ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Με άλλο επίπεδο!
Καλύτερο σχόλιο για την πνευματική συγκρότηση και λογιοσύνη του Κώστα Τασούλα δε θα μπορούσε να υπάρξει από αυτό της «Εστίας» που αλιεύσαμε και παραθέτουμε αυτούσιο:
Ο Πρόεδρος της Βουλής είναι πνευματώδης άνθρωπος. Το επίπεδό του είναι ανάλογο της εποχής εκείνης κατά την οποία οι εκπρόσωποι του Έθνους ήσαν κατά κανόνα λόγιοι και σε καμία περίπτωση δεν θα κατέφευγαν σε κραυγές ή βωμολοχίες για να υποστηρίξουν τις απόψεις τους. Αυτό βεβαίως είχε να κάνει και με το γεγονός ότι τότε δεν προέβαλαν απόψεις αλλά πολιτικές θέσεις. Ο Κ. Τασούλας σχολίασε κατά τον καλύτερο τρόπο τις ασχήμιες του Τ. Ερντογάν. Με στίχους του Παλαμά: «Κοπρίσματα, ανεμορριπές, κλαδέματα, πλημμύρες σταλώσανε ή λυγίσανε το δέντρο, δεν τα’ αλλάξαν». Είναι από τη «Φλογέρα του Βασιληά». Ένα έργο του εθνικού μας ποιητή ποτισμένο από τη διαχρονικότητα του ελληνικού έθνους, ο χαρακτήρας του οποίου συνοψίζεται σε άλλο στίχο: «Μια πίστη και γλώσσα μία, και ιδέα μία, και μια ψυχή, ένα Γένος». Ας ομιλεί συχνότερα ο Πρόεδρος της Βουλής. Για να υπενθυμίζει σε όλους τους υπουργούς και σε όλους τους Έλληνες ότι πέρα από τις πεζότητες των πανδημιών, των ταμείων και των ανακάμψεων υπάρχει ακτινοβολούσα η αιωνία Ελλάς στην οποία μετέχουμε όλοι.

Δώρο - άδωρο…
 Ο ποδηλατόδρομος στη λίμνη είναι δώρο-άδωρο. Σταματάει στο «Δώδεκα» και από εκεί και πέρα οι ποδηλάτες ή θα κατέβουν στο δρόμο και θα κινηθούν αντίθετα από τα αυτοκίνητα ή θα περάσουν ανάμεσα στους συμπολίτες μας που κάνουν βόλτα. Και τον ποδηλατόδρομο τον χρησιμοποιούν και μητέρες με καρότσια και πεζοί που τον βρίσκουν ομαλότερο από τον πλαϊνό πεζόδρομο με τις λακκούβες. Και η κίνηση είναι απλή. Λίγη φροντίδα στον πεζόδρομο ώστε να έχουν αποκλειστικά οι ποδηλάτες αυτό τον μικρό ποδηλατόδρομο στη διάθεσή τους και να βαδίζουν υποχρεωτικά οι πεζοί με άνεση στο διπλανό δρόμο.… Τελικά, κανένας δεν βλέπει τίποτε ανάποδο σ’ αυτή την πόλη για να προτείνει να διορθωθεί; Όλα καλά τα βρίσκουν; Τόση αδιαφορία μας τρομάζει!
ΜΑΤ

Φταίμε κι εμείς…
 Άλλη μία… ειδυλλιακή εικόνα από τα Γιάννενα, στη συμβολή των οδών Λουκή Ακρίτα και Ρήγα Φεραίου, όπου, όπως κατήγγειλε στη στήλη κάτοικος της περιοχής, έχουν μαζευτεί ογκώδη αντικείμενα, στρώματα, έπιπλα κ.α., με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί εστία ρύπανσης. «Υπάρχει δημοτική αρχή; Αν υπάρχει, καλό είναι να σπεύσει έστω και βραδέως… διαφορετικά να απαλλάξει τους δημότες από την καταβολή τελών καθαριότητας» μας γράφει. Δίκιο έχει, αλλά να κάνουμε μία επισήμανση εδώ: Φταίμε και οι πολίτες που πετάμε όπου βρούμε ογκώδη αντικείμενα τα οποία μας είναι άχρηστα πια. Μπορούμε να καλούμε τον Δήμο για τέτοια θέματα ώστε να τα συλλέγει.

Κ.Α.
Στη λίστα του CNN!
Τα 20 καλύτερα μέρη στον κόσμο για κολύμπι με έντονη περιπέτεια παρουσίασε το CNN Travel και στην εν λόγω λίστα περιλαμβάνεται και ο Βοϊδομάτης! Μάλιστα, το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τον ποταμό, παράδεισο του κολυμβητή και αναφέρει πως οι πισίνες είναι προσβάσιμες μέσω ενός μοναδικού μονοπατιού που κατεβαίνει στο φαράγγι και επισημαίνεται πώς, ενώ τα νερά μπορεί να είναι λιγοστά στα τέλη του καλοκαιριού, είναι τέλεια καθώς τα δέντρα «ζωντανεύουν» την άνοιξη. Άλλη μία απόδειξη ότι ο απέραντος φυσικός πλούτος της Ηπείρου αποτελεί σημείο αναφοράς και θαυμασμού από διεθνή μέσα ενημέρωσης!
Ν.Γ.

Για την Αγία Παρασκευή! 

 Μεγάλη γιορτή αυτή της Αγίας Παρασκευής, η οποία τιμήθηκε προχθές σε πολλά χωριά και της περιοχής μας με λειτουργίες, λιτανείες, αλλά χωρίς πανηγύρια όπως άλλες φορές. Εξάλλου, είναι πολλά τα εκκλησάκια της Αγ. Παρασκευής και στον τόπο μας. Ιδιαίτερη ήταν φυσικά η γιορτή στο Μέτσοβο που διαθέτει κεντρική εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία. Απ’ αυτήν δεν έλειψαν καβαλάρηδες όλων των ηλικιών που μετέφεραν την εικόνα της, γυναίκες και άντρες με παραδοσιακές στολές και βλάχικα ακούσματα! Καλό είναι να τηρούνται οι παραδόσεις…
Κ.Α.

Κάτι διαφορετικό…

 Η Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφάλα και ο Γιώργος Αμυράς δουλεύουν με έναν τρόπο ουσιαστικών παρεμβάσεων τόσο για θέματα που αφορούν στο Νομό μας όσο και για υποθέσεις που αφορούν στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πλήρη συναίσθηση των υποχρεώσεών τους αλλά δείχνει και μια διαφορετική κουλτούρα. Μακάρι να λυθούν χρονίζοντα προβλήματα που ταλαιπωρούν την κοινωνία. Τις δικές τους πρωτοβουλίες να μιμηθούν όλοι οι συνάδελφοί τους σε όποιο πολιτικό χώρο κι αν ανήκουν ιδιαίτερα όταν κυβερνάει το δικό τους κόμμα. Δεν μπορεί να είναι μαχητικοί μόνο όταν είναι στην αντιπολίτευση. Είναι καιρός να κρίνονται όλοι από τον τρόπο που ασκούν τα καθήκοντά τους είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση.
Θ.

Την έχουμε ανάγκη
 Τόσο μαύρα που δείχνουν όλα έχουμε ανάγκη από ελπίδα. Θέλουμε να πιστέψουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα πάρει θέση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Δύσκολο εγχείρημα σ’ αυτή τη χώρα με τις προκλητικές κομματικές αντιπαλότητες αλλά αναγκαίο. Μια μικρή ανάκαμψη παρουσίασε η οικοδομική δραστηριότητα και άρχισαν πολλά επαγγέλματα να αναθαρρούν. Για να μπει το νερό στ’ αυλάκι πάνω σε νέες αντιλήψεις σα δύσκολο φαίνεται στη δική μας χώρα. Όσοι ταξιδεύουν σε άλλες χώρες είτε για τουρισμό, είτε για σπουδές, είτε για εργασία περιγράφουν τις εντυπώσεις τους και κάνουν συγκρίσεις με την ελληνική πραγματικότητα. Το περίεργο όμως είναι ότι μόλις μια κυβέρνηση πάει να βάλει τάξη στην αναρχία ξεσηκώνονται τα συνδικάτα για να μην αλλάξει τίποτε…

Τι προσφέρει;
 Η Βαρουφάκειος πολιτική παρά λίγο να μας βγάλει από την Ε.Ε! Πολλά έγιναν τότε, ο Τσίπρας χρέωσε στο Βαρουφάκη, τους χειρισμούς της κρίσης που περάσαμε, και μετά από εκείνες τις εμπειρίες δεν αντιλαμβάνομαι πώς οι Έλληνες έδωσαν τώρα στο Βαρουφάκη θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο… Τι έχει να μας προσφέρει; Δεν ψήφισε η παράταξή του ούτε για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δήλωσαν απλά παρών! Και δεν καταλάβαμε με ποιο σκεπτικό αρνήθηκαν να δώσουν αρνητική ή θετική ψήφο! Το απέχω δεν σημαίνει τίποτε. Ή αναλαμβάνω τις ευθύνες μου ή παραιτούμαι. Ο μέσος δρόμος δεν προσφέρει τίποτε στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Το να απολαμβάνεις τα προνόμια του κοινοβουλευτισμού αλλά να παρακολουθείς εκ του μακρόθεν τις εξελίξεις δεν σε κάνει αξιόπιστο….

Αυτά συμβαίνουν…
Στο μόνο που φάνηκε συνεπής ο Τσίπρας ήταν η άρνησή του να βάλει γραβάτα κι ας μην εκπροσωπούσε τον εαυτό του στις διεθνείς συναντήσεις αλλά τη χώρα του! Αν εκπροσωπούσε τον εαυτό του ας εμφανιζόταν και με σόρτς ή και με πιτζάμες… Αυτό που έκανε και για το οποίο τον ειρωνεύονταν οι άλλοι εκπρόσωποι κρατών δεν είχε δικαίωμα να το κάνει… Αλλά θα μου πείτε μόνο αυτό δεν είχε δικαίωμα να μας κάνει; Η προχειρότητα με την οποία κυβερνούσε, ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο - το Βαρουφάκειο - που μας κόστισε τόσο, είχε δικαίωμα να την εφαρμόσει στις πλάτες ενός λαού που ήταν κατατρομαγμένος με όσα του επέβαλαν χωρίς να τον ρωτήσουν; Ήρθε απροετοίμαστος και έκανε ασκήσεις επί χάρτου…

Εκείνος εκπαραθυρώθηκε…
 Αλλά η προχειρότητα έμεινε… Και που έδιωξε το Βαρουφάκη πόσο καλύτερα κυβερνήθηκε η Ελλάδα; Το ότι παραδέχονται σήμερα ότι δεν ήταν έτοιμοι για να κυβερνήσουν θα γυρίσουν το χρόνο πίσω για να διορθώσουν τα κακώς καμωμένα; Βασάνισαν το λαό, δήμευσαν τη δημόσια περιουσία, έβγαλαν σε πλειστηριασμό την κατοικία του, επέβαλαν την εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου αλλά ουδέποτε μας έδωσαν λογαριασμό για το πόσα συγκέντρωναν και πώς τα διέθεταν. Κι όταν έκαναν τον Αη-Βασίλη μοιράζοντας «δώρα» δεν ευχαρίστησαν το λαό που τα έβγαζε απ’ αυτά που δεν είχε για να προσφέρει αλληλεγγύη… Από λόγια μας χόρτασαν… Στα έργα ήταν λειψοί!

Θεανώ Βλάχου