Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ…

Δεν είναι στις προθέσεις μας να μιζεριάσουμε για όσα έγιναν στην ΔΩΔΩΝΗ τις προηγούμενες μέρες, όπου οι πολίτες προσκαλούνταν στο αρχαίο θέατρο για να δουν και να ακούσουν Μπρέγκοβιτς και ο χώρος τελικά ήταν δίπλα από το θέατρο, εκεί που πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα.

Η ΠΛΑΣΤΙΚΟΥΡΑ!

Η πλαστική καρέκλα ήταν το κύριο στοιχείο που αντικατέστησε τα διαζώματα του αρχαίου θεάτρου και φυσικά οι ηχητικές εγκαταστάσεις ήταν εκείνες που ηχούσαν στα πουρνάρια και τους σχοίνους, ενθουσιάζοντας το πλήθος που γι’ αλλού ξεκίνησε κι αλλού βρέθηκε.

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ…

Ήταν θέμα της αρχαιολογικής υπηρεσίας που άλλαξε τα δεδομένα, δικαιολογήθηκαν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης του Δήμου και εμείς να το σεβαστούμε. Θα μπορούσε όμως από πριν να έχει γίνει γνωστό το ακριβές σημείο της συναυλίας, για να μην γίνονται παρεξηγήσεις και δυσμενείς σχολιασμοί εις βάρος τους. Αυτά για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις, όσον αφορά το κόστος της συναυλίας ποιος πλήρωσε, ποιος δεν πλήρωσε, αν υπήρχε POS ή όχι κι άλλα τέτοια έρχονται σε δεύτερη μοίρα κι αν θέλουν ας μας πληροφορήσουν. Αν όχι ίσως μια άλλη φορά…

❁ ΑΡΝΗΤΙΚΑ!

Αρνητική προβολή των Ιωαννίνων ύστερα από την καταγγελία που έκανε ο ηθοποιός Γ. Παρτσαλάκης κι έχει να κάνει με το τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει με την εύρεση φοιτητικής στέγης στην πόλη. Ζητούν… την μάνα και τον πατέρα τους για να σου νοικιάσουν ένα διαμέρισμα ιδιοκτήτες στα Γιάννινα για ένα φοιτητικό σπίτι κατήγγειλε και αναφέρθηκε στο ποσό προκαταβολής που του ζήτησαν και που ήταν 2500 ευρώ, κάτι που χαρακτήρισε ως εξωφρενική τιμή! 

■ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ…

Η καταγγελία του Γ. Παρτσαλάκη έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής φοιτητών στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και που γίνεται… σαφάρι για μια φοιτητική κατοικία σε όλα τα μήκη και πλάτη της πόλης και που δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να φτάσει σ’ αυτή την καταγγελία ο συγκεκριμένος ηθοποιός, διότι ήταν ο ίδιος «θύμα» τέτοιας συμπεριφοράς, πρέπει να έφτασε στα όρια του εκβιασμού για να βρει δωμάτιο για το παιδί του. 

❖ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ…

Δεν είναι σημερινό το φαινόμενο της εξεύρεσης σπιτιού στα Γιάννινα, που εδώ και πολλά χρόνια είναι μια μεγάλη φοιτητούπολη. Οι ανάγκες μεγάλες, τα διαθέσιμα διαμερίσματα λειψά οπότε το αλισβερίσι δύσκολο, μεγάλο και περίεργο. Οι συμφωνίες πολλές φορές και κάτω από περίεργες συνθήκες και το «μαύρο» κυριαρχεί!

❁ Η… ΣΥΜΦΩΝΙΑ

«Θα μου δώσεις 400 ευρώ, θα γράψουμε στο συμβόλαιο 150 ευρώ, αλλιώς σπίτι δεν έχει!». Κάπως έτσι κλείνονται οι συμφωνίες και κάπως έτσι όλοι βουλεύονται και η ομερτά λειτουργεί. Αυτή την ομερτά έσπασε ο Παρτσαλάκης για τα Γιάννινα και έπαιξαν τα Γιάννινα πρώτη είδηση σ’ όλη την Ελλάδα και φυσικά αρνητικά 

■ ΟΙ ΕΣΤΙΕΣ…

Δυστυχώς, φοιτητικές εστίες δεν υπάρχουν ικανές για να στεγάσουν έναν μεγάλο αριθμό, για να μην υπάρξει αυτού του είδους η εκμετάλλευση. Αυτές που υπάρχουν η μία στη Δομπόλη και η άλλη στην Πανεπιστημιούπολη, δεν καλύπτουν τον τεράστιο αριθμό των φοιτητών που σπουδάζουν στα Γιάννινα. Έτσι η πλειοψηφία των φοιτητών ψάχνουν για κατοικία στην πόλη, η οποία τελικά είναι δυσεύρετη και αν βρεθεί είναι πολύ ακριβή, αφού νέες οικοδομές στα Ιωάννινα δεν κατασκευάζονται όπως παλιά. 

❖ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ…

Πρέπει να υπάρξει κρατική μέριμνα, με την συνδρομή της αυτοδιοίκησης και να αξιοποιηθούν εγκαταλελειμμένα δημόσια κτήρια, έτσι ώστε να δεχτούν εκείνα τους φοιτητές, αν όχι δωρεάν τουλάχιστον σε συμβολικές τιμές. Υπάρχουν ένα σωρό τέτοια κτήρια στην πόλη, που μπορούν να γίνουν χώροι στέγασης των χιλιάδων φοιτητών που προτιμούν τα Γιάννινα  για τις σπουδές τους.

❁ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ!

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, λένε από τον σύλλογο Μεσιτών Ιωαννίνων και δίνουν οδηγίες το πώς και πού πρέπει να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι να βρουν κατοικία, για να μην πέφτουν θύματα εκβιασμών. Ο ίδιος ο σύλλογος καταδικάζει κάθε περίπτωση εκμετάλλευσης από επιτήδειους, που δεν έπαψαν να υπάρχουν και στην πόλη μας.

■ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ…

Η Ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης ασχολήθηκε με τον Φρέντι Μπελέρη δήμαρχο Χειμάρρας, που είναι εδώ και τρεις μήνες κλεισμένος στις φυλακές Τιράνων και η αλβανική κυβέρνηση εξακολουθεί να φτύνει ολόκληρη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο. Ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι έχει γίνει κι εξακολουθεί να τιμωρεί τον ελληνικής καταγωγής δήμαρχο Χειμάρρας. 

❖ ΟΙ ΒΟΛΕΣ…

Όμως, το ότι ορισμένοι της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία αρχίζουν βολές κατά της Ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά εναντίον του ίδιου του Μητσοτάκη, είναι μια κατάφορη αδικία. Αδικούν τους ίδιους τους εαυτούς τους και απαξιώνουν οι ίδιοι κάθε προσπάθεια που γίνεται από ελληνικής πλευράς, αλείφοντας με βούτυρο το ψωμί των Αλβανών και του Έντι Ράμα που κάτι τέτοιο αναζητούν.

❁ Η ΝΕΑ ΟΔΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΣ…

Την ώρα που ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης σχεδίαζε την νέα οδική Ήπειρο, ακυρώνονταν ο διαγωνισμός για την ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ από Γιάννινα-Κακκαβιά! Η νέα οδική Ήπειρος έχει να κάνει με την σύνδεση ΙΟΝΙΑΣ με Πρέβεζα και η ένωση Πρέβεζας παραλιακά μέχρι Ηγουμενίτσα!

■ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ…

«Μέχρι τώρα ήταν υπόθεση του Υπουργείου Υποδομών η οδική «άνθιση» της Ηπείρου αλλά στο εξής θα είναι υπόθεση Περιφέρειας», είπε την περασμένη Δευτέρα ο Αλ. Καχριμάνης σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην Πρέβεζα, παρουσία πολλών πολιτών που πήγαν να ακούσουν από πρώτο χέρι πως σχεδιάζεται το μέλλον της Πρέβεζας, σε σχέση με την υπόλοιπη Ήπειρο και όλη την υπόλοιπη χώρα. 

❖ Η ΜΟΜΑ! 

Είχε όμως προηγηθεί ο σχεδιασμός της Ηπείρου μέσω της «ΜΟΜΑ» από τον Σπύρο Ριζόπουλο, ο οποίος από το απώτατο παρελθόν την προσάρμοσε στα σημερινά ηλεκτρονικά δεδομένα. Επιστρατεύεται κατά ένα τρόπο η ΜΟΜΑ για να κάνει καμιά στάλα έργο, όπως τότε παλιά που η τύχη της Ελλάδας ήταν στα χέρια της. 

❁ Η ΑΠΟΧΗ…

Δεν θα ξαναματαπάνε σε συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου περιφερειακοί σύμβουλοι των ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ, εφόσον σε αυτό θα παρίσταται ο «αμαρτωλός» αντιπεριφερειάρχης. Σιγά τα ωά! Ποιοι απόμειναν για να εφαρμόσουν την απειλή; Από τους πέντε που είχαν εκλεγεί το 2019 οι τρεις πήδηξαν μαντρί και προσχώρησαν στην στάνη Καχριμάνη. Βλέτσας, Γκαμπρέλας, Παπάς κούνησαν μαντήλι και είπαν γειά χαρά και εις άλλα με υγείαν. Επομένως η απειλή… άνθρακες ο θησαυρός. 

■ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ…

Δεν ξέρω πόσες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου θα γίνουν μέχρι το τέλος της θητείας αυτού του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά είναι γνωστό ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αν σε τρεις συνεχείς συνεδριάσεις υπάρχουν αδικαιολόγητες απουσίες υπάρχουν ανάλογες κυρώσεις. Επομένως, οι απουσίες θα επιβαρύνουν την ίδια την παράταξη του κ. Ριζόπουλου, η οποία δεν έχει την πολυτέλεια άλλων απωλειών αφού δύο απέμειναν.

 ❖ ΤΟ ΝΕΡΟ… 

Άφησαν την ιδιωτικοποίηση του νερού που είχαν προεκλογικό σύνθημα και έκαναν συναυλίες τα ΣΥΡΙΖόπουλα και έπιασαν την σύνταξη στα 74 χρόνια! Πιο γελοίοι δεν γίνεται. Ενώ ούρλιαζαν προεκλογικά για την ιδιωτικοποίηση του νερού στη Βουλή, όταν πήγε το νομοσχέδιο για κρατικοποίηση είπαν όχι οι ίδιοι άνθρωποι! 

❁ ΑΜΥΑΛΟΙ!

Δεν έβαλαν μυαλό και δεν διδάχτηκαν τίποτα από τη νίλα που έπαθαν Μάιο-Ιούνιο 2023. Ούτε μια στάλα μυαλό δεν έβαλαν και εξακολουθούν να… γαυγίζουν εντός κι εκτός Βουλής, μη τυχόν και τους ξεχάσουν οι διάφοροι Παπακωνσταντίνου που έκαναν συναυλίες για τα νερά που από αυτή την κυβέρνηση επανήλθαν στην κανονικότητα, ενώ την είχαν παραδώσει οι ίδιοι στους «δανειστές». 

■ Η ΣΥΝΤΑΞΗ…

Σύνταξη στα 74 ναι, αλλά για ποιους; Για εκείνους που σ’ όλο τους τον εργασιακό βίο δεν κατάφεραν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ικανό και μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα να μπορούν να το πετύχουν σ’ αυτή την ηλικία, για να πάρουν μια σύνταξη της προκοπής. Αυτό προβλέπει το άρθρο 61 που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή φίλε Άγγελε και το οποίο ενώ επικαλείσαι, δεν μπαίνεις στον κόπο να το ερμηνέψεις διότι ο… Πουτινικός εναγκαλισμός δεν σ’ αφήνει! 

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.