Προσκήνιο-Παρασκήνιο

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Παππάς on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ!..

Καλεσμένος από τον εκλεκτό φίλο μου κ. Νίκο Υφαντή, Πρόεδρο του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών, βρέθηκα στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία», γραμμένο από έναν… μπαρουτοκαπνισμένο βορειοηπειρώτη, ο οποίος αγωνίζεται από τους πρώτους μετά την πτώση του πενηντάχρονου σκληρού κομμουνιστικού καθεστώτος να οργανώσουν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, με την ίδρυση της οργάνωσης «ΟΜΟΝΟΙΑ» και να επισημάνουν σε ολόκληρο τον κόσμο τους συνεχιζόμενους και απαράδεκτους σήμερα διωγμούς.

Απόδειξη η σύλληψη του προαναφερθέντος αγωνιστή κ. Βαγγέλη Παπαχρήστου και η φυλάκισή του μαζί με άλλους τέσσερις συντρόφους του από τους διαδόχους του Εμβέρ Χότζα με κατηγορίες πολύ σαθρές για τον σύγχρονο κόσμο.

Όλα όσα αφορούν στα μεγάλα προβλήματα της Μειονότητας των αδελφών μας συγκέντρωσε στο υπερπεντακοσασέλιδο βιβλίο του το οποίο παρουσιάστηκε στην αίθουσα της ΕΗΜ από πολύ εκλεκτούς ομιλητές, όπως π.χ. ο κ. Εργολάβος, ο κ. Υφαντής και ο κ. Λεοντάρης, χωρίς να υποτιμώ κανέναν από όσους μίλησαν και χαιρέτισαν όπως ο κ. Αλ. Καχριμάνης και ο κ. δήμαρχος Ιωαννιτών.

Ήταν πράγματι μία θαυμάσια εκδήλωση, όπου φυσικά μίλησε και ο μπαρουτοκαπνισμένος αγωνιστής και συγγραφέας του βιβλίου κ. Βαγγέλης Παπαχρήστου, για τον οποίο χάρηκα ιδιαίτερα που τον γνώρισα αυτοβούλως και του εύχομαι μακρόχρονη υγεία και πολλούς αγώνες. Όμως, προσωπικά διαφωνώ με πολλά από όσα ακούστηκαν, ιδιαίτερα για την συμπαράσταση της μητέρας πατρίδας στους αδελφούς μας, κοντά στους οποίους βρέθηκαν συνταξιοδοτούμενοι και περιθαλπτόμενοι δωρεάν και πλείστοι γνήσιοι Αλβανοί, οι οποίοι… έπιναν κι έτρωγαν εις υγείαν των κορόιδων, παραπονούμενοι από πάνω και δυσφημώντας την πατρίδα μας!

Αλλά αυτά δεν είναι του παρόντος. Απλά η πολύχρονη πείρα μου, μου έφερε στην μνήμη κάποια περιστατικά. Στο τέλος του… «εκδημοκρατισμένου» καθεστώτος Αλία, ο Ιατρικός Σύλλογος Αργυροκάστρου κάλεσε τον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων στο Αργυρόκαστρο στην οργανούμενη εκδήλωση τιμής ενός διακεκριμένου μέλους του, θανόντος. Η αντιπροσωπεία μας, με επικεφαλής τους αείμνηστους πρόεδρο Τάκη Παρλαπά και αντιπρόεδρο βορειοηπειρώτη Μιχάλη Παντελή, αντίκρυσε εκεί τραγική κατάσταση τόσο στο Νοσοκομείο, όσο και στους δρόμους και το… καλύτερο ξενοδοχείο της διαμονής μας.

Στην ξενάγησή μας στο Κάστρο βάλθηκα από τον εξώστη να φωτογραφίζω μανιωδώς τον λόφο, στην κορυφή του οποίου δέσποζε ένα τεράστιο άγαλμα του καθήμενου Εμβέρ Χότζα. Με πλησίασε ένας εκ των βορειοηπειρωτών συναδέλφων λέγοντας: Γιατί τραβάς τόσες φωτογραφίες; Γυρνάω και του απαντώ χαμογελώντας: Επειδή την επόμενη φορά που θα έλθω δεν θα υπάρχει αυτό το κατασκεύασμα εκεί! Τρομαγμένος κοίταξε δεξιά κι αριστερά και απομακρύνθηκε. Πράγματι την επόμενη φορά η κορυφή του λόφου φάνταζε καταπράσινη… χωρίς τον Χότζα!

Ύστερα από λίγο καιρό με επισκέφτηκε στο ιατρείο μου ο αείμνηστος αγαπημένος φίλος μου δικηγόρος και ιστοριοδίφης Σπύρος Στεφόπουλος, ο οποίος μου έδωσε ένα βιβλίο με τίτλο «Η πέτρινη πόλη» και συγγραφέα έναν… «διάσημο» Αλβανό με το όνομα Ισμαήλ Κανταρέ, τον οποίο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βιάζονταν να τον ανακηρύξει… επίτιμο διδάκτορα!

Το βιβλίο ήταν μεταφρασμένο στην Ελληνική γλώσσα και διαβάζοντάς το έμεινα εμβρόντητος! Αυτός ο ανεκδιήγητος, πέραν των άλλων εμφανών ψευδολογιών, που αφορούσαν το Αργυρόκαστρο και δεν δικαιολογούνταν από καμία… «ποιητική άδεια», τελείως ξεδιάντροπα αντέστρεφε τον λόγο της εισόδου του Ελληνικού Στρατού στο Αργυρόκαστρο το 1940 λέγοντας ότι ο εχθρικός αυτός στρατός επιτέθηκε στην Αλβανία, χωρίς να αναφέρει καν ότι οι ήρωες αυτοί αμυνόμενοι στην επίθεση των Ιταλών και Αλβανών συντρόφων τους, αντεπιτέθηκαν και τους κυνηγούσαν και πέραν του Αργυροκάστρου!

Με το βιβλίο στο χέρι πήγα στον αείμνηστο Γιάννη Καμπέρη, ο οποίος οργάνωσε στην Βουνοπλαγιά ένα μεγάλο τραπέζι με καλεσμένους πολλούς καθηγητές για να τους κατατοπίσει για το… εγχείρημα που ετοίμαζαν!

Να είσαι καλά, Βαγγέλη Παπαχρήστου και να είσαι βέβαιος ότι με τέτοιους αγωνιστές η Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας θα θριαμβεύει σε πείσμα όλων των σοβινιστών Αλβανών, όποιοι κι αν είναι αυτοί!

Γι - Πας