Προσκήνιο-Παρασκήνιο

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Παππάς on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΤΕΛΟΣ!..

Διαβάζοντας προ ημερών τον πρωτοσέλιδο τίτλο μιας αντιπολιτευόμενης εφημερίδας: ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΤΕΛΟΣ, εντυπωσιασμένος θέλησα να εμβαθύνω περισσότερο. Σκέφτηκα: Για να γράφει «τέλος» άρα θα υπήρχε «αρχή» και «μέση», δηλαδή μέχρι τώρα οι Έλληνες είχαν «δωρεάν Υγεία», την οποία ο νυν Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης με την θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων καταργούσε, επειδή προβλέπονταν σε μεγάλες επεμβάσεις κάποιες αμοιβές γιατρών… τελείως διαφανείς και ελεγχόμενες.

Σε άλλη στήλη εφημερίδας διάβαζα ότι συνελήφθη αλλοδαπή η οποία με κόλπο έβαλε κάποιον να υποδυθεί τον «γιατρό Νοσοκομείου κρατικού», που ζητούσε από ηλικιωμένη επειγόντως 40.000 ευρώ για «έκτακτη χειρουργική επέμβαση» στον εγγονό της και εκείνη έδωσε 3.000 ευρώ που είχε στο σπίτι, επιφυλασσόμενη για τα υπόλοιπα.

Σκέφτηκα πάλι: Πώς της πέρασε απ’ το μυαλό της… γραίας ότι οι γιατροί στα κρατικά Νοσοκομεία πληρώνονται… προκαταβολικά με τόσο μεγάλα ποσά ανεξέλεγκτα πριν αποφασίσουν για τη ζωή ενός παιδιού; Πώς τόλμησε ένας απατεώνας να υποδυθεί «γιατρό κρατικού Νοσοκομείου» που ζήταγε τόσο μεγάλο χρηματικό ποσό; Άρα κάτι είχε ακούσει η ηλικιωμένη για τις παράνομες και μεγάλες αμοιβές των γιατρών των κρατικών νοσοκομείων. Μιλάμε επομένως για τα περίφημα «ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ».

Όταν στα 1959-1964 έπαιρνα την ειδικότητά μου στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας (Βασιλεύς Παύλος), είχε δημιουργηθεί ένας καινούργιος όροφος με τις περίφημες αμειβόμενες θέσεις (Α’ και Β’). Η διαφορά τους με την δωρεάν Γ’ θέση ήταν κολοσσιαία και οι ξένοι επισκέπτες μίλαγαν για τορπίλη στα θεμέλια του συστήματος υγείας. Τότε είχε θεσπιστεί και κάποιο ποσοστό από την εισπραττόμενη από το Νοσοκομείο αμοιβή των Διευθυντών και για όλη την υπόλοιπη γκάμα των γιατρών πέραν των Διευθυντών.

Αυτό το τελευταίο… δούλεψε επειδή για πρώτη φορά οι πραγματικοί μοχθούντες γιατροί στα νοσοκομεία λάβαιναν κάποια συμβολική αμοιβή, που είχε σχέση με την ανυπολόγιστη σε κόπο και χρόνο δουλειά τους. 

Κάποιοι όμως αδικούνταν, ιδιαίτερα οι πέραν των χειρουργικών ειδικοτήτων και έτσι άρχισαν να μελετώνται διάφοροι τρόποι αντιμετωπίσεως των «προβλημάτων υγείας» του φτωχού κοσμάκη μια και το περίφημο «πιστοποιητικό απορίας» μπορούσε να το προμηθευτεί, μέσω των γραφείων των Βουλευτών και ο Αριστοτέλης Ωνάσης! Αυτός είναι και ο λόγος που αυτοί οι τελευταίοι απέρριψαν στην Βουλή και το πρώτο σωστό νομοσχέδιο για την υγεία του αείμνηστου Σπύρου Δοξιάδη. Έχαναν την… πελατεία τους!

Έτσι το 1981… πέρασε το λαϊκίστικο Ε.Σ.Υ. του αείμνηστου Παρασκευά Αυγερινού, που προέβλεπε την «ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ» σε όλους με διορισμό μονίμων γιατρών όλων των βαθμίδων σε όλες τις νοσοκομειακές θέσεις, αρκεί αυτοί να ήταν «προοδευτικοί», αντικαθιστώντας τους «συντηρητικούς»!

Όπως γνωρίζουμε, οι τελευταίοι αντέδρασαν και επαναπροσλήφτηκαν από τον διάδοχο του Αυγερινού αείμνηστο Γ. Γεννηματά σε… «προσωποπαγείς» θέσεις. Όλοι ανεξαιρέτως με μισθούς μη ανταποκρινόμενους για μία αξιοπρεπή πορεία σε ένα τόσο απαιτητικό λειτούργημα. Αφέθηκαν έξω «πονηρά» οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές του Κέντρου, οι οποίοι αντικανονικά διατήρησαν ιδιωτικά ιατρεία, αμοιβές ιδιαίτερες, κλπ., κλπ.

Έτσι έγινε ο «χαμός»! Και τελικά όλοι ρίχτηκαν στο «φακελάκι» μετατρεπόμενο από κάποιους σε «φακελάρα» και η «Δωρεάν Υγεία» πήγε περίπατο με τις… ευλογίες του Κράτους!

Αυτό το παγκόσμιο και εξευτελιστικό παράδοξο που ρεζιλεύει την Ελλάδα και τους γιατρούς της συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι γιατροί αμείβονται με «μαύρο αφορολόγητο χρήμα» και το κράτος διακηρύσσει ότι προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ! Θα αναφερθώ στο τι γίνεται στην Γερμανία που το γνωρίζω καλά.

Οι γιατροί παίρνουν όλοι αξιοπρεπείς μισθούς και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα Νοσοκομεία χωρίς καν υπόνοια φακελακίου ή άλλης αμοιβής από τους ασφαλισμένους ασθενείς. Όποιος είναι ανασφάλιστος… ατύχησε στη ζωή του! 

Όποιος όμως θέλει έναν συγκεκριμένο γιατρό θα τον βρει πάντα μέσα στο Νοσοκομείο με πλήρη εξυπηρέτηση και γραμματειακή υποστήριξη και προπαντός με συγκεκριμένη αμοιβή από την επίσκεψη μέχρι την χειρουργική επέμβαση καθορισμένη και εισπραττόμενη από το Νοσοκομείο και αποδιδόμενη στον γιατρό, όση του αναλογεί, ύστερα από την κράτηση της αμοιβής του Νοσοκομείου και του φόρου.

Το Νοσοκομείο παρέχει στον γιατρό πλήρη γραμματειακή υποστήριξη, ακόμα και για την δαπάνη του computer που εγκαθίσταται στο σπίτι του. Έτσι όποιος συλληφθεί… κλέπτων οπώρας θα χάσει τα πάντα ΟΠΟΙΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ! Κυριολεκτικά τα πάντα. Δεν χρειάζεται επομένως να ξεφυλλίζουμε… συντάγματα και νόμους!

Γι - Πας