Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ…

Δόθηκαν στη δημοσιότητα ονόματα επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που χρωστάνε στο δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ. Άνθρακες ο θησαυρός, αφού αυτές οι «πιστολιές» είναι από καταβολής ελληνικού κράτους και για καταβολή χρωστούμενων τίποτε δεν πρόκειται να γίνει.

ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ!

Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν υφίστανται πλέον στο οικονομικό ελληνικό στερέωμα αφού έχουν βάλει λουκέτο εδώ και δεκάδες χρόνια. Οι πιο πολύ επιχειρηματίες έχουν αποχαιρετήσει προ δεκάδων ετών τον μάταιο τούτο κόσμο, οπότε χρωστούμενα γιοκ! Όσοι απομένουν, σιγά μην δώσουν το κάτι τις, αφού τέτοια διάθεση δεν υπάρχει εκ μέρους τους…

❁ ΔΥΣΤΥΧΩΣ…

Όποιος είπε ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις να το πάρει πίσω, διότι για τη χώρα μας αυτό δεν ισχύει. Η διάψευση αυτής της ρήσης έρχεται με τα προχθεσινά γεγονότα όπου ένας ακόμη νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του πέφτοντας θύμα οπαδικής βίας αυτή τη φορά μάλιστα εισαγόμενης από την μακρινή, αλλά τόσο κοντινή τελικά Κροατία. 

■ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

Κανονικός πόλεμος μεταξύ χουλιγκάνων στο κέντρο της Αθήνας κι ένα νέο παιδί πληρώνει το τίμημα αυτού του ακήρυχτου πολέμου. Μετά τον Άλκη στη Θεσσαλονίκη, ήλθε η σειρά του Μιχάλη στην Φιλαδέλφεια από εισαγόμενους δολοφόνους που έκαναν πορεία 800-1000 χιλιομέτρων για να πετύχουν τον σκοπό τους. 

❖ ΤΟ ΚΟΜΒΟΪ!

Κομβόι δεκάδες αυτοκίνητα ξεκίνησαν από Κροατία πέρασαν Μαυροβούνιο-Αλβανία, βγήκαν Κακαβιά και μέσω ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ έφτασαν στην Αθήνα, υπό την καθοδήγηση Ελλήνων οπαδών για να τα κάνουν λίμπα έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, όπου την επόμενη μέρα θα γινόταν ο αγώνας μεταξύ των ομάδων ΑΕΚ-ΔΥΝΑΜΟ!

❁ Η ΠΡΟΛΗΨΗ…

Σε όλη αυτή τη διαδρομή χάθηκε ένας άλλος αγώνας, που ήταν αυτός της πρόληψης και που είναι και άγνωστη λέξη πολλές φορές, φτάνοντας τα γεγονότα στο πιο ακραίο σημείο που ήταν η δολοφονία του Μιχάλη. Τώρα όλοι γινόμαστε αυστηροί κριτές και μοιράζουμε ευθύνες δεξιά αριστερά, στοχεύοντας την ΕΛΑΣ η οποία έκανε ότι οι από «πάνω» τους καθοδηγούσαν.

 

■ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ…

Ήταν χούλιγκανς και ναζί οι Κροάτες και αυτό κάνει ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Είχαν, λένε, προειδοποιήσει οι αρμόδιες αρχές των κρατών από όπου πέρασαν οι ομάδες, αλλά άνοιγαν τα σύνορα για να περάσουν για να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας, με τους «αρμόδιους» να θέλουν να δουν που το πάνε. Το που βρήκαν μαχαίρια και στυλιάρια, ούτε που τους κίνησε το ενδιαφέρον κι έφτασαν εκεί που έφτασαν τα πράγματα.

 

❖ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 

ΚΑΝΑΠΕ!

Τελικά στόχος μας ημών των… πολεμιστών της βίας από τους καναπέδες, είναι να αφήνουμε τις εξελίξεις να τρέχουν και όταν φτάνουμε να μαζεύουμε και να μετράμε νεκρούς, τότε αρχίζουμε τις κατάρες και το σήκωμα του δαχτύλου, με το πρόσχημα ότι αν ήμασταν εμείς στην εξουσία δεν θα αφήναμε τέτοιου είδους εξελίξεις.

 

❁ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ…

Βεβαίως υπάρχουν ευθύνες, αλλά όχι εκεί που η εκάστοτε εξουσία προσπαθεί να τις επιρρίψει. Οι ευθύνες ξεκινούν από την αγωγή που δίνουμε εμείς στα παιδιά μας και ανάλογα εκείνα με την σειρά τους συμπεριφέρονται. Ο αθλητισμός είναι αγωγή και καλλιέργεια ψυχής και σώματος και σ’ αυτά έπρεπε να μένουμε. Δυστυχώς, σε κάποιους αυτά δεν αρκούν και ξεπερνούν κάθε όριο και η βία γίνεται ψυχαγωγία με οικτρά αποτελέσματα αρκετές φορές.

■ ΟΙ ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΕΙΣ…

Έγιναν καρατομήσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ κατά μήκος των Εθνικών οδών από Κακαβιά μέχρι Αθήνα. Ε και! Λύθηκε κανένα ζήτημα; Γυρίζει πίσω ο 29χρονος Μιχάλης; Απλά θα περιμένουμε τους αντικαταστάτες που κι εκείνοι δεν θα πάρουν εντολές άνωθεν για διαχείριση της κατάστασης και πάμε γι’ άλλα…

❖ Η ΕΚΤΡΟΦΗ…

Κάποιοι εκτρέφουν την οπαδική βία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου! Τώρα ήταν οι Κροάτες ναζί με κάποιους συναδέλφους εντός Ελλάδος. Στην Θεσσαλονίκη, στην περίπτωση του Άλκη δεν ήταν Κροάτες αλλά δικά μας παιδιά, κάτι που αποδεικνύει ότι ο οπαδισμός δεν έχει σύνορα

❁ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ…

Εκείνο που κάνει ακόμη τα πράγματα να γίνονται χειρότερα, είναι η αναπαραγωγή εκ μέρους των ΜΜΕ των πρακτικών της βίας, όποιας κι αν είναι αυτή και την οποία βλέπουμε πλειστάκις όταν γίνονται μάχες στους δρόμους της Αθήνας μεταξύ κομματικών χούλιγκανς. Και τότε από κάποιους αυτές «ευλογούνται», διότι εκεί υποστηρίζεται η ελευθερία της διακίνησης των ιδεών, δήθεν…

■ ΣΤΗΝ ΜΑΡΦΙΝ…

Κάποιοι χούλιγκανς έκαψαν ζωντανούς τρεις ανθρώπους στην ΜΑΡΦΙΝ, αλλά αυτοί ήταν «σωστοί» χούλιγκανς, οπότε πρέπει να μείνουν ασύλληπτοι και στο απυρόβλητο! Όχι, δεν ισοφαρίζουν καταστάσεις αλλά δεν μπορούν να ανεχτούν και όλους αυτούς τους «τζάμπα» τιμητές της νομιμότητας, όταν οι ίδιοι με τις συμπεριφορές τους και τις πράξεις τους καθοδηγούν φαινόμενα βίας!

❖ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ… 

Φυσικά και οι της ΕΛΑΣ σε τέτοιες περιπτώσεις είναι τα εξιλαστήρια θύματα, διότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους! Φυσικά κι έχουν μερίδιο ευθύνης, αλλά όχι ολόκληρη την ευθύνη! Είμαστε όλοι υπεύθυνοι, διότι όλοι δεχόμαστε έως ενός σημείου τον οπαδισμό, που όμως σε κάποιους ξεφεύγει το μέτρο και φτάνουμε σε τέτοια θλιβερά γεγονότα όπως του Άλκη και του Μιχάλη.

❁ ΑΠΕΝΑΝΤΙ!

Τέσσερα χρόνια ο υπογράφων σε θέση «ευθύνης» στον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, ΟΥΔΕΠΟΤΕ επέτρεψα τέτοιου είδους συμπεριφορές εντός κι εκτός έδρας των αγώνων. Δεν δίστασα να μπω απέναντι σε κάποιους ξεροκέφαλους που ήταν θερμοκέφαλοι και που μέχρι σήμερα εξακολουθώ να τους έχω στην ίδια θέση. 

■ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ…

Δυστυχώς εσχάτως ζήσαμε και στα Γιάννινα οπαδική βία και ο Θεός φύλαξε από ανθρώπινη απώλεια. Ωστόσο ένα νέο παιδί έφτασε σε σημείο να δίνει μάχη ζωής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και τελικά να την κερδίζει. Εκεί η ΕΛΑΣ έκανε το καθήκον της και αποσόβησε τα χειρότερα. Σ’ αυτή την ΕΛΑΣ απέδωσε κανείς τα εύσημα;

❖ Η ΕΥΧΗ! 

Η ευχή είναι μία και μοναδική. Ποτέ άλλη βία από όπου κι αν προέρχεται. Υπάρχει η οδός της φίλαθλης ιδιότητας κι αυτή πρέπει να καλλιεργηθεί απ’ όλους μας. Η δημοκρατία είναι υπέρτατη ιδέα, αλλά όχι ασυδοσία και γι’ αυτό επιβάλλεται ο σεβασμός. Αλλιώς, θα θρηνούσαμε και θα μετρούσαμε θύματα κι αυτό είναι τραγικό για όλους μας. 

❁ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ!

Εκεί όπου η κυβέρνηση θα επιβάλλει τη νομιμότητα, λέμε τώρα, είναι στις καταλήψεις των παραλιών, δίνοντας τη μάχη της ξαπλώστρας. Ένας τραγέλαφος παρατηρείται σ’ όλη την παραλιακή Ελλάδα, όπου η παρανομία έχει γίνει καθεστώς. Οι καταλήψεις των ελεύθερων παραλιών από τους επιτήδειους δεν είναι αποκάλυψη του φετινού καλοκαιριού, αλλά εφέτος ξύπνησε η πολιτεία και είπε να βάλει τάξη. Απλά μια πρώτη αρχή γίνεται. Έχει πολύ δρόμο η ελληνική παραλία να αποδοθεί και στον Έλληνα που ψάχνει να βρει μια θέση να απλώσει πετσέτα και να μην αναγκάζεται να πληρώνει ένα σκασμό λεφτά για να βρέξει τα πόδια του σε ελληνική θάλασσα…. 

■ ΣΤΟ ΔΡΕΠΑΝΟ…

Κάτι τέτοιο παρατηρείται και στο Δρέπανο στην Θεσπρωτία, όπου κι εκεί η άλωση της παραλίας έχει γίνει. Διάφοροι επαγγελματίες έχουν απλώσει ξαπλώστρες σε όλο το μήκος της παραλίας, αφήνοντας και κάτι κενά για την… πλέμπα. Έχουν στήσει καντίνες οι οποίες όμως υπολείπονται σε κάποιες εξυπηρετήσεις των πελατών, που αν χρειαστεί να «ανακουφιστούν» η θάλασσα καλύπτει τις ανάγκες. Εκεί τα κουμάντα τα κάνει ο ΟΛΗΓ με το δήμο και δεν γνωρίζω ποιος έχει το πάνω χέρι!

❖ ΣΑΝ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ! 

Το ακούσαμε, το διαβάσαμε και δεν το πιστεύουν τα αφτιά και τα μάτια μας! Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπαίνει στο εξής σε νέους ρόλους, που θα μοιάζουν με εκείνους του Μπαράκ Ομπάμα! Θα γυρίζει, λένε, όλο τον κόσμο και θα διδάσκει πολιτική, πολιτισμό και θα μεταδίδει τις εμπειρίες από την πολιτική, έτσι όπως ο ίδιος βίωσε από την εποχή της επανάστασης ως μαθητής στην Γκράβα, μέχρι τον περασμένο Ιούλιο που αποχώρησε από την πολιτική… 

❁ Ο ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή μπλόφα αυτό που κυκλοφόρησε για τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά θα είχε πολύ ενδιαφέρον να τον δούμε σ’ ένα τέτοιο ρόλο μεταδίδοντας ανά την υφήλιο το μήνυμα ότι η αριστερά σε χώρες του ελεύθερου κόσμου, δεν έχει κανένα μέλλον και ενίοτε λειτουργεί ως παρένθεση, για να επιβεβαιώνουν τις εξαιρέσεις στον κανόνα…

■ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΡΟΜΟ!

Το τι θα λέει σ’ αυτούς με τους οποίους θα μιλάει, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι θα είναι σε ενεργό δράση σε διεθνές επίπεδο κι αυτό θα του φτάνει. Ο Αλέξης θα είναι στο εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Γιωργάκης, όταν έχασε την πρωθυπουργία το 2012. Ήταν τότε που προσπαθούσε να ανοίξει νέους ορίζοντες στη διεθνή πολιτική σκηνή, αλλά κάπου στράβωσε η δουλειά και ξαναμαζεύτηκε στο μαντρί που ονομάζεται ελληνικό κοινοβούλιο. Μια μικρή λεπτομέρεια. Ο ΓΑΠ είχε μητρική γλώσσα τα αμερικάνικα, ενώ ο άλλος θα ζοριστεί λιγάκι διότι τα τζουμερκιώτικα δεν μοιάζουν και πολύ με αυτά…

 Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.