Comp 1

Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Όχι η εικόνα, αλλά η ουσία!

 Βέβαιος ότι ο πολίτης θα στραφεί και πάλι στην αρχική έννοια της πολιτικής και θα αποζητά όχι την εικόνα αλλά την πράξη, εμφανίστηκε ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας σε μια πολύ ενδιαφέρουσα -από πολλές απόψεις- συνέντευξη που παραχώρησε στο αθηναϊκό «Βήμα» (δημοσιεύτηκε και στον «Πρωινό Λόγο της Δευτέρας»). 

Πρόκειται για έναν πολιτικό που αντιστέκεται σθεναρά στην άνευ όρων και κανόνων επέλαση της τεχνολογίας, η οποία έχει κυριαρχήσει στην καθημερινότητα όλων μας. Αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία και τις περισσότερες φορές οι πολίτες εγκλωβίζονται στο «φαίνεσθαι», αδιαφορώντας για το «είναι», δηλαδή για την ουσία! Όπως εύστοχα ανέφερε ο πολύπειρος πολιτικός «άλλο γνωστός και άλλο άξιος»! Όταν λοιπόν μάθουμε να διαχωρίζουμε αυτές τις δυο έννοιες, τότε ίσως θα διορθώσουμε πολλά κακώς κείμενα και οι επιλογές μας θα είναι πιο… ψαγμένες! Πάντως όποιος διάβασε την μακροσκελή, αλλά καθόλου κουραστική συνέντευξη του Γιαννιώτη Προέδρου της Βουλής, σίγουρα βγήκε σοφότερος…

Ε.Κ. 

Ασυνείδητοι βάνδαλοι!

 Το γκράφιτι με την Ελληνική σημαία που κοσμούσε τον δρόμο προς το Σούλι, βανδαλισαν άγνωστοι που αυτοαποκαλουνται «αναρχικοί», σύμφωνα με το thespro.gr. Οι εν λόγω ανεγκέφαλοι και ασυνείδητοι ξέσπασαν το μένος τους προς το σύμβολο του έθνους μας σε ένα ιστορικό σημείο. Ομάδα εθελοντών με την συνδρομή του Δήμου είχε φτιάξει γκράφιτι με την ελληνική σημαία στον δρόμο του Σουλίου. Το γκράφιτι μπορεί να αποκατασταθεί μετά τον βανδαλισμό των αγνώστων, ωστόσο η νοοτροπία ορισμένων δεν πρόκειται να αλλάξει. 

Ν.Γ.

Θεσμός το Φεστιβάλ!

 Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το 14ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού από τον πάντα δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Κατσικά. Το διήμερο 12-13 Ιουλίου όσοι βρέθηκαν στον Κατσικά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα χορευτικό θέαμα γεμάτο μουσικές και χορούς της παράδοσης από όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, την Παρασκευή λίγο πριν ανοίξει η αυλαία του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Κατσικά η παρέλαση των περίπου είκοσι χορευτικών τμημάτων, τα οποία και ταξίδεψαν ντόπιους και επισκέπτες στα μονοπάτια της παράδοσης. Εξάλλου μαζί με το Καρναβάλι και το Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών, το Φεστιβάλ είναι ένας ακόμη θεσμός που λαμβάνει χώρα στον Κατσικά και προβάλλει την περιοχή σε όλη τη χώρα!

Ν.Γ.

Ξεχωριστός ελαιώνας!

 Σάρκα και οστά παίρνει στην Πάργα ένας θεματικός ελαιώνας στον παραλιακό πεζόδρομο με πρωτοβουλία του Λιμενικού Ταμείου. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν καινούρια παγκάκια και κάδοι, ενώ οι ελιές φυτεύθηκαν σε καλαίσθητες ζαρντινιέρες. Στόχος είναι σε κάθε μία από αυτές να αναφέρεται και ένα στοιχείο από την ιστορία της Πάργας. Πρόκειται για πινελιές που δίνουν άλλη αισθητική σε ένα πολυσύχναστο σημείο της κωμόπολης και οπωσδήποτε οι ντόπιοι και οι τουρίστες θα αντικρίζουν μια όμορφη εικόνα σ’ αυτήν!

Ν.Γ.

Προς τι ο μαραθώνιος συνεδριάσεων;

Καλά, εκεί στην Περιφέρεια Ηπείρου το… τερμάτισαν! Όχι μία, όχι δυο, αλλά τέσσερις συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα! Ξεκινώντας με την Περιφερειακή Επιτροπή στις 9.30 το πρωί, θα ακολουθήσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος στις 12 μ. και στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο (1 μ.μ.). Ο μαραθώνιος θα κλείσει με την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας (2 μ.μ.), όπου η περιφερειακή αρχή θα κληθεί να απαντήσει σε σοβαρά θέματα που θα θέσει η αντιπολίτευση (Κλειστό Ξιφασκίας, οδικοί άξονες Πρέβεζας, οφειλές του ΠΔΕ κ.α.). Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της απαξίωσης των θεσμών και των συλλογικών διαδικασιών, τότε πώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί; Και μετά πολλοί αναρωτιούνται πώς περνάνε… αβλεπί μεσοκαλόκαιρο σοβαρές αποφάσεις από τις διάφορες Επιτροπές! Θέλουμε να πιστεύουμε από κακή εκτίμηση χρόνου και όχι από σκοπιμότητα για να ευνοηθούν κάποιοι…

Ε.

Έγινε κανόνας!

Κανόνας έγινε δυστυχώς στα Γιάννενα η αισθητική υποβάθμιση του φυσικού, οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος με την άναρχη και ανεξέλεγκτη τοποθέτηση κάθε είδους διαφήμισης στους δρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους, κάτι που επισημαίνουν και οι «Σκεπτόμενοι πολίτες». Η αλήθεια είναι ότι όπου βρεθεί και όπου σταθεί κανείς στο κέντρο της πόλης, θα δει στις κολόνες σε κεντρικούς δρόμους το χάλι με τις αφίσες και τα γιγαντοπλακάτ. Το παράδοξο είναι ότι εν έτει 2024 κάποιες επιχειρήσεις επιλέγουν αυτό τον τρόπο να διαφημιστούν. Πάντως, αυτό με τις αφίσες που κρέμονται δεξιά και αριστερά μετά από βροχή και ισχυρό αέρα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους οδηγούς των λεωφορείων και των φορτηγών.

Γ.  

Ουρές στα διόδια της Τύριας…

Ουρές σχηματίστηκαν την Κυριακή το πρωί στα διόδια της Τύριας στην Εγνατία οδό, από λουόμενους, στην πλειονότητά τους Γιαννιώτες, που πορεύονταν προς τα παράλια της Θεσπρωτίας, δηλαδή στο Δρέπανο και Μακρυγιάλι στην Ηγουμενίτσα, αλλά και στην Πλαταριά, στην Πέρδικα και στα Σύβοτα. Πρόκειται για εκατοντάδες ή και περισσότερα άτομα, που κινήθηκαν προς την παράλια ζώνη της Θεσπρωτίας, δημιουργώντας κομφούζιο στα διόδια. Εξορμήσεις της μιας ημέρας, που όλο και θα αυξάνουν όσο πλησιάζουμε προς τον Αύγουστο, καθώς η ακρίβεια δεν επιτρέπει πολυήμερες διακοπές…

Η.

Περιορισμένα έξοδα…

 Από τις αρχές Ιουλίου η Θεσπρωτία δέχεται καθημερινά ημερήσιους παραθεριστές από τα Γιάννινα, αλλά και από τη Δυτική Μακεδονία, αφού και πολλές και καθαρές και ποιοτικές παραλίες διαθέτει. Ευνοεί η Εγνατία Οδός, που έχει σμικρύνει κατά πολύ τις αποστάσεις και πλέον το πήγαινε - έλα δεν είναι και τόσο πολύ χρονοβόρο, ούτε κουραστικό. Ωστόσο ο τζίρος στα καταστήματα της Θεσπρωτίας, από αυτού του είδους τον παραθερισμό, όπως λένε ντόπιοι επιχειρηματίες, δεν είναι μεγάλος, αφού άφ'  ενός σκοπός αποκλειστικός είναι το μπάνιο και αφετέρου ο καθένας φροντίζει να έχει περιορισμένα έξοδα, καθώς επιβαρύνεται και τα καύσιμα, που η τιμή τους δεν είναι χαμηλή. Βέβαια, υπάρχει μια αύξηση της κίνησης, ωστόσο δεν είναι η αναμενόμενη και προσδοκώμενη. Μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, όπου τα προβλήματα των πολιτών δεν είναι λίγα, έστω και η μικρή ανάπαυλα στη θάλασσα λειτουργεί τονωτικά. 

Η.