Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

ΑΠΛΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ!..

Το έχω ξαναγράψει και κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Η σημερινή δημοτική αρχή στα Ιωάννινα, απλή διαχείριση και μόνο, μπορεί και πρέπει να κάνει μέχρι το τέλος της θητείας της. Ούτε τα εχέγγυα, ούτε τις δυνατότητες έχει για κάτι περισσότερο. Ο θάνατος του Μ. Ελισάφ έφερε τα πάνω κάτω και άλλαξε όλα τα δεδομένα…

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ…

Δεν φτάνουν οι καλές προθέσεις και η επιθυμία για να γίνει κάτι χειροπιαστό στο Δήμο. Οι «διοικούντες», είναι ένα… ασκέρι που κινείται προς το άγνωστο χωρίς βάρκα και χωρίς ελπίδα. Το ότι έγινε αλισβερίσι μεταξύ Παπαγεωργίου και Μπαρτζώκα, ο μεν ένας να κρατήσει το δημαρχιακό θώκο ο δε άλλος τα ηνία της ΔΕΥΑΙ, τους εργαζόμενους της οποίας ούτε λίγο ούτε πολύ τους έχει απέναντι…

ΣΤΟ ΞΕΚΑΡΦΩΤΟ…

Έτσι στο… ξεκάρφωτο έφερε σε συνεδρίαση του ΔΣ η ΔΑ θέμα που να καθορίζει τον κανονισμό λειτουργίας του Δήμου, όσον αφορά τους εργαζόμενους. Μόνο 13 ψήφους πήρε η πρόταση της ΔΑ και βρήκε όλους τους άλλους απέναντι! Ηχηρό το «χαστούκι», στο οποίο προσπάθησε να ανταποδώσει ο Άρης ο οποίος μάλλον εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, παριστάνοντας όμως τον προστάτη της νέας παράταξης! 

Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ!

Θα το ξαναφέρουμε το ζήτημα όταν κι άμα ξαναγίνουμε δημοτική αρχή, είπε ο Δήμαρχος Δημ. Παπαγεωργίου ο οποίος αναγκάστηκε να παραχωρήσει συνέντευξη μετά το στραπάτσο στην συνεδρίαση. Χαρά στην αισιοδοξία του Δημήτρη που περιμένει να ξαναδεί δημαρχιακό θώκο, έτσι  όπως ήλθαν τα πράγματα μετά τον θάνατο του Μωυσέως!

❁ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ…

«Πληροφορήσαμε τον Αλέξη Τσίπρα ότι οι Τούρκοι κάνουν προπαγάνδα υπέρ δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Θράκη κι εκείνος μας έγραψε κανονικά», αποκάλυψε ο Μητσοτάκης στην τηλεόραση και σήκωσε καπνό στον Αλέξη που δεν έφταναν όλα όσα άλλα τραβάει μετά τον περασμένο Μάη που του ήλθε κι αυτή η κατραπακιά!

■ Η ΣΥΓΧΥΣΗ…

Τι άλλο θα δούμε και θα μάθουμε από εκείνους που συγχέουν τις έννοιες μουσουλμανικής μειονότητας και την αποκαλούν τουρκική, κάνοντας το χατίρι του Ερντογάν αποδίδοντας στα ίσα την αγάπη που τρέφει για αυτούς ο Τούρκος πρόεδρος. Ο ίδιος ο Αλέξης προσπάθησε να επιστρέψει την κατηγορία στο Μητσοτάκη ότι εκείνος προσπαθεί να εργαλειοποιήσει το «τουρκικό» και όχι το μουσουλμανικό στοιχείο που κατοικεί στην Θράκη. Κάπου εκεί βάζει και την δράση της ΕΥΠ η οποία λειτουργεί στην περιοχή εδώ και δεκάδες χρόνια. 

❖ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ…

Όσο θα βλέπουν τα νούμερα να μην ξεκολλάνε από το «εικοσάρικο» της 21ης Μαΐου, τόσο θα παραλογίζονται τα Συριζόπουλα που θα παραμείνουν νοσταλγοί της εξουσίας. Τώρα τους ενοχλεί η ΕΥΠ την οποία όμως επί ημερών τους δεν την κατήργησαν και την κράτησαν και -καλά έκαναν- αφού κάποιο λόγο ύπαρξης εξυπηρετεί. 

❁ Ο ΤΟΜΠΡΑΣ…

Σχετική περί της ύπαρξης και της λειτουργίας της ΕΥΠ είναι και η επιστολή που έστειλε στην στήλη φίλος αναγνώστης από Δερβίζιανα Νικ. Νικ και μας πάει στην περίοδο Τόμπρα του ΟΤΕ, που ήταν από τους μεγαλύτερους ωτακουστές που πέρασαν απ’ αυτή τη χώρα! Βέβαια δεν χωρούν σε συγκρίσεις τα τότε με τα τωρινά, όπου το θέμα είναι εθνικό και ως τέτοιο δεν θέλησε να το αντιληφθεί ο απερχόμενος πλέον Αλέξης… 

■ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ…

Τούρκος ψηφίζει Τούρκο, ήταν το μήνυμα που διακινούνταν στα τουρκικά, μεταξύ των ψηφοφόρων στη Θράκη και εννοούσαν τους μουσουλμάνους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σύνθημα υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να εκλέξει δικούς του, όπως κι έγινε. Την καταγγελία έκαναν κι άλλοι συνυποψήφιοι την οποία φαίνεται δεν έλαβε υπόψη το Τσιπροσόι και τώρα παριστάνει τον δαρμένο! Το ότι το μήνυμα μεταφράστηκε Τούρκος ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, ούτε που το συζητάνε…

❖ Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ!

Λόγω κακοκαιρίας ματαιώθηκε η επίσκεψη Μητσοτάκη στα Ιωάννινα, η οποία είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα στην πλατείας Μαβίλη. Ενδεχομένως δεν θα ήθελε να επαναληφθεί το ίδιο με εκείνο του αείμνηστου πατέρα του, που το 1993 το φθινόπωρο είχε κάνει στον ίδιο σημείο, όπου η βροχή ήταν κάτι που χάλασε την εκδήλωση.

❁ ΧΩΡΙΣ ΟΜΠΡΕΛΑ…

Θυμάμαι επίσης τον Κων/νο Μητσοτάκη να κάνει κεντρική ομιλία στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων απέναντι από το ρολόι και τότε πάλι η βροχή τον ακολούθησε. Το πλήθος μεγάλο και το πάθος το ίδιο. Όταν άρχισε την ομιλία τότε άρχισε και η μπόρα, η οποία ανάγκασε τον σωματοφύλακα Μανούσο να ανέβει στην εξέδρα με την ομπρέλα για να τον προστατέψει. Με μια κίνηση του ο Μητσοτάκης, έκανε πέρα την ομπρέλα και συνέχισε την ομιλία υπό καταρρακτώδη βροχή, κάτι που έκανε το ακροατήριο να τον επευφημεί ακόμη περισσότερο και να μην κουνιέται κανείς, μέχρι να ολοκληρώσει την ομιλία του. Άλλοι άνθρωποι, άλλες εποχές.

■ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ…

Ενδεχομένως να έλθει έως το Σάββατο στα Ιωάννινα ο Κυριάκος, για να ολοκληρώσει την επικοινωνία με την Ήπειρο. Το αν θα περάσει και από Φιλιππιάδα όπως είχε προγραμματιστεί την περασμένη Δευτέρα, είναι άγνωστο μέχρι στιγμής. Ωστόσο, την Παρασκευή αναμένονται δύο στελέχη της ΝΔ, Νίκος Χαρδαλιάς και Κων/νος Κυρανάκης οι οποίοι θα κατευθυνθούν προς Κόνιτσα με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. ίσως να γίνουν προσκυνητές και της οικίας Αγ. Παϊσίου, του οποίου η ανιψιά είναι υποψήφια με την ΝΙΚΗ, την οποία ως εκ θαύματος ο Νατσιός δεν άλλαξε!

❖ ΚΛΩΤΣΟΣΚΟΥΦΙ!

«Ότι θέλει κάνει ο προπονητής», απαντά η Κωνσταντοπούλου, η οποία έκοψε «παίκτες» της για να βάλει αναπληρωματικούς, προερχόμενους από πάγκο ή από… κρεβατοκάμαρα, για το παιχνίδι στις 25 Ιουνίου! Δικό μου το μαγαζί, εγώ κάνω κουμάντο λέει η πρώην συντρόφισσα του Αλέξη η οποία, καβάλησε καλάμι! 

❁ ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ!

Κάτι ανάλογο και με εκείνον που έχει τη ΝΙΚΗ. Κι εκείνος έκοψε υποψήφιους που χτύπησαν πρωτιές τον Μάιο και αντικαθιστά με ημέτερους, για να… εμπορευτούν καλύτερα τον πατριωτισμό!

■ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ…

Ένα νέο βιβλίο παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην ΕΗΜ, το οποίο έγραψε ο Βορειοηπειρώτης εκπαιδευτικός Βαγγέλης Παπαχρήστος, που έφαγε τον κομμουνισμό του Χότζα πρώτα και του Αλία με το τσουβάλι. Αυτή η παρουσίαση έγινε περισσότερο για να βγουν από υποχρέωση οι διοργανωτές και λιγότερο διότι διψούσαν για μάθηση των τεκταινόμενων στην ελληνική Βόρειο Ήπειρο πριν και μετά το 1991.

 ❖ ΤΟ ΠΟΝΗΜΑ… 

Δεν έγινα ακόμη κάτοχος του πονήματος του Βαγγέλη Παπαχρήστου διότι δεν είμαι από τους τυχερούς προσκεκλημένους στην συγκεκριμένη εκδήλωση, της οποίας έγινα κοινωνός μία ώρα πριν από εκλεκτό φίλο που ήλθε από Θεσσαλονίκη και ήταν από τους «τυχερούς» που παραβρέθηκαν στην ΕΗΜ. Θα ήθελα να γίνω αναγνώστης και θα επιδιώξω να γίνω κάτοχος του συγκεκριμένου βιβλίου…

❁ ΚΑΙ ΤΙΜΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΟΤΖΑ!..

Όμως δεν μπορώ να μην σχολιάσω την παρουσία ορισμένων πρώην «εχθρών» του βορειοηπειρωτικού ζητήματος, που δόξαζαν το καθεστώς Χότζα και έβγαζαν καντήλες όταν τους έκανες λόγο για Βόρειο Ήπειρο. Ήταν εκείνοι που μιλούσαν, για Νότια Αλβανία για αυτό το ακόμη σκλαβωμένο ελληνικό κομμάτι γης, που ούτε σήμερα περνάει τα καλύτερά του… 

■ Ο ΣΠΟΡΟΣ…

Δεν αναθεματίζω την παρουσία των σημερινών ένθερμων υποστηρικτών του ελληνισμού της Β. Ηπείρου, που σημαίνει ότι κάποιοι έσπειραν δυνατούς σπόρους πριν και μετά το άνοιγμα των συνόρων, έτσι ώστε σήμερα κάποιους καρπούς ελευθερίας να τους γεύονται οι πρώην φυλακισμένοι στην μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου που ήταν η Αλβανία. 

❖ ΤΟ ΜΠΑΪΡΑΚΙ! 

Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος μαζί με άλλους τέσσερις συμπατριώτες του, όταν χρειάστηκε σήκωσαν μπαϊράκι και πλήρωσαν για αυτό με διώξεις και φυλακίσεις. Άντεξαν όμως και με τη δική τους επανάσταση άνοιξαν τον δρόμο για μια καλύτερη ζωή στην Αλβανία και στην μειονότητα την Ελληνική την οποία κάποιοι ανακάλυψαν πρόσφατα και γι’ αυτό ψάχνουν ευκαιρίες εξιλέωσης, για όσα πίστευαν και έκαναν επί Παπανδρεϊσμού, όπου ο αριστερός προσανατολισμός δεν άφηνε να βλέπουν τους Βορειοηπειρώτες που ζούσαν την σκλαβιά τους. 

❁ ΑΠΟΝΤΕΣ

Πολλούς απ΄ αυτούς που τώρα κόπτονται, δεν τους είδαν στο Παλλάδιο στις 27 Μαρτίου 1983, όταν πρώτη φορά οργανώθηκε από την ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων εκδήλωση για το Βορειοηπειρωτικό. Ήταν οι «απέναντι» που ευλογούσαν την ΣΑΚΕ και την έφεραν στα Γιάννινα για να σαμποτάρουν την εκδήλωση, χωρίς να υπολογίσουν ότι οι «άλλοι» ήταν πιο τρελοί επειδή είχαν το δίκιο με το μέρος τους. 

■ ΧΩΡΙΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟ…

Σ’ αυτή την εκδήλωση για πρώτη φορά μίλησε πολιτικό πρόσωπο και ήταν ο αείμνηστος Νιάνιας, υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Γ. Ράλλη. Σε’ αυτή την εκδήλωση δεν παρέστη ο φλογερός υπερασπιστής-αγωνιστής του βορειοηπειρωτικού ζητήματος μακαριστός Σεβαστιανός καθότι η «εισπήδηση» σε άλλη μητρόπολη ήταν «αμάρτημα». Παρών όμως ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, μακαριστός Θεόκλητος Σετάκης. Για την ιστορία την ευθύνη «κινητοποίησης» είχε ο υπογράφων, για αυτό και η περιγραφή. 

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.