Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΟΧΙ ΑΜΟΙΡΟΙ ΕΥΘΥΝΩΝ…

Από Μάρτη καλοκαίρι και από Αύγουστο χειμώνα, έλεγαν οι παλαιότεροι κι αυτό το βλέπουμε στην πράξη. Λίγες μέρες μετά το τέλος Αυγούστου και ενώ είμαστε αρχές Σεπτεμβρίου ο καιρός άλλαξε και από τις μεγάλες ζέστες και τις πυρκαγιές έχουμε περάσει στις βροχές και τις πλημμύρες! Τελικά και ο καιρός έχει γίνει των άκρων και δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών εμείς οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη…

ΘΕΟΣ ΦΥΛΑΞΟΙ!..

Μια βροχή μας σώζει, λέγαμε παλιότερα αλλά όχι όμως καταιγίδες, διότι τα καμένα βουνά στέλνουν τους λογαριασμούς με τις πλημμύρες, που ο Θεός να βάλει το χέρι του, μην ζήσουμε τα χειρότερα! Πάντως, το 112 λειτουργούσε προληπτικά όλο το καλοκαίρι με τις πλημμύρες. Κάτι είναι κι αυτό, αφού δεν έχουμε και πολλά άλλα μέτρα προστασίας ζωών και περιουσιών… 

 Η ΘΕΟΜΗΝΙΑ…

800 τόνους βροχής ανά στρέμμα, έριξε τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή του Βόλου! Αυτό δεν έχει ξαναματαγίνει λένε οι ειδικοί μετεωρολόγοι, οι οποίοι είχαν μεν προβλέψει κακοκαιρία αλλά όχι σε τέτοιο μέγεθος. Οι ζημιές από τις φωτιές… συμπληρώθηκαν από τις πλημμύρες και ο Θεός να φυλάξει από τα χειρότερα, διότι μόνο αυτός μπορεί να βάλει το χέρι Του, αφού όπου το έβαλε ο άνθρωπος είδαμε την κατάντια!

Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ…

Διεκδικούσαν με μανία συμμετοχή σε Δήμους της Ηπείρου, αλλά στην τελική ευθεία αποσύρθηκαν. Ο λόγος για τον επί αρκετές θητείες δήμαρχο Μετσόβου Κ. Τζαφέα, αλλά και άλλους υποψηφίους στο Δήμο Δωδώνης που εγκατέλειψαν λίγες μέρες πριν την κατάθεση συνδυασμών... 

ΧΩΡΙΣ ΤΥΧΗ!..

Ο Κώστας Τζαφέας διεπίστωσε πως δεν είχε καμία τύχη και κυρίως όταν είδε ότι δικοί του άνθρωποι τον εγκαταλείπουν και κινούνται προς άλλες κατευθύνσεις. Τα παράτησε και αποφάσισε τον δρόμο της αποχής από τα κοινά! Για την ιστορία να αναφερθεί ότι δύο συνδυασμοί θα υπάρξουν στο Μέτσοβο, εκείνος της Μαρίας-Χριστίνας Αβέρωφ και ο άλλος της συνεργασίας Σούλτη-Βασιλείου-Μπιτούνη. 

ΑΠΟΣΥΡΣΗ…

Στο Δήμο Δωδώνης απέσυραν το ενδιαφέρον τους Γιάννης Μπούκας και Λώλος, αφήνοντας μόνους διεκδικητές Γιάννη Καραμπίνα και Χρήστο Ντακαλέτση. Το τι θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου το βράδυ, θα το δούμε τότε… 

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!..

Στην τελική, οριστικά, ευθεία μπήκε η αλλαγή καθεστώτος λειτουργίας του ΟΛΗΓ. Η πρώην πρόεδρος Ρεγγίνα Δηλαβέρη ανακοίνωσε πρόσφατα, ότι το όλο ζήτημα οδηγείται στην Βουλή προς ψήφιση και απόκτηση ΦΕΚ, κάτι που σε λίγο καιρό θα αλλάξει το καθεστώς, όπως επί πολλά χρόνια γίνονταν προσπάθεια…

Η ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ…

Το σημαντικό της υπόθεσης ΟΛΗΓ είναι, ότι όλη η χερσαία ζώνη για την οποία τόσος μεγάλος ντόρος γίνονταν, παραμένει στο Δήμο Ηγουμενίτσας, ο οποίος θα έχει την ευθύνη λειτουργίας και αξιοποίησής της. Είχε γίνει και στο παρελθόν και επί υπουργίας Α. Μπέζα αυτή η παραχώρηση, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με Δημοτική Αρχή Λώλου, η χερσαία ζώνη είχε επιστραφεί στον ΟΛΗΓ και έκτοτε ένας γενικός χαμός γίνεται που επικρατεί μέχρι σήμερα!

ΕΒΑΛΑΝ ΠΛΑΤΗ…

Σύμφωνα με την κ. Δηλαβέρη, για όλη αυτή την εξέλιξη δούλεψαν πολλοί άνθρωποι τόσο από τη διοίκηση όσο και από εργαζόμενους στον ΟΛΗΓ, οι οποίοι έβαλαν πλάτη έτσι ώστε να αποδοθεί ένα μέρος του ΟΛΗΓ στην τοπική κοινωνία και κυρίως στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΖΗΡΟΥ…

Ένα νέο αυτοδιοικητικό σχήμα δημιουργήθηκε στον Δήμο Ζηρού για να διεκδικήσει τη Δημοτική Αρχή από τον νυν… καθεστωτικό δήμαρχο, ο οποίος κοίταζε περισσότερο την εικόνα από την πραγματικότητα! Ένας νέος υποψήφιος, ο Γ. Ζυγούρης, υπόσχεται μια νέα εποχή για τον Δήμο που θα είναι για όλους κι όχι για τα… φιλαράκια και κυρίως για τα εκ μεταγραφής φιλαράκια του. Νέοι άνθρωποι, με νέες ιδέες στελεχώνουν τον συνδυασμό Γ. Ζυγούρη κι ελπίζουν να τους δοθεί η ευκαιρία να τα αλλάξουν όλα τον ερχόμενο Οκτώβριο…

ΟΙ… ΑΠΕΙΛΕΣ!

Ένας παλιός αξιωματούχος της παράταξης Μπέγκα και εκ νέου υποψήφιος, έχει αρχίσει τις απειλές προς «αλλόφρονες» του χωριού του, ότι αν ξαναγίνει εξουσία στο Δήμο θα τους κάψει τη «γούνα»! Ο ίδιος είναι καταληψίας δημόσιας-δημοτικής έκτασης και ζητάει τα ρέστα από συγχωριανούς του, οι οποίοι ως επιχειρηματίες είναι καθ’ όλα νόμιμοι και καμία παρανομία δεν έχουν κάνει σε όλη τους την επιχειρηματική διαδρομή. Ας μαζέψει κάτι τέτοιους ο Μπέγκας και να τους κόψει τους ψευτοτσαμπουκάδες! Αυτά προς το παρόν…

ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ! 

Να ξεχωρίσω από τους υποψηφίους του Θ. Μπέγκα ΤΟΝ πρώην πρύτανη Γ. Καψάλη, ο οποίος αποφάσισε να ασχοληθεί και με αυτού του τόπου την πολιτική! Αν και κάποτε επιθυμία του ήταν η κεντρική πολιτική σκηνή, τελικά δεν του… έκατσε και αποφάσισε να ασχοληθεί με τα δημοτικά πράγματα του Δήμου Ιωαννιτών, αφού σ’ αυτό το Δήμο διαμένει μόνιμα. Σαρακατσάνος στην καταγωγή ο κ. Καψάλης, άφησε το στίγμα του από το πέρασμά του στην υψηλότερη θέση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κι αυτό είναι γνωστό τοις πάσι! Ένα τέτοιο στίγμα υπόσχεται να αφήσει και στα δημοτικά πράγματα των Ιωαννίνων.

ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ…

Σιγά-σιγά κάνουν την εμφάνισή τους οι παρατάξεις που διεκδικούν το Δήμο Ιωαννιτών. Οι επικεφαλής παρουσιάζουν το… «βιολί» και άλλοι μιλούν για το μέλλον, άλλοι συνδέουν το μέλλον με το παρελθόν κι άλλοι ξεχνούν εντελώς το παρελθόν! Αυτή τη λήθη στο παρελθόν κάνει η παράταξη Μπέγκα, η οποία ήταν συνέχεια της παράταξης Φίλιου, η οποία δεν έχει να επιδείξει κάτι σπουδαίο στα χρόνια διακυβέρνησης.

Η… ΜΝΕΙΑ

Εκείνη που κάνει μνεία στο παρελθόν, είναι η Τατιάνα, η οποία όμως πέρασε από Περιφέρεια - όχι όμως αιρετή - και έγραψε τη δική της ιστορία, την οποία ανάθεμα κι αν η ίδια την θυμάται. Στον Δήμο ακόμη δεν έχει δώσει δείγματα δουλειάς και γι’ αυτό διεκδικεί για δεύτερη φορά την είσοδο στο δημαρχείο για να γίνει Δημοτική Αρχή. Θυμήθηκε όμως μια βράβευσή της κάποτε, ως αντιπεριφερειάρχης, θέση στην οποία είχε διοριστεί από τον Αλέκο Καχριμάνη.

ΤΟ… ΟΡΑΜΑ! 

Από την πλευρά του ο Δ. Παπαγεωργίου στηρίζεται στο όραμα Μ. Ελισάφ, που όμως δεν πρόλαβε να υλοποιήσει σ’ αυτή την πρώτη θητεία της παράταξής του. Με αυτό το όραμα κοιμούνται και ξυπνούν και οι συνδαιτημόνες του και «απειλούν» να το υλοποιήσουν σε μια νέα θητεία «απόντος» όμως του δημιουργού της παράταξης…

Η ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ!

Εκείνος που μπορεί να συνδέει το παρελθόν με το μέλλον και βρίσκει το θάρρος να το επικαλείται, είναι ο Νίκος Γκόντας διότι το δικαιούται. Είναι ο άνθρωπος που επί θητείας του τα Γιάννενα έγιναν η πόλη αντάξια της ιστορίας και της φήμης της. Καθόλου μακριά από την πραγματικότητα δεν είναι ο χαρακτηρισμός που του έχει αποδοθεί από Γιαννιώτες και μη, ως ο δήμαρχος των έργων! Επί εποχής του τα Γιάννενα μπήκαν στον χάρτη των πόλεων με τα περισσότερα έργα, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν βρει ανταγωνισμό.

ΤΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ Ε.Ε. ΠΡΟΣ ΡΑΜΑ!

Ηχηρό το χαστούκι από ΕΕ προς τον Έντι Ράμα για την υπόθεση Μπελέρη ο οποίος εντελώς αναιτιολόγητα κρατείται στις φυλακές Τιράνων εδώ και 4 μήνες! Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Λαϊκού κόμματος στην ΕΕ καταδικάζουν την πράξη του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος εξακολουθεί να τιμωρεί τον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας για… άγνωστους λόγους, κάτι που απομακρύνει το ενδεχόμενο ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η ΑΠΟΛΥΣΗ… 

Ωστόσο, ο Έντι Ράμα έδιωξε από το υπουργείο Εξωτερικών την υπουργό της οποίας ο σύζυγος έχει έντονη δραστηριότητα σε τουριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή Χιμάρας, κάτι που συνδέεται άμεσα με την παρουσία του Φρ. Μπελέρη στη Δημοτική Αρχή, ο οποίος ωστόσο παραμένει φυλακισμένος περιμένοντας να ορκιστεί δήμαρχος!

ΤΟ ΣΟΟΥ!..

Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτό το «σόου» Έντι Ράμα και να αφήσει την μειονότητα στην ησυχία της. Ο λαός της Χιμάρας αποφάσισε για τον Μπελέρη και πρέπει να γίνει αποδεκτή η απόφασή του, διότι αυτό επιβάλλουν οι κανονισμοί της δημοκρατίας, αν κάτι τέτοιο υπάρχει στη γειτονική χώρα. Οι προφάσεις περί δήθεν «δωροδοκίας» ψηφοφόρων, είναι ένα καλοστημένο παραμύθι για να μη «παραδοθεί» σε Ελληνικά χέρια η Χιμάρα, καθόλα ελληνική περιοχή, αν και από το καθεστώς Χότζα, ουδέποτε αναγνωρίστηκε ως τέτοια. Αυτό είναι που ενοχλεί την Αλβανική εξουσία...

ΟΙ… ΨΕΚΑΣΜΟΙ

Από τον αντιεμβολιασμό και τους ψεκασμούς και από την Μακεδονία και τους χριστιανομάχους, έχουμε περάσει στους αρνητές των νέων ταυτοτήτων! Ο καθένας από αυτούς έχει από  δύο τρία κινητά τηλέφωνα και τους ενοχλούν οι νέες ταυτότητες, οι οποίες θα γράφουν το όνομα, το ύψος και το χρώμα των ματιών. Εν έτει 2023 κάποιοι μας θυμίζουν τον Μεσαίωνα! Όπου να ναι θα ζήσουμε εποχή… εικονομαχιών!

Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ!..

Είναι περίπου οι ίδιοι που έβαλαν στη Βουλή τη ΝΙΚΗ και κάτι άλλους παρόμοιους. Είναι οι άνθρωποι που, ενώ μέσω κινητών τηλεφώνων είναι παραδομένοι σε κάθε μορφής εξουσίας, τώρα τους ενοχλούν οι νέες ταυτότητες, οι οποίες, λένε, θα έχουν τσιπάκια και θα τους παρακολουθούν ακόμη και οι… σύζυγοι για πάσης φύσεως «παράβαση»!

ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ;

Αλήθεια, σε ποια κοινή λογική μπορούν να χωρέσουν τέτοιου είδους απόψεις την σήμερον ημέρα; Σε ποιον κοινό νου χωρούν αυτές οι εικόνες που είδαμε στην Θεσσαλονίκη από τους αντινεοταυτοτικούς, που συγχέουν το σύγχρονο με τον οπισθοχωρισμό και που θέλουν να τους παίρνει στα σοβαρά κάποιος πολίτης, με την έστω κοινή λογική; Τι δουλειά έχει ο εσταυρωμένος με την νέα ταυτότητα, η οποία απλά θα χωράει στη θήκη του τηλεφώνου του κινητού που είναι ένας κινητός στοχευμένος στόχος και ανά πάσα στιγμή δίνει το στίγμα μας; Τι να πει κανείς!..  

 

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.