητας του Μουσείου «Αλή Πασά» στο νησάκι Ιωαννίνων, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει χώρος ιστορικής αναφοράς και φυσικά τόπος προορισμού Ελλήνων και ξένων.

❁ ΤΟ ΚΕΙΜΗΛΙΟ…

Αφορμή γι’ αυτή την αναφορά στο πρόσωπο και στη δράση του Φώτη Ραπακούση, είναι το νέο απόκτημα – Εθνικό κειμήλιο, που πλέον φιλοξενείται στο Μουσείο και είναι ένα σαλπιτήριο μήνυμα για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων κατά την επανάσταση ενάντια στους Τούρκους. Αυτό το μήνυμα είναι του Αλέξανδρου Υψηλάντη και έχει ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου 1821. Πρόκειται για ένα φοβερό ντοκουμέντο που μόνο τυχαία δεν αποκτήθηκε από τον Φώτη Ραπακούση, ο οποίος από τότε που ανέλαβε το «Μουσείο Σπίτι του Αλή Πασά», το μετέτρεψε σε ένα μουσείο μοναδικής ιστορικής αξίας και έχει αποκτήσει τεράστια επισκεψιμότητα, κάνοντας το νησί ακόμη περισσότερο τουριστικό προορισμό.

■ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ…

Από «σπίτι» του Αλή Πασά, όπως κάποιοι χαρακτήριζαν το συγκεκριμένο χώρο τα τελευταία χρόνια, έχει μετατραπεί πολύ ορθά σε Μουσείο που διδάσκει ιστορία. Ο Φώτης Ραπακούσης, ως ανήσυχο πνεύμα και ως ειδικός που έγινε στη συνέχεια, κατάφερε να βάλει στον ορθό δρόμο το κελί του Αγίου Παντελεήμονα το οποίο φιλοξένησε για μια εβδομάδα πριν την εκτέλεση του Αλή Πασά από τα Τουρκικά ασκέρια, διότι είχε βάλει με τον νου του να γίνει σουλτάνος! 

❖ Η ΑΝΑΦΟΡΑ…

Αυτή η αναφορά η «μικρή», στον Φώτη Ραπακούση είναι οφειλόμενη, διότι καταφέρνει πολλά σπουδαία πράγματα όχι για το νησί, όχι για τα Γιάννενα αλλά για όλη την Ελλάδα!

❁ ΤΟ ΚΕΛΙ…

Για την ιστορία να αναφέρω ότι ουδέποτε υπήρξε «σπίτι Αλή Πασά» τo συγκεκριμένο κτίριο, αλλά ήταν κελί του Αγ. Παντελεήμονα στο οποίο κατέφυγε ο Αλή Πασάς κυνηγημένος από τους Τούρκους, μέχρι να του αποδοθεί χάρη όπως του είχαν υποσχεθεί. Τελικά, εκεί στο κεφαλόσκαλο τον βρήκε τούρκικο βόλι και στη συνέχεια έγινε ο αποκεφαλισμός του και το κεφάλι του το έβαλαν σε ντορβά με αλάτι και το πήγαν λάφυρο στο Σουλτάνο! 

■ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ…

Μετά την υιοθέτηση του… κρατιδίου της Τουρκίας στην Κύπρο, ο γνωστός πλέον Κασσελάκης για να χρυσώσει το χάπι της πα..ριας του, συνάντησε τον Κύπριο Πρόεδρο, ο οποίος προφανώς κάποια μαθήματα θα του παρέδωσε, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις που έκανε και που έδειξε να κατάλαβε ότι η Κύπρος είναι μια και Ελληνική!

❖ ΤΥΧΑΙΑ! 

Είχε προηγηθεί το ταξίδι στη Θεσσαλία και στο σπίτι βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, εντελώς… τυχαία και άρχισε στο ξεφτυάρισμα της λάσπης, δηλαδή μισή φτυαριά πράμα, για να τον πάρουν τα κανάλια! Μιλάμε για αμερικανιές αισχίστου είδους, που ακόμη και τα Συριζόπουλα τα έχει βγάλει στα κάγκελα και πάει η «ευχή» σ’ άλλο τόπο. Α ρε Αλέξη τι τους έκανες!.. 

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.