ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Ντροπιαστική εικόνα!
Την απαράδεκτη αυτή εικόνα αντίκριζε το απόγευμα της Κυριακής, όποιος περνούσε έξω από το Κάστρο. Σκουπίδια όχι απλώς αφημένα έξω από τους κάδους (κατά τ’ άλλα… βυθιζόμενους), αλλά διασκορπισμένα στο πεζοδρόμιο, σε… πρώτο πλάνο για τους περαστικούς. Σ’ ένα σημείο μάλιστα απ’ όπου συνήθως περνούν και πολλοί επισκέπτες της πόλης, κάνοντας τη βόλτα τους γύρω από το Κάστρο.
Η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει άμεσα να βρει λύση γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, η οποία, δυστυχώς, παρατηρείται συχνά σε διάφορα κεντρικά και μη σημεία της πόλης! Εικόνες σαν αυτή της φωτογραφίας πρέπει να εκλείψουν. Πιο αυστηρά μέτρα; Πιο συχνές αποκομιδές στα κεντρικά σημεία; Ίσως… Πάντως κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα ΤΩΡΑ!
Ε.
Τους άφησε ομήρους…
Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου άφησαν ομήρους 9.000 υπεράριθμους υπαλλήλους που τους διόρισαν το τελευταίο διάστημα πριν από τις εκλογές, με σκοπό να πάρουν κάτι παραπάνω από ψήφους! 9.000 επί τέσσερα τουλάχιστον μέλη που επηρέαζε ένας διορισμός, τα ψηφουλάκια θα μαζεύονταν. Έτσι εξηγείται που στις εθνικές εκλογές κέρδισαν κάποιες περισσότερες ψήφους από όσες πήραν στις ευρωεκλογές. Το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες είναι πως οι διορισμοί δεν είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσουν ψηφοφόρους για όποιον κυβερνάει. Χρειάζονται και άλλα… προσόντα… Μακάρι να σταματήσουν τέτοιες συναλλαγές.
Θ.
Αδύναμη κρίση!
Μιλάνε κάποιοι για καθεστωτικές αντιλήψεις στη λειτουργία της ΕΡΤ! Υπήρχε μεγαλύτερη τέτοια αντίληψη απ’ αυτή που βιώσαμε τα χρόνια της αριστεροδεξιάς κυβέρνησής μας; Ίσως γιατί έμπλεξαν τις ιδεολογίες και δεν ήξεραν πού πάνε, ίσως γιατί φοβόταν ότι θα χάσουν τα προνόμιά τους, πάντως η αντίληψη που εξέπεμπε η ΕΡΤ ενοχλούσε ακόμη και τους σκεπτόμενους συριζαίους. Έδωσαν έστω μια φορά απάντηση του γιατί άλλαζαν κανάλι οι Έλληνες; Είχαν πράγματι οργανώσει ένα κρατικό σύστημα πληροφόρησης τύπου Β. Κορέας που απωθούσε τους περισσότερους πολίτες… Όποιος μας προσφέρει την αντικειμενική πληροφόρηση, θα προσφέρει έργο και στην ΕΡΤ και στο λαό…
ΜΑΤ
Πότε θα εφαρμοστεί ο Νόμος;
Στο θέμα των λεωφορείων που παρκάρουν στο παραλίμνιο έχει αναφερθεί πολλές φορές η στήλη, χωρίς όμως ακόμη, απ’ ότι φαίνεται, να έχει μπει κάποια τάξη. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή διαβεβαίωνε ότι το ζήτημα έχει λυθεί, ωστόσο στην πράξη τα μεγάλα λεωφορεία, όποτε τους δίνεται η ευκαιρία, παρκάρουν κανονικά! Το θέμα επαναφέρουν οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες» αναρτώντας και την σχετική φωτογραφία, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Κανονικά και… χωρίς το Νόμο τα γιγάντια λεωφορεία κατεβαίνουν τη Δωδώνης και παρκάρουν στην παραλίμνιο, περνώντας ανάμεσα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα και κόσμο που περπατάει. Τι κι αν υπάρχει απαγορευτικό στην πλατεία Πολυτεχνείου; Η διαδρομή προς Βογιάννου και πάρκινγκ στην ακτή Μιαούλη πότε θα γίνει υποχρεωτική;».
Για να δούμε πως θα αντιμετωπίσει ένα ακόμη πρόβλημα η νέα Δημοτική Αρχή…
Α.
Δήμαρχοι με οράματα!
Συμπολίτης μας που πήγε στην Αλεξανδρούπολη τον Δεκαπενταύγουστο, έμεινε έκθαμβος από το ενδιαφέρον του δημάρχου για τους δημότες του, κατασκευάζοντας σε πάρκα της πόλης, πέντε σύνολα επιτραπέζιων παιχνιδιών, όπως σκάκι, ντάμα, πινγκ πονγκ, ώστε να περνούν ευχάριστα τις ώρες τους όσοι δεν έχουν την ευχέρεια να συχνάζουν σε καφενεία ή κέντρα που διαθέτουν τα ανάλογα παιχνίδια.
Εδώ στην «μικρή μας πόλη» των Γραμμάτων και των Τεχνών, θα μπορούσε ο νέος δήμαρχος να κατασκευάσει ανάλογα παιχνίδια στην «Αίγλη», στον «Κουραμπά» (εκεί που είναι το ακαλαίσθητο κιόσκι, το οποίο και παραμορφώνει το σύνολο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος), στο πάρκο των Ηρώων, στο πάρκο μπροστά από το Γηροκομείο κ.α.
Χρειάζεται βέβαια όραμα από τους πρώτους πολίτες της «Μικρής αυτής πόλης»…
Ι. Κιτς.
* * *
Λέτε να κάνει πίσω;
Όλοι αναρωτιούνται αν θα μπορέσει ο Κυριάκος να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο που σχεδίασε πολύ πριν αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού και που ξεκίνησε να το υλοποιεί αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Δείχνει να ξέρει πού βαδίζει και τι πρέπει να κάνει πρώτα και τι μετά. Όμως εμείς που καήκαμε στο κουρκούτι, φυσάμε τώρα και το γιαούρτι… Λέτε οι τόσες ευθύνες, που προσωπικά ανέλαβε, να τον γονατίσουν και να κάνει πίσω; Πάντως, μέχρι στιγμής δείχνει να ξέρει τι πρέπει να κάνει πρώτα και τι μετά. Είναι αλήθεια ότι δεν πιστεύαμε ότι υπάρχει στη χώρα μας ένας πολιτικός που βαδίζει με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Βλέπεις εξαπατηθήκαμε και απογοητευτήκαμε τόσες φορές, που τώρα παρακολουθούμε με επιφύλαξη τις κινήσεις του πρωθυπουργού.

Η συνέπεια…
Η συνέπεια ήταν πάντα το ζητούμενο στη χώρα μας. Μόνο που δεν την είδαμε ποτέ να γίνεται πράξη. Άλλες οι προεκλογικές υποσχέσεις και άλλη η κυβερνητική πρακτική. Κι ενώ απογοητευόμαστε πάλι και πάλι, δεν ήταν απίθανο να ξαναψηφίζουμε τους ίδιους και τους ίδιους, λες και είχαμε καταστροφικές εμμονές. Εξαπατηθήκαμε πάμπολλες φορές, αλλά ουδέποτε καταστήσαμε σαφές σ’ αυτούς που επιλέγαμε ότι απαιτούμε συνεπή στάση, τόσο για τα έργα που μας υπόσχονταν, όσο και για τη χρηστή διαχείριση των φόρων που τους προσφέραμε, με σκοπό να οργανώσουν σωστά την υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια και όλους τους τομείς που χρηματοδοτούνται από τις δικές μας εισφορές. Οι ανταποδοτικές υπηρεσίες του κράτους ήταν πάντα κατώτερες των υποσχέσεων που μας έδιναν…

Σχέδιο και αξιολόγηση!
Για πρώτη φορά ακούσαμε πρωθυπουργό να ζητάει απ’ τους πολίτες να κρίνουν το έργο του με συγκεκριμένους κανόνες. Αυτά που θα υποσχεθώ στη Θεσσαλονίκη, είπε, θα είναι το έργο της επόμενης χρονιάς και να με κρίνετε από τα αποτελέσματα το επόμενο Φθινόπωρο. Λέτε η δική του συνέπεια, αν αποδειχθεί στην πράξη, να αλλάξει και τους κανόνες στις δικές μας σκέψεις και στη δική μας συνέπεια, απέναντι στις υποχρεώσεις μας προς το κράτος; Αυτό το αλαλούμ που κυριαρχούσε στη λειτουργία των υπηρεσιών του κράτους και της Βουλής, λέτε τώρα να πάρει συγκεκριμένη μορφή και να λειτουργούν όλα επάνω σε προδιαγεγραμμένο πρόγραμμα με αρχή, μέση και τέλος αλλά και με αξιολόγηση των αποτελεσμάτων; Θα είμαστε τυχεροί αν αλλάξουν οι αγκυλώσεις στη χώρα μας.

Να λογοδοτούν!
Έχουν χρέος -και αυτό το είχαν πάντα αλλά το αγνοούσαν- να δίνουν λόγο για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πολίτες και οι οποίες παρέχονται έναντι των φόρων που πληρώνουμε. Το ό,τι οι κυβερνήσεις μας αγνοούσαν αυτή τους την υποχρέωση, τις οδήγησαν στην κακοδιαχείριση των πόρων και στις σπατάλες για δικό τους όφελος. Και ουδέποτε είδαμε να ολοκληρώνεται κυβερνητικό έργο, με βάση τις υποσχέσεις που προεκλογικά μας έδιναν. Όλα δούλευαν στον αυτόματο πιλότο, όλα ήταν αβέβαια σ’ αυτό τον τόπο και αν τύχαινε κάτι να προχωράει, αυτό γινόταν τυχαία! Περί αξιολόγησης του έργου, ούτε κουβέντα. Αν γίνουμε μια κανονική χώρα, θα είναι προς όφελος όλων, των φίλων και των εχθρών της κυβέρνησης…
Θεανώ Βλάχου