Comp 1

Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Δύο ώρες, 15 λεπτά…

 Για το πόσο σπουδαίο έργο είναι το βόρειο τμήμα της Ιόνιας Οδού που θα ενώσει τα Γιάννενα με την Κακαβιά τα έχουμε γράψει επανειλημμένα. Μία λεπτομέρεια μόνο να αναφέρουμε εδώ. Όπως υπολόγισε η ιστοσελίδα «gocar.gr», με την ολοκλήρωση του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου, οι οδηγοί θα διανύουν την απόσταση Αντίρριο – Κακαβιά μήκους 264 χιλιομέτρων σε περίπου δύο ώρες και 15 λεπτά! Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση του τι σημαίνει αυτό για τη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων, τον τουρισμό, τις μεταφορές κλπ. Ας είναι καλά λοιπόν το ΕΣΠΑ που θα το χρηματοδοτήσει…

Κ.Α.

Το «νερό - νεράκι»…

 Στο ΠΔΕ εντάχθηκε πριν λίγες ημέρες το πολύ σημαντικό έργο ύδρευσης των περιοχών Πρέβεζας - Άρτας - Λευκάδας, το οποίο έχει προϋπολογισμό περίπου 141 εκατ. ευρώ. Είναι εκείνο που είχε απενταχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το νερό θα μεταφέρεται στις περιοχές αυτές από τις πηγές Αγίου Γεωργίου Φιλιππιάδας και η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται στα τέλη Ιουλίου. Στο μεταξύ, στην Λευκάδα λένε ήδη «το νερό - νεράκι» και τις τελευταίες ημέρες γίνονται διακοπές διάρκειας 20 ωρών περίπου (μέσα στο 24ωρο), με τους κατοίκους να βρίσκονται στα… κάγκελα! Κι όλα αυτά ενώ δεν έχουν καταφτάσει ακόμα στο νησί οι ορδές των τουριστών που το επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι! Δύσκολα τα πράγματα για τον Δήμαρχο Ξενοφώντα Βεργίνη, ο οποίος έχει στα χέρια του την «καυτή πατάτα». Να σημειωθεί ότι ο νέος αγωγός ύδρευσης θέλει 40 μήνες για να ολοκληρωθεί!

Κ.Α.

Έπιασε τόπο…

Σε Πνευματικό Κέντρο έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια το παλιό Δημοτικό Σχολείο στη Βασιλική Παμβώτιδας. Σε αυτό λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικής, μεταξύ των οποίων οι εκδηλώσεις προς τιμήν του ποιητή Λορέντζου Μαβίλη που γίνονται στα τέλη Νοεμβρίου. Είναι πολύ σημαντικό ότι ένα παλιό κτίριο ανακαινίστηκε πλήρως, ο περιβάλλων χώρος είναι ιδιαίτερα προσεγμένος, ενώ δίπλα από το Πνευματικό Κέντρο υπάρχει και μια προσεγμένη παιδική χαρά. Μακάρι και άλλα παλιά Δημοτικά Σχολεία που παραμένουν κλειστά στα χωριά να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους ώστε να αποκτήσουν και πάλι ζωντάνια!

Ν.Γ.

Καθαρίζει τα χόρτα…

 Η Περιφέρεια Ηπείρου στους δρόμους ευθύνης της καθαρίζει τα χόρτα, ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα ορατότητας στους οδηγούς. Είναι μεγάλη η βλάστηση στους δρόμους, κάτι, που δημιουργεί κινδύνους για ατύχημα. Και δεν αφορά μόνο σε επαρχιακούς δρόμους το θέμα, αλλά και σε εθνικές οδούς, που και οι μεν και οι δε έχουν μεγάλη κίνηση…

Η.Μ.

Γλίτωσαν… παρά τρίχα!

 Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση έκανε φίλος αναγνώστης στη στήλη με αφορμή το πρόσφατο σφράγισμα χώρου και το ξήλωμα αυθαίρετων ξύλινων κατασκευών στην όχθη της λίμνης Ζηρού (προβλήτας κλπ.). Όπως μας γράφει, για τον ίδιο λόγο και με τον ίδιο τρόπο θα ξηλώνονταν και οι κατασκευές στην «Κυρά Φροσύνη» αν δεν τις απομάκρυνε ο ίδιος ο επιχειρηματίας που είχε το κατάστημα. Αρκούσε μία καταγγελία μέσω της πλατφόρμας «mycoast» και ο Δήμος Ιωαννιτών ή καλύτερα η ΔΗΑΝΕΤΑΙ, θα έτρεχε να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα! Τα μεταφέρουμε αυτά επειδή γνωρίζει καλά το θέμα…

Κ. 

Ατυχές παράδειγμα…

Δεν άφησε ασχολίαστες τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς ο Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό Attica, τόνισε ότι μια ευρεία συμπαράταξη δυνάμεων στο χώρο της Κεντροαριστερά πρέπει να γίνει με όρους συμπερίληψης της κοινωνίας σε αυτό το διάλογο. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα ότι, αν κλείνονταν στο Νησί της Παμβώτιδας ο ίδιος, ο Βαγγέλης Αργύρης και η Μερόπη Τζούφη, δεν θα έπειθαν κανένα. Πάντως, το παράδειγμα είναι ατυχές, μιας και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έχει «ξορκίσει» κάθε είδους συνεργασία με τη Νέα Αριστερά. 

Γ. 

Τώρα η Κ. Φρόντζου…

 Καλό είναι να οπλιστούμε με υπομονή οι κάτοικοι και οι έμποροι του κέντρου ώσπου να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις ανάπλασης σε δρόμους και πεζοδρόμια. Μετά την προέκταση της Χαρ. Τρικούπη που πλησιάζει στο τελείωμα, είδαμε χθες μηχάνημα να ξηλώνει τις πλάκες στο πεζοδρόμιο της οδού Κ. Φρόντζου (φωτό)! Φαντάσου τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, ειδικά αν χρειαστεί να κλείσει ο δρόμος για να γίνουν εργασίες. Γιατί η Κ. Φρόντζου δέχεται, μαζί με τη Δαγκλή, μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο. Αν δεν γίνουν τώρα όμως αυτά, πότε; Το φθινόπωρο θα είναι χειρότερα από άποψη κίνησης.

Κ. 

Έχουν θεριέψει…

«Πνιγμένοι» στα χόρτα που έχουν θεριέψει είναι αυτό το διάστημα κοινόχρηστοι και ιδιωτικοί χώροι στα Γιάννενα, οι οποίοι πρέπει άμεσα να καθαριστούν μιας και ελλοχεύει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς λόγω  υψηλών θερμοκρασιών. Πάντως και σε πεζοδρόμια τα χόρτα έχουν μεγαλώσει και έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος αυτών με αποτέλεσμα να περνούν με δυσκολία οι περαστικοί. Μια τέτοια εικόνα μπορεί να αντικρίσει κανείς στα πεζοδρόμια πέριξ του Εθνικού Σταδίου Ιωαννίνων και ειδικότερα έξω από τις θύρες 7 και 9 - 10. Οι αρμόδιοι οφείλουν λοιπόν να κινητοποιηθούν άμεσα ώστε να καθαριστούν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι στην πόλη!

Γ.