Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Ήταν εκεί ο Πρόεδρος!

 Στην ιδιαίτερή του πατρίδα, τα Γιάννενα, βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Μάλιστα, έλαβε μέρος και στην περιφορά του Επιταφίου του Μητροπολιτικού Ναού και στη συνάντηση όλων των Επιταφίων της πόλης στην κεντρική πλατεία. Και την Ανάσταση έλαβε το φως το αναστάσιμο. Άνθρωπος βιωματικής πίστης ο κ. Τασούλας, θρησκεύει όχι για λόγους επίδειξης, αλλά από πεποίθηση. Βέβαια, ο Μητροπολίτης κ.κ. Μάξιμος άρπαξε την ευκαιρία της παρουσίας του Προέδρου και κατά την συνάντηση των Επιταφίων στο Δημαρχείο του έβγαλε έναν ύμνο… τρικούβερτο!  Όπως σχολίασε συμπολίτης που ήταν παρών, ο Μητροπολίτης είτε θέλησε να «κλέψει» λίγη από την αύρα και την δημοφιλία του κ. Τασούλα είτε σκοπεύει να του ζητήσει κάτι! Εύστοχο…

Β.Κ.

Τήρησαν το έθιμο…

Το έθιμο «Πατέρες» αναβίωσε και φέτος τη Δευτέρα του Πάσχα στην Κοσμηρά Ιωαννίνων. Μετά τη Θεία Λειτουργία, μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού και μπήκαν στο χορό που άνοιξε πρώτος ο ιερέας. Το έθιμο καλείται «Πατέρες» γιατί το πρώτο τραγούδι που χορεύουν είναι το «Κάτω στα Ιεροσόλυμα, πατέρες - πατέρες και στου Χριστού τον τάφο, μα το Χριστός Ανέστη». Φυσικά οι παριστάμενοι χόρεψαν και τραγούδησαν κι άλλα παραδοσιακά τραγούδια. Είναι πολύ σημαντικό Σύλλογοι, εκκλησιαστικές επιτροπές και πολίτες να συνεχίζουν να τηρούν την παράδοση και τα έθιμα όπως τα έμαθαν από τις παλιότερες γενιές!

Ν.Γ.

Ανακαινισμένη η «Όαση»!

Ντόπιους και επισκέπτες δέχεται ξανά η Όαση στην κεντρική πλατεία, καθώς λειτουργεί και πάλι μετά την ανακαίνιση που έγινε στο κτίριο. Οι εργασίες που διήρκησαν περίπου δυο μήνες ολοκληρώθηκαν και πλέον το κατάστημα άνοιξε και πάλι, υποδεχόμενο ντόπιους και επισκέπτες σε ένα πλήρως ανανεωμένο περιβάλλον. Οπωσδήποτε η «Όαση» αποτελεί σήμα κατατεθέν ειδικά για τους παλιότερους, οι οποίοι δεν αλλάζουν συνήθεια και απολαμβάνουν τον καφέ τους σε ένα από τα κλασικά στέκια της πόλης.

Ν.Γ.

Ζημιές στον τρούλο…

Ζημιές από σεισμό έχουν προκληθεί στον τρούλο της Μονής του αγίου Αθανασίου στο Βαβούρι Φιλιατών. Γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστούν χρήματα, προκειμένου να αποκατασταθεί ο τρούλος, ώστε να αντέξει στη διάρκεια του χρόνου. Σε πρώτη φάση χρειάζεται τεχνική μελέτη και στη συνέχεια η εύρεση των απαραίτητων πόρων, ώστε η Μονή στο σύνολό της να διατηρηθεί ένα άρτιο και συμπαγές οικοδόμημα. Aς ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει σύντομα!

H.M.  

Υπάρχει «ταβάνι»;

 Βλέποντας αυτή την κοσμοπλημμύρα που παρατηρήθηκε στα Γιάννενα μέσα στο Πάσχα δεν μπορεί κανείς να μην αναρωτηθεί: Τελικά υπάρχει «ταβάνι» στον τουρισμό της πόλης; Πόσους επισκέπτες μπορεί να φιλοξενεί ταυτόχρονα χωρίς να γίνεται δύσκολη η ζωή των ίδιων και των μόνιμων κατοίκων; Για παράδειγμα, θα μπορούσε να πάρει το αυτοκίνητό του ή το ποδήλατο ένας Γιαννιώτης και να πάει μία ανέμελη βόλτα στην παραλίμνιο την Κυριακή του Πάσχα, τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα; Nα βγει για καφέ ή φαγητό με την οικογένειά του και να βρει άνετα τραπέζι να κάτσει; Κάποια στιγμή πρέπει να συζητηθούν και τέτοια ζητήματα. Γιατί οι υποδομές των Ιωαννίνων είναι συγκεκριμένες και έχουν ανάλογες αντοχές!

Κ. 

Θυμωμένος ο Μάκης!

 Μείζον παραμένει το πρόβλημα με τα σκουπίδια στα Γιάννενα και αυτό το διαπιστώνει κανείς σε κάθε γειτονιά στο κέντρο. Σε πολλές περιπτώσεις την ευθύνη την έχουν οι ίδιοι οι πολίτες που πετάνε δίπλα σε κάδους ή στα πεζοδρόμια τα αχρείαστα σε αυτούς αντικείμενα, κλαδιά δένδρων και πάει λέγοντας. Αυτή η συνήθεια των κατοίκων έφερε την αντίδραση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Μάκη Χρυσοστόμου, ο οποίος ανεβάζει σχετικές φωτογραφίες και σημειώνει ότι ενώ η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να διατηρήσει καθαρή την πόλη, κάποιοι δημότες την «ομορφαίνουν». Δυστυχώς η νοοτροπία ορισμένων δεν αλλάζει αλλά και η Δημοτική Αρχή έχει δουλειά μπροστά της στον τομέα αυτό!

Γ.

Φαντάσου να ψάχνεις…

Τι να γράφει άραγε η πινακίδα της φωτογραφίας; Προφανώς προαναγγέλλει κάποια οδό της πόλης, αλλά πού να βγάλει κανείς συμπέρασμα έτσι που την κατάντησαν αφενός οπαδοί του ΠΑΣ Γιάννινα, αφετέρου κάτι άλλες ομάδες που δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι. Τυπώνουν πάντως αυτοκόλλητα για να αυτοδιαφημιστούν υποβαθμίζοντας τελικά την πόλη. Φαντάσου να είσαι οδηγός, να ψάχνεις κάποιο δρόμο και να πέφτεις σε πινακίδες όπως η συγκεκριμένη. Άντε να βγάλεις άκρη…

Κ.

Επεισοδιακή Ανάσταση…

 Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Ανάστασης στην Πλατανούσα Βορείων Τζουμέρκων. Ο ιερέας έφτασε με καθυστέρηση στην Εκκλησία, έψαλε αμέσως το «δεύτε λάβετε φως» χωρίς να σβήσουν τα φώτα, ακολούθησε σε λίγα λεπτά το «Χριστός Ανέστη» και πριν καλά - καλά συμπληρωθεί το δεκάλεπτο αποχώρησε. Σύμφωνα με το «Epiruspost.gr», ο κόσμος που τον είδε νόμιζε πως θα έπαιρνε θέση στο προαύλιο για την τελετή, όμως ο ιερέας είχε αποχωρήσει, χωρίς να βγάλει την εικόνα της Αναστάσεως για να προσκυνήσουν οι πιστοί. Το περιστατικό αυτό προβλημάτισε ντόπιους και επισκέπτες στην Πλατανούσα. Μήπως η Μητρόπολη να στείλει εκεί κάποιον άλλον ιερέα για να μη σημειωθούν άλλα ευτράπελα στο μέλλον;

Γ.