Comp 1

Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Δύο ειδήσεις…

Κάθε φορά που η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη έρχεται στην Ήπειρο, κάτι καλό έχει να μεταφέρει. Δύο ειδήσεις λοιπόν βγήκαν από την πρόσφατη επίσκεψή της στην περιοχή μας, με αφορμή την απόδοση του σήματος πιστοποίησης των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ηπείρου. Επισκεπτόμενη την αρχαία Νικόπολη ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο του 2027 το Υπουργείο αναμένεται να καταθέσει τον φάκελο προς αξιολόγηση από την Unesco για εγγραφή της στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς! 

Η άλλη είδηση αφορά την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο Σούλι, που σήμερα αποτελεί μέγα εμπόδιο και καθυστερεί την υλοποίηση έργων ανάδειξης της περιοχής. Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη τον Σεπτέμβριο αναμένεται να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση. Και θα πρέπει άμεσα να διευθετηθεί, καθώς όπως η ίδια η υπουργός είχε αναφέρει σε παλαιότερη δήλωσή της «αν δεν γίνει αυτό, το Σούλι δεν θα έχει μέλλον».

Ε.Κ. 

Σε έξαρση ο κορωνοϊός!

 Όχι μόνο δεν μας εγκατέλειψε, αλλά ο κορωνοϊός εδώ και λίγο καιρό έχει κάνει δυναμικά την επανεμφάνισή του στην ζωή και την καθημερινότητά μας! Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς η καινούργια παραλλαγή (η flirt) είναι άκρως μεταδοτική! Η πόλη των Ιωαννίνων είναι μεταξύ των πιο επιβαρυμένων πανελλαδικά, κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από τα νέα κρούσματα που καταγράφονται, όσο και από την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα! Ειδικά αυτή την περίοδο με τις αλλεπάλληλες μετακινήσεις πολιτών, λόγω καλοκαιρινών αδειών και τον συνωστισμό σε διάφορες εκδηλώσεις, είναι πολύ εύκολο να υπάρξει έκρηξη διασποράς του ιού. Πάντως, τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότεροι πολίτες στα σούπερ μάρκετ ψωνίζουν φορώντας τις γνωστές προστατευτικές μάσκες… 

Ε.Κ.

Παράδειγμα προς μίμηση!

 Αναμφίβολα, μια από τις δραστήριες Δημοτικές Αρχές αναφορικά με το ζήτημα της πυροπροστασίας και της αντιμετώπισης του σοβαρού προβλήματος της λειψυδρίας μέσω υψηλών θερμοκρασιών είναι αυτή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Προ ημερών, ο Δήμος απέκτησε ένα «όπλο» στην προσπάθεια να θωρακίσει τον δασικό πλούτο και τα χωριά του, με την τοποθέτηση τεσσάρων δεξαμενών πυροπροστασίας για τον ανεφοδιασμό των ελικοπτέρων πυρόσβεσης και πυροσβεστικών οχημάτων. Μάλιστα, χθες υπήρξε έκκληση στους πολίτες να μην σπαταλάνε άσκοπα το νερό και τους κάλεσαν να ενημερώνουν τις υπηρεσίες του Δήμου σε περίπτωση που εντοπίζουν διαρροές νερού, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα και να μην υπάρχουν απώλειες. Καλό θα ήταν κάποιες παρεμβάσεις και κινήσεις του δημάρχου Νίκου Νίκου Βαΐτση και της Δημ. Αρχής στα Βόρεια Τζουμέρκα  να τις μιμηθούν κι άλλοι Δήμοι.

Ν.Γ.

Πλήθος κόσμου!

Με λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος ο εορτασμός της Αγίας Μαρίνας στον φερώνυμο Ιερό Ναό στην Καλούτσιανη Ιωαννίνων. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε με κατάνυξη τον Εσπερινό, την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώ συμμετείχε και στη λιτανεία που έγινε παραμονή της εορτής. Αρκετοί ήταν και οι πιστοί που έσπευσαν κατά τη διάρκεια των δυο ημερών στον Ιερό Ναό, προκειμένου να ανάψουν ένα κερί και να προσκυνήσουν. Ένας Ιερός Ναός στο κέντρο της πόλης, στον οποίο έχουν γίνει εύστοχες παρεμβάσεις και ανακαινίσεις στο εσωτερικό του και τον περιβάλλοντα χώρο τα τελευταία χρόνια!

Ν.Γ. 

Κλείνει οριστικά…

Ρολά κατεβάζει οριστικά το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Παραμυθιά, ενώ όλες οι υπηρεσίες μεταφέρονται στην Ηγουμενίτσα. Το κατάστημα ήταν να κλείσει και το 2021, ωστόσο τότε υπήρξαν αντιδράσεις και πιέσεις και έτσι παρέμεινε σε λειτουργία. Πλέον ήρθε η ώρα να κλείσει, όπως λουκέτο έβαλε πριν λίγα χρόνια και το κατάστημα στους Φιλιάτες. Πρόκειται για ακόμη ένα πλήγμα για την περιοχή, καθώς στην Παραμυθιά είχε κλείσει και το κατάστημα της Alpha Bank πριν λίγους μήνες. Οι διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων είναι πολλές, ωστόσο η απόφαση φαίνεται να είναι οριστική!

Γ.

Σκουπιδομάνι παντού!

Όπου βρεθεί και όπου σταθεί κανείς σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων θα αντικρίσει ένα απέραντο βουνό από σκουπίδια στα πεζοδρόμια, στα στενά των δρόμων και δίπλα από κάδους ανακύκλωσης. Κάθε λογής σκουπιδιών έχουν κατακλύσει τα σημεία αυτά σε κεντρικούς δρόμους, όπως και στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Η εικόνα είναι αποκρουστική για όσους περνούν από μια περιοχή με αρκετά καταστήματα εστίασης και όχι μόνο. Κάποιοι δεν αλλάζουν τροπάρι, ενώ ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος εκδήλωσης της φωτιάς όταν μαζεύονται πολλά ξύλινα αντικείμενα και κλαδιά!

Γ. 

Η μαγειρική ενώνει…

 Μαγειρέματα είχαμε προχθές στην Κακαβιά μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών. Κι όλα πήγαν καλά! Μην πάει ο νους σας σε «άλλου τύπου» μαγειρέματα, αλλά σε κανονικά μαγειρέματα, όπου Έλληνες chef και Αλβανοί συναντήθηκαν σε μια γευστικού τύπου συνεργασία, ανταλλάσσοντας γευστικές γνώσεις και φέρνοντας ακόμα πιο κοντά τους πολίτες των δύο χωρών. Όμως όχι και των πολιτικών, αφού ο Έντι Ράμα εξακολουθεί να βρίσκει τρόπους να δυσκολεύει τη ζωή των Ελλήνων της Β. Ηπείρου. 

Τ. 

Τα δράματα…

 Όσες μανάδες έχασαν τα παιδιά τους και ήταν αριστερής προέλευσης είναι οι τραγικές μητέρες, ενώ εκείνες που πνίγουν τον πόνο τους και ζουν το δράμα τους χωρίς φανφάρες, είναι μανάδες τρίτης κατηγορίας και καμιά λύπηση για το δικό τους δράμα. Αυτή η περισπούδαστη άποψη επικρατεί στο χώρο του προοδευτικού ΣΥΡΙΖΑ, που επενδύει κομματικά και πολιτικά σε τέτοιου είδους τραγωδίες που τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί στην χώρα μας…

Τ.