Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Aτελείωτο γλέντι!

 Ένα ατελείωτο γλέντι στήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων στο κέντρο της πόλης, όπως είθισται κάθε χρόνο αυτές τις μέρες. Την… τιμητική τους είχαν μουσικές, κλαρίνα, χάλκινα και οι ψησταριές που στήθηκαν σε πολλά καταστήματα εστίασης. Στο κέντρο δεν έπεφτε κυριολεκτικά καρφίτσα, ενώ ήταν τόσο έντονο το κέφι που ο κόσμος βγήκε μέχρι και στο δρόμο να χορέψει υπό τους ήχους της ηπειρώτικης και όχι μόνο μουσικής. Το ευχάριστο είναι ότι δόθηκε μια σημαντική τόνωση σε πολλά μαγαζιά, ενώ το έθιμο με τα αυτοσχέδια γλέντια άφησε ενθουσιασμένους πολλούς επισκέπτες στην πόλη μας αυτές τις μέρες. Φυσικά, κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει, καιρού επιτρέποντος και την Κυριακή, παραμονή Πρωτοχρονιάς!

Ν.Γ. 

Μια παρτίδα σκάκι!

 Στα Γιάννενα βρέθηκε το Σάββατο η παγκόσμια πρωταθλήτρια σκακιού Ευαγγελία Σίσκου, ένα παιδί θαύμα του πνευματικού αθλήματος σε ηλικία μόλις 11 ετών! Η παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κατηγορία νεανίδων ήταν καλεσμένη της Σκακιστικής Ακαδημίας «Μέγας Αλέξανδρος» και βραβεύτηκε τόσο από τον Δήμο Ιωαννιτών, μέσω του αντιδημάρχου Φώτη Βάββα, όσο και από την Περιφέρεια από τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γοργόλη. Η όμορφη εκδήλωση περιελάμβανε μάλιστα μια παρτίδα σκάκι ανάμεσα στην παγκόσμια πρωταθλήτρια και τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γοργόλη με τον ίδιο να ευχαριστιέται το παιχνίδι!

Ν.Γ.

Ανακαινίζονται παλιά πετρόκτιστα…

 Πετρόχτιστο σπίτι! Στη φάση της ανακαίνισης. Τα περισσότερα πετρόχτιστα σπίτια ή είναι εγκαταλελειμμένα από τη φθορά του χρόνου ή έχουν καταπέσει στα χωριά της Ηπείρου. 

Το πετρόχτιστο σπίτι, που δείχνει η φωτογραφία, προέρχεται από χωριό του Ζαγορίου και αναπαλαιώνεται με βάση την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Όλα τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια έχουν το άρωμα μιας άλλης εποχής, που όμως έχει την αξία της στο παρόν, αλλά καθοδηγεί και προς το μέλλον. 

Η.Μ.

«Καπετάν Μιχάλης»…

 Μετά τη «Φόνισσα» με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που σκίζει σε εισιτήρια, ήρθε στους κινηματογράφους -και στο ODEON στο Παραλίμνιο Πάρκο Ιωαννίνων- άλλη μία σημαντική ταινία ελληνικής παραγωγής. Ο λόγος για τον πολυαναμενόμενο «Καπετάν Μιχάλη», κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη, με πρωταγωνιστή τον καταξιωμένο Αιμίλιο Χειλάκη. Δύο πολύ καλές επιλογές εξόδου, λοιπόν, για τις ημέρες των γιορτών και για όσους αγαπούν τις ταινίες και μάλιστα το ελληνικό σινεμά! 

Κ.Α.

Απέραντο σκουπιδομάνι…

 Μια άκρως ντροπιαστική εικόνα αντίκριζαν στα Γιάννενα ντόπιοι και επισκέπτες τις μέρες των Χριστουγέννων, στην «καρδιά» μάλιστα του κέντρου της πόλης. Ένα απέραντο σκουπιδομάνι, με γεμάτους κάδους και τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν σε δρόμους και πεζοδρόμια, ειδικά οι μπλε κάδοι (της ανακύκλωσης). Ούτε από την περίοδο των γιορτών φαίνεται να συγκινούνται οι υπεύθυνοι του Δήμου που αδιαφορούν ακόμη και για τις κάκιστες εντυπώσεις που αποκόμισαν, φεύγοντας οι επισκέπτες από κάθε γωνιά της χώρας. Κάνοντας μια βόλτα κανείς ακόμη και προς τον Μώλο έβλεπε ένα βουνό από σκουπίδια, μια εικόνα αποκαρδιωτική. Στον Δήμο δεν συμμερίζονται δυστυχώς το «η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά»!

Γ.

Είναι επικίνδυνα!

 Πολύς λόγος έχει γίνει ουκ ολίγες φορές, για το πόσο επικίνδυνα είναι τα κολονάκια που έχουν τοποθετηθεί σε πεζόδρομους και πεζοδρόμια στο κέντρο της πόλης. Πέρα από το γεγονός ότι δεν έχουν καμία χρησιμότητα, αποτελούν παγίδα, ειδικά για τους πεζούς. Τελευταίο θύμα αυτής της διαχρονικής κακοτεχνίας, ένα παιδί που παραπάτησε από τα κολονάκια και παραλίγο να τραυματιστεί τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων σε πεζόδρομο, με τα κολονάκια αυτά να κάνουν κακή εντύπωση σε επισκέπτες και να απορούν γιατί έχουν τοποθετηθεί τα συγκεκριμένα. Με την απορία θα παραμείνει και η στήλη…

Γ. 

Γιατί τόση άρνηση;

 Αντιδρούν στη χώρα μας κάποιες μειοψηφίες στην ίδρυση και μη κρατικών ΑΕΙ που θα λειτουργούν παράλληλα με τα κρατικά! Γιατί; Αφού γνωρίζουν ότι ξενιτεύονται τόσοι νέοι που δεν καταφέρνουν να εισαχθούν στα κρατικά ΑΕΙ τόσο στην Ευρώπη όσο και στα Βαλκάνια αλλά και στην Κύπρο. Ταλαιπωρούνται οι νέοι και οι οικογένειές τους, αλλά και το συνάλλαγμα που φεύγει είναι σε βάρος της χώρας μας. Οι οικογένειες των φοιτητών έχουν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. Γιατί οι νέοι που το επιθυμούν θα σπουδάσουν είτε στον τόπο τους είτε σε άλλη χώρα. Μήπως οι αντιδράσεις υποκινούνται από το καθηγητικό κατεστημένο για λόγους που εμείς δεν γνωρίζουμε; Εκτός κι αν άλλοι κύκλοι έχουν συμφέροντα και γι’ αυτό εμποδίζουν την παράλληλη λειτουργία και στη χώρα μας. Αφού η αναγνώριση των πτυχίων θα γίνεται από κρατικούς φορείς, γιατί τόση άρνηση; Χρειαζόμαστε πειστικές και με επιχειρήματα απαντήσεις και όχι αερολογίες. Εκτός κι αν φοβίζει κάποιους η πιθανή σύγκριση επιπέδου των υπηρεσιών…

ΜΑΤ 

Οι αριθμοί ευημερούν, αλλά…

 ECONOMIST περιοδικό: Ελλάδα η χώρα της χρονιάς! Κι αυτό την ώρα που το Ευρωβαρόμετρο διαπιστώνει ότι οι 8 στους 10 δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς! Τρομάζει ο κόσμος να πάει στο σούπερ μάρκετ! Φαίνεται ότι οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν, οι άνθρωποι όμως όχι... Μπορεί η κυβέρνηση με τα τηλεοπτικά κανάλια της να διαφημίζουν νυχθημερόν, αλλά η ακρίβεια και η πραγματικότητα άλλα δείχνει…

Αγγ.Κ.