Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Αν ήταν εύκολα…

Τελικά, φαίνεται πως οι Ηπειρώτες ξέρουν και να προσέχουν και να περνάνε καλά, γι’ αυτό και σύμφωνα με τη Eurostat η περιοχή μας διαθέτει πλέον το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα με 82,7 έτη. Να, λοιπόν, το μυστικό της μακροημέρευσης! Ανεξάρτητα πάντως από τους αριθμούς, που σαφώς αλλάζουν, αν ήταν τόσο εύκολα τα πράγματα σ' αυτή τη ζωή, θα ήμασταν όλοι ευτυχισμένοι... 

Η.Μ.

Εξαιρετική πρωτοβουλία…

 Από νωρίς διδάσκεται ο άνθρωπος καλές συνήθειες όπως, για παράδειγμα, η ανακύκλωση και αυτό φαίνεται ότι το γνωρίζουν στο 23ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, όπου υλοποιούν πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι μικροί μαθητές επισκέφθηκαν χθες το πρωί το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης Ιωαννίνων και άφησαν συσκευασίες που συλλέγουν στο σχολείο. Στη δράση, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με τους αεικίνητους Paguristas, συμμετείχε και το Αρσάκειο Γυμνάσιο. Μάλιστα, με τα κουπόνια που θα συγκεντρωθούν πρόκειται να αγοραστούν είδη για τη Μονή Δουραχάνης! Συγχαρητήρια σε όλους για την ωραία πρωτοβουλία!

Κ.Α.

Αρνητική πρωτιά…

 Υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης σε σχέση με τις άλλες ελληνικές πόλεις εμφανίζουν τα Γιάννενα, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 της ελβετικής εταιρείας τεχνολογίας ποιότητας αέρα IQAir 3. Η συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης είναι 8,2 φορές μεγαλύτερη από την ετήσια κατευθυντήρια τιμή ποιότητας του αέρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και έτσι είναι από τις πιο επιβαρυμένες πόλεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η είδηση βέβαια αυτή δεν ξαφνιάζει, αφού το πρόβλημα με την αιθαλομίχλη παραμένει έντονο και είναι επιβαρυντικό για την καθαρότητα της ατμόσφαιρας στο λεκανοπέδιο. Τα μέτρα για την αντιμετώπισή της δεν έχουν αποδώσει και έτσι η αιθαλομίχλη ταλαιπωρεί τους κατοίκους, ειδικά όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα!

Ν.Γ 

Oδηγεί σε αδιέξοδο!

 Εκεί στον παραλίμνιο δρόμο του Μάτσικα, λίγο μετά τον παλιό «Κύκνο» πρέπει επιτέλους να μπει μία πινακίδα που να ενημερώνει τα διερχόμενα οχήματα ότι η ευθεία οδηγεί σε αδιέξοδο. Μόνο όσοι στρίβουν αριστερά μετά τον «Κύκνο» βγαίνουν πάλι προς Πλατεία Μαβίλη. Οι υπόλοιποι που προχωρούν κατά μήκος της όχθης της λίμνης τελικά «παγιδεύονται». Και είναι αρκετοί εκείνοι που το παθαίνουν αυτό διαρκώς. Μία πινακίδα λοιπόν για αδιέξοδο θα δώσει τη λύση!

Κ.Α.

Χωρίς υποψηφίους…

 Από τα ονόματα που κυκλοφορούν αυτή την στιγμή για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ από την Ήπειρο δεν φαίνεται στον ορίζοντα, παρά μόνο η υποψηφιότητα του Βορειοηπειρώτη Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, ο οποίος έχει ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία σε όλη τη χώρα. Είναι επιλογή του ίδιου του Μητσοτάκη ο Πύρρος και την πρώτη εμφάνισή του έκανε κατά την επίσκεψη του Κυριάκου στα χωριά της Βορείου Ηπείρου.

Τ. 

Θέλουν το αιολικό!

 Υπέρ της κατασκευής του mega αιολικού πάρκου στο Ξηροβούνι τάσσονται οι φορείς της Σκλίβανης, όπως ο Πρόεδρος και ένα μέλος του Τοπικού Συμβουλίου, καθώς και οι εκπρόσωποι της Αδελφότητας Σκλιβανιτών Ιωαννίνων και Αττικής. Εκτιμούν ότι από τη λειτουργία του αιολικού δεν προκύπτουν στοιχεία που να απειλούν με μόλυνση την ευρύτερη περιοχή της Σκλίβανης όπως συμβαίνει με την σχεδιαζόμενη μονάδα βιοαερίου. Ζητούν όμως και… ανταποδοτικά, όπως έκπτωση στην ενέργεια για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και κατασκευή ομβροδεξαμενών στο Ξηροβούνι! Να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο έργο έχουν αντιδράσει αρκετοί φορείς από τον Δήμο Βορ.Τζουμέρκων. Για να δούμε αν θα προχωρήσει το αιολικό…

Γ.

Δέντρα… εισαγωγής!

 Σφενδάμους και βελανιδιές φυτεύει ο Δήμος στη θέση των πλατάνων που έπεσαν θύματα της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους στην Παραλίμνιο. Βελανιδιές βρίσκει σε τοπικά φυτώρια, όπως είπε στη στήλη αρμόδιος από το Τμήμα Πρασίνου, οι σφένδαμοι όμως είναι εισαγωγής και επειδή πρόκειται για δέντρα μεγάλα, έχουν κι ένα κόστος. Καλώς επέλεξε ο Δήμος το συγκεκριμένο είδος, γιατί ταιριάζει πολύ στη φυσιογνωμία της Παραλιμνίου και θυμίζει αρκετά τα πλατάνια. Κακώς όμως τα Δασαρχεία δεν έχουν στα φυτώριά τους σφενδάμους. Δεν είναι… εξωτικό δέντρο, φύεται στην περιοχή μας!

Κ. 

Λίμνες... εντός πόλης!

 Κι όμως λίμνες υπάρχουν κι εντός πόλης, επισημαίνουν με καυστικό τρόπο σε ανάρτησή τους οι «Σκεπτόμενοι πολίτες». Οι «λίμνες» βρίσκονται ανάμεσα σε δυο πολυσύχναστα και μεγάλα ζαχαροπλαστεία της πόλης κοντά στην πλατεία Ομήρου. Δυστυχώς κανείς δεν βρέθηκε τόσα χρόνια να φροντίσει ώστε να στρωθεί το σημείο αυτό με τσιμέντο ή άσφαλτο. Βέβαια, το ίδιο χάλι επικρατεί και δίπλα στο ξενοδοχείο «Du Lac» και σε όλη την ευθεία όπου τα σπίτια ζουν ακόμη μέσα στο χώμα και στο χαλίκι. Η Δημοτική Αρχή καλά είναι να δει αυτά τα ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα!

Γ.