Τoλμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

Η ΜΑΖΩΞΗ…

Την πρώτη της επίσημη… μάζωξη στελεχών-υποψηφίων έκανε η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία με επικεφαλής των πρώην δήμαρχο Νίκο Γκόντα την περασμένη Δευτέρα στα Λιθαρίτσια. Η αίθουσα που έγινε η συγκέντρωση τελικά αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει τον κόσμο που παραβρέθηκε για να ακούσει και να μάθει από πρώτο χέρι τις σκέψεις και τις θέσεις, του εκ νέου υποψηφίου δημάρχου Νίκου Γκόντα, ο οποίος έδειξε αποφασισμένος να ηγηθεί σχήματος τέτοιου που να εγγυάται ότι ο δήμος Ιωαννίνων μπορεί να έχει καλύτερη τύχη και να συνεχιστεί το έργο περιόδων Ν. Γκόντα από εκεί που το είχε αφήσει και που κατά γενική ομολογία, τέτοιο έργο στη πόλη δεν ξανάγινε!

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!

Μεγάλο το ενδιαφέρον των πολύ νέων ανθρώπων που στελεχώνουν την παράταξη Ν. Γκόντα, κάτι που δείχνει ότι αυτοί οι νέοι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχες για να μπει ο δήμος στο δρόμο της ανάπτυξης διότι το δικαιούται. Οι νέοι διαθέτουν και πίστη και οράματα για τον τόπο τους και μ’ αυτά θα απευθυνθούν στους πολίτες, για να βγάλουν την πόλη από το σκοτάδι που την καταδίκασαν προηγούμενες δημοτικές αρχές. Την περασμένη Δευτέρα έγινε μια πολύ έως άριστη καλή αρχή. Αναμένεται συνέχεια με πολύ ενδιαφέρον!

❁ ΟΙ… ΑΓΚΑΛΙΕΣ!

Από Μητσοτάκη γιοκ, πέρασε στο Μητσοτάκη «γκελ μπουρντά» ο Τούρκος ηγέτης Ερντογάν. Αγάπες και… φιλιά προχθές ο Τούρκος προς τον Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχαν στα πλαίσια της επιστροφής του Τούρκου στην πραγματικότητα. «Θέλουμε να κάνουμε φίλους και όχι εχθρούς και ο Μητσοτάκης είναι φίλος. Τα πολεμικά αεροσκάφη που θέλουμε, δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε για την Ελλάδα και την Κύπρο», είπε για να πάρει όσα περισσότερα «λάφυρα» μπορεί μετά το ΝΑΙ στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

 ■ ΤΑ… ΦΩΝΗΕΝΤΑ!

Εκεί στην σύνοδο κορυφής βρήκε και τον Αλβανό Έντι Ράμα ο Μητσοτάκης και του ψιθύρισε ορισμένα… φωνήεντα για την φυλάκιση Φρέντι Μπελέρη. «Μαζέψου» φαίνεται να του είπε ο Μητσοτάκης και λένε ότι δεν αστειεύονταν όταν του το έλεγε. Την ίδια ώρα είχε στα χέρια του και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που έλεγε τα ίδια πράγματα στον Αλβανό, ο οποίος άρχισε να μην αισθάνεται και πολύ καλά με το… στρίμωγμα. Ίσως τις επόμενες μέρες γίνουμε μάρτυρες καλών ειδήσεων. Περιμένουμε… 

❖ Ο ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ…

Ήρθε ο Σκανδαλίδης στα Γιάννενα για να ψάξει, σε πρώτη φάση, υποψήφιο περιφερειάρχη που να θέλει να θυσιαστεί για τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ. Τελικά δεν έφυγε με άδεια χέρια, διότι τη σήμερον ημέρα τέτοιου είδους… φυλή υπάρχει! Κάποιοι σκέφτηκαν να ρίξουν το μπαλάκι κατά ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ μεριά, αλλά πάλι το μάζεψαν για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν.  

❁ Η ΠΟΡΕΙΑ!..

Μετά την «επιτυχημένη» πορεία και παρουσία του Δημ. Δημητρίου στην Περιφέρεια και μετά την αναιμική παρέμβαση που έκανε για ζητήματα Περιφέρειας Ηπείρου όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχει κανείς την διάθεση να αντιπαρατεθεί στον Αλέκο Καχριμάνη και κατά τη νέα περίοδο , που απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα, θα είναι οικοδεσπότης στο Μέγαρο. Όμως υπάρχει πρόθυμος εθελοντής που ακούει στο όνομα Στέφανος Ζούμπας…

■ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΟΣ…

Τον Γιάννη Στέφο πάνε για αντικαταστάτη του Γ. Ζάψα οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ για την Περιφέρεια Ηπείρου. Δεν είναι άσχημη επιλογή, αλλά πρόκειται για μια πραγματική θυσία σε καιρούς που ο ΣΥΡΙΖΑ πνέει τα λοίσθια. Ο Γιάννης Στέφος δεύτερη φορά χάνει την έδρα στα Ιωάννινα, διότι κάποιοι άλλοι προτίμησαν αντ’ αυτού την κ. Τζούφη. Το ότι εκείνος θα έρθει να καλύψει τον πολιτικό του χώρο είναι μια πραγματικά φιλότιμη και ηρωική πράξη. 

❖ ΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ!..

Ο ίδιος ο Γιάννης Στέφος ευχαρίστησε όλους όσους του εμπιστεύτηκαν την εκπροσώπηση στην διεκδίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου, δηλώντας πιστός στρατιώτης στην υπεράσπιση μιας περιφέρειας χωρίς αποκλεισμούς. Η ανακούφιση όμως  ήρθε από το χώρο του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, που βρέθηκε εθελοντής να υπηρετήσει αυτό τον σκοπό απέναντι στον «σουλτάνο». 

❁ Ο… ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ!

Τα άλλα καλά (;) νέα ήλθαν από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο, όπου και εκεί βρέθηκε εθελοντής για την Περιφέρεια Ηπείρου. Αντικαταστάτης του Δ. Δημητρίου αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του ο Στέφανος Ζούμπας, ο οποίος εργάζεται στο χώρο της υγείας στο ΠΓΝΙ και για πολλά χρόνια υπηρετεί τον χώρο της αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα στο Δήμο Ιωαννιτών. Αυτός θα είναι ο νέος υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου εκπροσωπώντας κυρίως το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

■ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ… 

Με αυτές τις δυο νέες υποψηφιότητες Γιάννη Στέφου (ΣΥΡΙΖΑ) και Στέφανου Ζούμπα (ΠΑΣΟΚ) κάπου χαλάει το αφήγημα Σπ. Ριζόπουλου που κυκλοφορούσε στις πιάτσες, ότι θα μπορούσε εκείνος να καλύψει και τους δύο αυτούς πολιτικούς χώρους. Το αν θα… κλέψει δυνάμεις, αυτό θα το δούμε στις 8 Οκτωβρίου το βράδυ…

❖ Η ΠΙΣΤΗ! 

Από το «προσκύνημα» στα βλάχικα ανταμώματα στο Μέτσοβο, τον είδαμε να βρίσκεται στις γιορτές του Αγίου Παϊσίου στην Κόνιτσα τον επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου κ. Σπ. Ριζόπουλου, προχθές που γιόρταζε ο Άγιος. Υπάρχει και αυτή η ανθρώπινη πλευρά, η οποία έχει να κάνει με την πίστη… Και αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ελεύθερου πολίτη. 

❁ ΠΙΣΤΟΣ!

Ο Άγιος Παΐσιος είναι ο Άγιος εκείνος που αφιέρωσε την ζωή του στα θεία και υπηρέτησε με πίστη την διδασκαλία του Κυρίου. Ξεκίνησε από τα Φάρασα κατά την περίοδο των διωγμών από τους Τούρκους, έφτασε στην Κέρκυρα και από κει εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Κόνιτσα, στην οποία εργάστηκε ως ξυλουργός.  

■ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ…

Την περίοδο του Εμφυλίου υπηρέτησε στον Εθνικό Στρατό ως διαβιβαστής και συμμετείχε στις μάχες του Γράμμου για να καταλήξει στη Μονή Στομίου ως Μοναχός. Υπηρέτησε στο Άγιο Όρος και τελικά βρέθηκε στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, όπου αναπαύεται έκτοτε…

❖ Η ΑΜΑΥΡΩΣΗ! 

Αυτόν τον Άγιο Παΐσιο του οποίου τον βίο και πολιτεία σέβονται σχεδόν άπαντες οι Χριστιανοί, ήρθαν να αμαυρώσουν την μνήμη του κάποιοι πολιτικάντηδες, για να πατήσουν το πόδι τους στη Βουλή και το πέτυχαν. Η ίδια η ανιψιά του από αδελφό συνέβαλε σε αυτό το «ανοσιούργημα», θέτοντας τον εαυτό της στην διάθεση Παϊσιό-εμπόρων που τώρα απολαμβάνουν θέση στα έδρανα της Βουλής, που μόνο «μαγαζί» αγιοσύνης δεν είναι… 

❁ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ… 

Η εκμετάλλευση του ονόματος του Αγίου Παϊσίου προσβάλει τη μνήμη του Αγίου και δεν έπρεπε να μπει σε τέτοιου είδους άλλα κόλπα. Οι ίδιοι οι συγγενείς δεν έπρεπε να επιτρέψουν κάτι τέτοιο, δείχνοντας με τη στάση τους την πλήρη ασέβεια για πολύ ευτελείς σκοπούς και λόγους. Κρίμα και ντροπή μαζί, από τους πάσης φύσεως χριστεμπόρους…

■ ΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΙΑ!

Όλα τα βλέμματα εφέτος στα τριήμερα γιορτάσια των Βλάχων, δεν ήταν στραμμένα στα δρώμενα, κυρίως μουσικά και χορευτικά, αλλά στην χειραψία που αντάλλαξαν Καχριμάνης-Ριζόπουλος! Όπως σας το γράφω! Ήταν το ιστορικό γεγονός που έκανε τον γύρο του «κόσμου» και πολλοί ήταν εκείνοι που πέταξαν τη σκούφια τους, για διαφορετικούς όμως λόγους! 

❖ ΕΝΑ ΓΕΙΑ!.. 

Εκεί καταμεσής της πλατείας του Μετσόβου, κλιμάκιο των Οριζόντων Ηπείρου με τον επικεφαλής τους πέτυχαν τον Αλέκο καθιστό και είπαν να πουν ένα γεια στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού που τους διέπει. Αυτό το «γεια» έφτασε να γίνει χειραψία μεταξύ Αλέκου-Σπύρου, κάτι που έγινε πανελλήνιο γεγονός, καλύπτοντας και αυτό ακόμα το 37ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Βλάχων. 

❁ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!

Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε με την χαιρετούρα των δυο ανδρών, ήταν όλα τα λεφτά! Ο Αλέκος καθήμενος, αποκαμωμένος από τα γλέντια, δίνει το χέρι του που αν του κόβονταν εκείνη την ώρα θα το προτιμούσε… Και ο Σπύρος να απολαμβάνει αυτή την κοσμαντάμωση στην έδρα του Αλέκου, προσπαθώντας να βάλει γκολ!

 ■ Η ΕΙΚΟΝΑ…

Μόνο η εικόνα του προσώπου του Αλέκου πρόδιδε τη χαρά (;) της συνάντησης, αφού το βλέμμα του είχε πάρει την ανηφόρα κατά Κατάρα μεριά, σαν να έλεγε «παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο…» ή στην καλύτερη περίπτωση «πίσω μου σ’ έχω σατανά»… 

❖ Η ΧΑΙΡΕΤΟΥΡΑ! 

Κάπως έτσι, μ’ αυτή τη συνάντηση και μ’ αυτή τη χαιρετούρα έληξαν οι τριήμερες εκδηλώσεις Βλάχων που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πολλών πολιτών, διαφορετικών προελεύσεων και πεποιθήσεων. Το αν το «Βλάχικο Ζήτημα» φέρει νηνεμία ή κάτι άλλο και στο εκλογικό ζήτημα του επόμενου Οκτωβρίου, εδώ θα είμαστε να το δούμε και να το ζήσουμε όλοι μαζί. 

❁ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ…

«Σπάσιμο» των υγειονομικών υπηρεσιών σκέφτεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να τις επαναφέρει όπως τότε παλιά στη δεκαετία του 2000 επί Καραμανλή Β’. Από επτά που είναι σήμερα να τις πάνε δεκατρείς και φυσικά μια απ’ αυτές τις νέες να είναι στην Ήπειρο, η οποία θα εξυπηρετεί Ήπειρο-Ιόνια Νησιά και ίσως Δυτ. Μακεδονία. Απομένει να το δούμε το επόμενο διάστημα διότι η σημερινή 6η ΥΠΕ στην Πάτρα καλύπτει πολύ μεγάλο χώρο και όσο να’ ναι αδυναμίες υπάρχουν. Άλλωστε, ο ίδιος ο Μητσοτάκης, έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην υπόθεση ανασχεδιασμός στο χώρο υγείας και… μάλλιασε η γλώσσα του να το λέει σε όλη την προεκλογική περίοδο.  

■ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ!.. 

Η Αχτσιόγλου εξεδήλωσε πρώτη από τον ΣΥΡΙΖΑ το ενδιαφέρον για αρχηγός στην μετά-Τσίπρα εποχή. Την ώρα που γράφεται η στήλη δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα, αλλά ακούγονται Τσακαλώτος, Ν. Παππάς και Πολάκης! Οι δυο τελευταίοι είναι… γίγαντες της πολιτικής, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 17%. Όχι πως οι άλλοι είναι άμοιροι ευθυνών, αλλά αυτοί οι δυο πρωταγωνίστησαν! 

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.