Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΤΑ ΕΛΤΑ

Ήταν θέμα χρόνου να κλείσουν τα εναπομείναντα ΕΛΤΑ στην Ήπειρο, όπως έγινε πριν και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου κρίνονται, -από ποιους άραγε (;)- ασύμφορα στην λειτουργία τους. Οι ιθύνοντες βάζουν λουκέτα, με την υπόσχεση ότι οι κάτοικοι των «ορφανών» περιοχών θα εξυπηρετούνται κάπως διαφορετικά απ’ ότι πριν…

ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ!

Τα τελευταία λουκέτα στα ΕΛΤΑ μπήκαν σε Θεσπρωτικό και Κομπότι, όσον αφορά την Ήπειρο και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών μια απόγνωση την ένιωσαν. «Είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού εμείς;» αναρωτήθηκαν και κάποιες κατάρες κατά Αθηναϊκό κράτος τις έριξαν, συνοδευόμενες από τον γνωστό χαιρετισμό των πέντε ή δέκα δακτύλων…

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ…

Μην ανησυχείτε βρε κουτά. Έχουμε μεριμνήσει εμείς για την εξυπηρέτησή σας. Δύο φορές την εβδομάδα θα περνά ο ταχυδρόμος από τα χωριά σας και θα αφήνει την αλληλογραφία σε γνωστό σημείο αλλά και  τους λογαριασμούς ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΝΕΡΟΥ, οπότε όλα καλώς καμωμένα! Όσον αφορά τις συντάξεις θα τις λαμβάνετε μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς λένε και θέλουν να γίνουν πειστικοί…

ΟΨΙΜΑ!

Όμως πιο πολύ και όψιμα νοιάστηκαν οι δήμαρχοι των περιοχών που έκλεισαν τα καταστήματα. Στην περίπτωση του Θεσπρωτικού ο δήμαρχος Ζηρού και για την τιμή των όπλων έριξε ορισμένες τουφεκιές για το μεγάλο κακό που βρήκε την Λάκκα Θεσπρωτικού, αλλά όμως εντελώς όψιμα αφού γνώριζε ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί το μοιραίο και να κλείσει το κατάστημα ΕΛΤΑ, ακολουθώντας τα καταστήματα τραπεζών! Ούτε φυσικά και οι βουλευτές Άρτας-Πρέβεζας πήραν χαμπάρι τις προθέσεις των ΕΛΤΑ και πιάστηκαν αδιάβαστοι ένα μήνα σχεδόν μετά τις εκλογές, ιδίως εκείνοι της Άρτας που είναι οι ίδιοι με πριν. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι άλλα 24 καταστήματα ΕΛΤΑ κλείνουν σ’ όλη την χώρα από 24 Ιουλίου. Στο σύνολό τους μέχρι τώρα έχουν κλείσει 100!

Η… ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ

Φέρτε έναν νεκρό! Έστω έναν νεκρό! Παρακαλούν οι αντίπαλοι του Μητσοτάκη για να ισοφαρίσουν το Μάτι! Το ότι μέχρι τώρα κάτι τέτοιο τραγικό δεν έχουμε ζήσει, είναι αυτό που ανεβάζει ακόμη πιο πολύ στα κάγκελα το γνωστό αληταριό που διψάει για αίμα, διότι εκείνο το 41% δεν μπόρεσαν να το χωνέψουν με τίποτα οι πάσης φύσεως εμπρηστές είτε με έργα είτε με λόγια…

  ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ!

Ζούμε μια τραγωδία ανθρώπινης ζωής εδώ και δέκα μέρες, όπου το κυρίαρχο ζήτημα είναι το ολοκαύτωμα της χώρας. Πολλοί είναι εκείνοι που στρέφουν το βλέμμα στον κακό καιρό, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν οτιδήποτε να βάλουν τις δικές τους φωτιές, είτε με σπίρτα κι αναπτήρες είτε με τις… ευχές να μην μείνει τίποτα όρθιο, επειδή ο λαός δεν τους εμπιστεύτηκε την τύχη της χώρας για να τα κάνουν όλα Μάτι και Μάνδρα!

 ❖ ΟΙ ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ…

19.000 άτομα μέσω του 112 εκκένωσαν τα χωριά της Ρόδου, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι για να γλυτώσουν τις ζωές τους από τις φωτιές που είναι σίγουρο πως μπήκαν από ανθρώπινα χέρια. Κάτι ανάλογο έγινε και σε άλλες περιοχές της χώρας που έγιναν ολοκαύτωμα. Αυτό δεν μπορεί να χωρέσει στον νου εκείνων που ήθελαν να ξαναέλθουν «δεύτερη φορά» για να μην αφήσουν τίποτα όρθιο, όπως έκαναν την ΠΦΑ!

Η ΣΥΜΦΟΡΑ!

Όχι δεν είναι μικρότερη η συμφορά από την καταστροφή που αφήνει πίσω και η φωτιά. Αυτό θα το πληρώσουμε όλοι μαζί στο προσεχές μέλλον, όταν δεν θα φτάνει ο αέρας να γεμίζουν τα πνευμόνια των επόμενων γενεών. Το ότι δεν θα είμαστε εμείς εκείνοι που κάνουμε τα σημερινά κουμάντα, αυτό καθόλου δεν μας απαλλάσσει από τις ευθύνες οι οποίες είναι τεράστιες κι αυτό ας το έχουμε κατά νου, όταν κατακαλόκαιρα και με 45ο θερμοκρασία «δοκιμάζουμε» τα σπίρτα αν ανάβουν!

ΤΥΧΕΡΗ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΚΟΜΗ…

Τυχερή, ακόμα, η Ήπειρος που δεν έχει δει τα βουνά και τα δάση της να καίγονται. Αυτό δείχνει πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον για οικοπεδοποίηση της Πίνδου ή των βουνών της Μουργκάνας, διότι έτσι κι αλλιώς αυτοί οι τόποι έχουν ερημώσει! Τα οικόπεδα έχουν αξία και ζήτηση στην Αττική, στην Ρόδο, στην Εύβοια. Ευτυχώς που είμαστε φτωχοί θα λέγαμε, βλέποντας όλα όσα γίνονται δίπλα μας. Τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια…

ΣΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ…

Όμως ως πότε όλα θα μπαίνουν στην ζυγαριά του «εμείς δεν είχαμε θύματα από φωτιές, όπως εσείς στο Μάτι». Κάποτε πρέπει να οργανωθεί αυτό το κράτος και κυρίως να προλαμβάνει. Αυτό το τελευταίο γιατί είναι μέσα στις άγνωστες λέξεις, είναι ανεξήγητο! Πού θα πάει; Ελπίζουμε στον Θεό να δώσει σε κάποιους περισσότερο μυαλό…

ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ…

Θα σας φέρουμε και ποτάμια, θα σας φτιάξουμε και γιοφύρια! Τα συνθήματα της δεκαετίας του ’50-’60 τα βλέπουμε να στοιχειώνουν εν έτει 2023. Κάποτε ο αείμνηστος Μήτσος Ιωάννου επισκέφτηκε το χωριό μου Παπαδάτες Πρεβέζης σε προεκλογική περίοδο και ευρισκόμενος στην κεντρική πλατεία με τους χωριανούς, προσπαθούσε να ενημερωθεί για τα προβλήματα του χωριού για τα οποία ο ίδιος θα προσπαθούσε να δώσει λύσεις, όταν θα εκλέγονταν βουλευτής, διότι η εκλογή γινόταν περιφερειακά τότε.

Ο ΞΕΡΟΠΟΤΑΜΟΣ

Εκεί λοιπόν, κάτω από τα δασιά πλατάνια της κεντρικής πλατείας αντίκρυσε τον κάμπο του χωριού όπου στο βάθος διέκρινε το ποτάμι. Τότε ρώτησε να μάθει πως ονομάζεται αυτό το ποτάμι, για να πάρει την απάντηση ότι δεν έχει όνομα, ήταν ξεροπόταμος αφού το καλοκαίρι νερά γιοκ! Τότε είπε το αμίμητο! Α ρε ξεροπόταμε! Ήλθε ο καιρός να γιομίσεις νερό και να ποτίζεται όλος ο κάμπος της κάτω Λάκκας Σουλίου! Έκτοτε έμεινε το «θα σας φέρουμε ποτάμια με νερά»! 

ΣΑΝ ΠΑΠΙΑ!

Μπορεί οι εποχές να αλλάζουν, μπορεί οι ανάγκες να μην είναι οι ίδιες, εκείνα που δεν αλλάζουν είναι οι τακτικές των πολιτών που αφειδώς προεκλογικά υπόσχονται, αλλά γίνονται τσιγκούνηδες όταν αποκτήσουν εξουσία. Τα μεγάλα λόγια τζάμπα, τα έργα όμως έχουν κόστος κι ενίοτε μένουν στα χαρτιά ως υποσχέσεις. 

ΤΟ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ…

Θα σας φτιάξω τελεφερίκ που θα ενώνει το Συρράκο με τους Καλαρρύτες, είπε φιλόδοξος υποψήφιος περιφερειάρχης που περιδιαβαίνει και αυτή την περίοδο την Ήπειρο, ζητώντας την ψήφο των Ηπειρωτών για να γκρεμίσει τον «σουλτάνο» Αλέκο Καχριμάνη! Τελεφερίκ στο Συρράκο που θα καταστεί έτσι η περιοχή πόλος τουριστικής έλξης και όλοι θα θέλουν να κάνουν μια βόλτα μεταξύ των δύο χωριών με την μακραίωνη ιστορία. Το αν θα μεταφέρονται και τα πρόβατα έτσι, απομένει να το δούμε όταν το τελεφερίκ θα γίνει πραγματικότητα…

ΟΙ ΕΝΑΕΡΙΟΙ… ΚΟΜΒΟΙ!

Το ακούει αυτό ο Καχριμάνης και ανεβαίνει επίπεδο, μέσω των κολλητών του που σχεδιάζουν το μέλλον της Ηπείρου. Εκείνοι λοιπόν προτείνουν την ένωση μεταξύ των δύο αυτών χωριών να γίνει μέσω εναέριων κόμβων, κάτι που τα τελευταία χρόνια είναι το φετίχ του Αλέκου. Γιατί να ενωθεί το Μπιζάνι με το Επισκοπικό με κόμβο κι όχι το Συρράκο με Καλαρρύτες, σκέφτηκε και έβαλε τα γκεσέμια του να σκεφτούν κάτι πιο πρωτοποριακό.

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ…

Τρεις Ηπειρώτικες γυναικείες παρουσίες σε κυβερνητικά πόστα κατά την νέα κυβερνητική περίοδο. Εκτός από την υφυπουργό Μαρία Κεφάλα, η Αλεξάνδρα Σδούκου από Κόνιτσα έγινε, υφυπουργός Περιβάλλοντος στη θέση του Γ. Αμυρά και η Μαρίνα Στέφου γενική γραμματέας υπουργείου, κάπου στο πλάι της υπουργού Σοφίας Ζαχαράκη και της Μαρίας Κεφάλα. Η κ. Μαρίνα Στέφου κόρη του γνωστού καθηγητή ιατρικής Θ. Στέφου, θήτευσε για πολλά χρόνια σε ευρωπαϊκή θέση γι’ αυτό και η Σοφία Ζαχαράκη έχει εμπιστοσύνη στο έργο της.

 

ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΩΜΑ!

Χωρίς αξίωμα έμεινε αυτή την φορά ο Βαγγέλης Κωνσταντίνου, που ήταν το κολλητάρι του Μηταράκη. Ενώ στο προηγούμενο υπουργείο ήταν γ. γραμματέας του Μηταράκη, στο νέο κάτι τέτοιο δεν είδαμε. Αντίθετα μάθαμε ότι ο Μηταράκης στο νέο υπουργείο πήρε μαζί του (υπασπιστή;) έναν ντόπιο αξιωματικό ΕΛΑΣ με τον οποίο η εφημερίδα και ο υπογράφων είχαν δικαστικές περιπέτειες, από τότε που υπηρετούσε ως συνδικαλιστής στην ΕΛΑΣ Ηπείρου.

 

ΜΑΝΤΑΡΑ…

Το ότι ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας με το καλημέρα στην Κατεχάκη τα έκανε μαντάρα, είναι υπόθεση Μητσοτάκη να το εξηγήσει. Εκείνο που απομένει είναι να δούμε πως θα ξεπεράσει τα δύσκολα, όταν αυτά θα προκύψουν κι όταν θα ανοίξουν τα Πανεπιστήμια κι όταν θα χρειαστεί η πανεπιστημιακή αστυνομία.

 

Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ…

Για τριάντα ολόκληρα χρόνια το στρατόπεδο Αγ. Γεωργίου στην Πρέβεζα παραχωρείται επίσημα στην περιφέρεια Ηπείρου η οποία θα συνεννοηθεί με τον Δήμο Πρέβεζας για την χρήση του. Εδώ στα Ιωάννινα έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η κουβέντα για το στρατόπεδο Βελισσαρίου αν και πότε θα αποδοθεί στο Δήμο Ιωαννιτών.

 ❁ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕ!..

Επί εποχής Ν. Γκόντα είχε ξεκινήσει η συζήτηση για παραχώρηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Δήμο και σε ποσοστό 65% περίπου αλλά αυτό δεν άρεσε στην τότε αντιπολίτευση Φίλιου-Μωυσή-Μπέγκα που το ήθελαν όλο! Έχουν περάσει 25 χρόνια έκτοτε και οι τρεις παραπάνω, ενώ έγιναν Δήμαρχοι εν τούτοις στον τόπο τα βιολιά!.. 

Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ…

Κάτι υποσχέθηκε προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά ακόμη δεν έχει περπατήσει κάτι. Όπως τίποτα δεν περπάτησε και για τον περιβόητο ποδηλατόδρομο περιμετρικά της λίμνης, του οποίου όμως δεν πρόκαναν αφού προεδρικό διάταγμα λίμνης γιοκ. Δεν πειράζει όμως. Φωτιές να μην έχουμε και ας ανάβουμε εμείς «φωτιές» με αυτά που γράφουμε.

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.