Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Τμήματα στην… κόψη!

 Ξεκινούν αύριο οι Πανελλήνιες και μία αγωνία διακατέχει τα περιφερειακά ΑΕΙ αναφορικά με τα Τμήματά τους που δεν έχουν την απαραίτητη για την επιβίωσή τους ζήτηση, ενώ η εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής κάνει τα πράγματα χειρότερα. Για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δύο Τμήματα ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Το Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πρέβεζας από το οποίο το 2020 πήραν πτυχίο μόλις… τέσσερις φοιτητές και το Γεωπονίας Άρτας, από το οποίο την ίδια χρονιά αποφοίτησαν 18 φοιτητές. Το πρώτο Τμήμα προ ΕΒΕ είχε βάση 5.075 μόρια, το δεύτερο 5.250. Με την ΕΒΕ η βάση του Λογιστικής πήγε πέρυσι στα 8.375 μόρια και του Γεωπονίας στα 9.455. Αυξήθηκε δηλαδή σημαντικά. Δύσκολα λοιπόν προβλέπονται φέτος τα πράγματα και για τα δύο…

Κ.Α.

Έχουμε αργήσει…

 Καλή η σκέψη της Επιτροπής Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ και του Παντελή Κολόκα να δοθεί το όνομα του Γιαννιώτη Ολυμπιονίκη Στέφανου Ντούσκου στις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις των Ιωαννίνων, η οποία ήρθε μετά το αργυρό μετάλλιο που εκείνος κατέκτησε στο Πανευρωπαϊκό Κωπηλασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ΠΕΑΚΙ έχει πάρει τη σύμφωνη γνώμη του Ολυμπιονίκη. Κανονικά όλοι οι φορείς της πόλης πρέπει να δουν κάποια στιγμή το θέμα αυτό και να περάσει μια πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε κάποια εγκατάσταση να πάρει το όνομα του Στ. Ντούσκου. Υπενθυμίζεται ότι στα Γρεβενά μετονόμασαν άμεσα το 2021 το Δημοτικό Στάδιο σε «Μίλτος Τεντόγλου». Εδώ γιατί αργούμε; 

Ν.Γ.

Συνεργασίες…

 Αρκετές είναι οι συνεργασίες μεταξύ δημοτικών παρατάξεων που έχουν προκύψει στο Νομό Ιωαννίνων με στόχο να μονομαχήσουν για τη δημαρχία με τον εκάστοτε Δήμαρχο. Η αρχή είχε γίνει στο Δήμο Κόνιτσας όπου ενώθηκαν οι παρατάξεις των Ανδρέα Παπασπύρου και Βασίλη Σπανού, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές αφετηρίες. Στο Ζαγόρι, δυνάμεις ένωσαν ο πρ. δήμαρχος Βασίλης Σπύρου με τον Λεωνίδα Τσουμάνη, όπου τέθηκε επικεφαλής ο Λευτέρης Ζαρκάδας, ενώ τελευταία συμπόρευση ήταν αυτή στο Μέτσοβο μεταξύ των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Όσον αφορά τον Δήμο Ιωαννιτών, αν εξαιρέσουμε τη συνεργασία του Άρη Μπαρτζώκα με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή άλλη προοπτική συνεργασίας παρατάξεων. Βέβαια, έχουμε καιρό μπροστά μας…

Ν.Γ.

Θέλει καθαρισμό…

Μία εικόνα που δεν ταιριάζει σε σχολείο παρουσιάζει η πίσω αυλή του 3ου Γυμνασίου – Λυκείου στους Αμπελόκηπους σύμφωνα με φίλο αναγνώστη, ο οποίος, για του λόγου το αληθές, έστειλε στη στήλη και σχετική φωτογραφία! Όπως μας έγραψε, η κατάσταση αυτή επικρατεί στη αυλή εδώ και μέρες. Εντύπωση μας κάνει… Λογικά θα την έχουν δει η διεύθυνση του σχολείου και οι καθηγητές. Ας φροντίσουν λοιπόν για τον καθαρισμό της αυλής. Η καθαριότητα, εξάλλου, είναι μισή αρχοντιά!

Κ.Α. 

Ο πιο παραγωγικός…

 Πρώτος στην Α’ Αθήνας εκλέχτηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Υπήρξε ο πιο παραγωγικός υπουργός και σε ποιότητα και σε ποσότητα έργων και οι πολίτες του το αναγνώρισαν. Διατήρησε σε όλη τη θητεία του υψηλή δημοφιλία… Κρίθηκε από το έργο του και δικαιώθηκε!

Θ.

Αντιαισθητικά…

Αυτά τα μεταλλικά «κουτιά» - γλάστρες (;) που έχει τοποθετήσει ο Δήμος κατά μήκος της Ανεξαρτησίας για να εμποδίζουν το παρκάρισμα οχημάτων πάνω στα πεζοδρόμια, τα οποία ο ίδιος έφερε στο ίδιο σχεδόν ύψος με το οδόστρωμα, είναι εντελώς αντιαισθητικά, τόσο λόγω υλικού όσο και λόγω χρώματος. Τώρα δε που άρχισαν οι γνωστοί «διακοσμητές» να τα ζωγραφίζουν ενώ άλλοι προσπαθούν να τα σπάσουν (φωτό), η εικόνα έγινε χειρότερη. Χρειάζεται άλλη λύση στην Ανεξαρτησίας, πιο πρακτική, που να ταιριάζει περισσότερο στην αισθητική του δρόμου, η οποία δεν είναι… βιομηχανική (Η φωτογραφία από ανάρτηση των «Σκεπτόμενων Πολιτών»)!

Κ.Α.

Οι αστοχίες πληρώνονται…

 Ο Τσίπρας έβαλε στη βιτρίνα τα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ! Ακόμη και τον Καμένο και τον Αντώναρο πήρε αγκαζέ προκειμένου να τους αποκαταστήσει. Αποδέχθηκε τη γραμμή αντιπολίτευσης τύπου Πολάκη και Βαξεβάνη… Μαζεύτηκαν πολλά και η αντίδραση ήρθε από μέσα. Αλλά, όση εμπάθεια κι αν έχει η αξιωματική αντιπολίτευση, θα ‘πρεπε τούτη την εποχή να είχε  περιορίσει το μένος της εναντίον της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού αφού βρέθηκαν εν μέσω τεράστιων κρίσεων όπως η πανδημία, η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η κρίση ακρίβειας, η τουρκική προκλητικότητα, η χρησιμοποίηση των μεταναστευτικών ροών ως ασύμμετρης απειλής και τόσα άλλα. Αν ο Τσίπρας καλείτο να τα διαχειριστεί τι θα έκανε; Καλύτερα που δεν το μάθαμε! 

Αποτυχημένες συνταγές…

 Δεν ξέρω αν οι πρακτικές που εφάρμοσε ο Τσίπρας ήταν δικής του έμπνευσης ή τον παρέσυραν άλλοι! Λέτε να χρειαζόταν τώρα ένας νέος Ανδρέας Παπανδρέου; Η αναφορά του σ’ αυτόν τι σκοπό είχε; Όμως ο Τσίπρας δεν έχει τη στόφα του Ανδρέα… Εκείνος υπήρξε ακαδημαϊκός και διακεκριμένος οικονομολόγος. Πώς να συγκριθεί  μαζί του αυτός που πήρε ένα πτυχίο, όπως το πήρε, με τον κατώτατο βαθμό; Πίστεψε ότι ο λαός χρειάζεται να του χαϊδεύει τα αυτιά; Λέτε το πόπολο να διψάει για αίμα, διαφθορά, σκάνδαλα, ιστορίες συνωμοσίας ή θέλει σοβαρό προγραμματισμό και σκληρή δουλειά ώστε να γίνει καλύτερη η καθημερινότητά του; Λάθεψε στα σχέδιά του και την πλήρωσε με την απόρριψη που του επιφύλασσε ο ελληνικός λαός… Και τώρα θα αντιμετωπίσει τα αδιέξοδά του.

Οφείλει να σοβαρευτεί!

Τι θα κάνει για να βγάλει τον επιούσιο; Λέτε να τον απασχολεί το αύριο; Από  υπεύθυνη δουλειά δεν είναι μαθημένος. Μόνο στους λόγους εκπαιδεύτηκε σε όλη τη διαδρομή του. Δεν ξεχνάμε την οργάνωση καταλήψεων στις οποίες είχε μεγάλη έφεση… Άλλοι διάβαζαν, διέπρεπαν στα μαθήματα, μάθαιναν ξένες γλώσσες και εκείνος διοργάνωνε «καταλήψεις» στα σχολεία του και πέταγε καρέκλες στις πισίνες των ξενοδοχείων για να διασκεδάζει… Και τώρα; Και να θέλει να αποφύγει τους «σκοπέλους» θα αναγκαστεί να σοβαρευτεί, ίσως για πρώτη φορά, γιατί δεν είναι μόνος του. Έχει πίσω του και μια οικογένεια και τα παιδιά του μεγάλωσαν και ακούνε διάφορα στον περίγυρό τους και μπορεί να έρχονται σε δύσκολη θέση. Τους οφείλει να σοβαρευτεί…

Αμετανόητος…

έτε να μη διδάχθηκε τίποτε ο Τσίπρας από το κάζο που έπαθε στις εκλογές; Περιμένουμε να δούμε πώς θα διαχειριστεί τη μεγάλη ήττα και αν με αξιοπρέπεια θα τους απαλλάξει από την παρουσία του και θα κινήσει τις διαδικασίες αντικατάστασής του… Υπάρχουν ικανά και σοβαρά στελέχη σ’ αυτό το χώρο. Μακάρι να επιλέξουν τον καλύτερο… Αν όμως ακόμη και τώρα που οι πολίτες απέρριψαν τις πρακτικές του εκείνος νομίζει ότι παρέμεινε ισχυρός αρχηγός κόμματος και δικαιούται να απολαμβάνει προνόμια τότε θα εξακολουθεί να τους δημιουργεί προβλήματα. Η είδηση ότι «σάρωσε» στις φυλακές ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περγαμηνή για τον αρχηγό; Δεν ξέρω αν ήρθε η ώρα να ηγηθεί ο Ανδρουλάκης του λεγόμενου «προοδευτικού χώρου», ακόμη κι αν δεν είναι στην πράξη «προοδευτικός»!

Θεανώ Βλάχου