Αιχμές και Νύξεις

Γράφτηκε από τον/την Γιάννης Κιτσολάμπρος on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Ένα ερώτημα… 

• Αναγνώστες του «Π.Λ» και της στήλης με τηλεφωνήματά τους προτείνουν τα εξής: -Είδομεν την ανταπόκριση από την Ιρλανδία, όπου νοσηλευτής που πριν εργαζόταν σε ελληνικό νοσηλευτήριο και αμειβόταν με τον μισθό των 850 ευρώ, μετανάστευσε εις Ιρλανδία, όπου εργάζεται τόσο αυτός όσο και η σύζυγός του και αμείβονται προς 3.500 ευρώ το μήνα και με ανθρωπινότερες συνθήκες και ανερωτούντο οι αναγνώστες: -Γιατί ο πρωθυπουργός μας δεν αποστέλλει πακέτο τους υπουργούς του Χατζηδάκη, Σκυλακάκη και Σκρέκα να ερωτήσουν τους ομολόγους τους Ιρλανδούς πως τα καταφέρνουν και παρέχουν τόσο αδρείς αμοιβές σε εργαζόμενους, πως συγκρατούν τις τιμές τόσο χαμηλά και γιατί η βενζίνη πωλείται προς 1,66 ευρώ το λίτρο, όταν στη χώρα μας οι μεν μισθοί είναι χαμερπείς, οι δε τιμές υψιπετείς; Έδώ έχουμε τον μεν Σκρέκα να μας διαβεβαιώνει, ότι προσεχώς θα συσταθούν επιτροπές για τον έλεγχο των τιμών. Όμως, ο στόμαχος διαμαρτύρεται και διαμαρτύρεται εντόνως.

Να δώσουν στους γονείς! 

• Ο ΥΠΑΝ Κώστας Σκρέκας υπέβαλε στην εταιρεία που διακινούσε το βρεφικό γάλα με τιμή τριπλάσια αυτής που πωλείται στη χιονοσκεπή Φινλανδία, πρόστιμο 561.000 ευρώ. Η στήλη, έπειτα και από προτάσεις φίλων του «Π.Λ» προτείνει το πρόστιμο να μετατραπεί σε κιτία γάλακτος και να αποδοθεί αυτό στους γονείς που αγόρασαν αυτό το υπερτιμημένο βρεφικό γάλα, διότι αυτό το υπερκέρδος προέρχεται από τους γονείς που προκειμένου να μην λείψει η βρεφική τροφή από τα τέκνα τους στερούνταν άλλες ανάγκες και αγόραζαν το βρεφικό γάλα. Πόσα κυτία βρεφικό γάλα αγοράζονται από τις 561.000 ευρώ; Αυτά να κατανεμηθούν στους γονείς γιατί η εταιρεία από τους γονείς τα έκλεψε, σ’ αυτούς πρέπει να τα επιστρέψει, δηλαδή στα βρέφη τους που στερήθηκαν την ανάλογη τροφή. Έτσι, ίσως βάλλουν μυαλό όσοι κερδοσκοπούν σε βάρος της κοινωνίας σ’ αυτούς τους δύστηνους καιρούς που περνούμε.

 Δεν πέφτει λόγος;      

• Αφουγκραζόμενος τον Άρη τον Ξερόλα, έμεινα ενεός από την απρόσμενη δήλωση που μας καράφλιασε, ισχυριζόμενος ότι για το πρόβλημα του «Γάμου των ομοφυλοφίλων» στην Εκκλησία δεν πέφτει λόγος, αυτό είναι θέμα της Πολιτείας και η Εκκλησία έχει λόγο μόνο για την ψυχούλα μας. Μα ο γάμος των ομοφυλοφίλων άπτεται της συνευρέσεως ομοφυλοφίλων, κάτι που η θρησκεία μας το θεωρεί αμάρτημα, άρα της πέφτει λόγος και μάλιστα μοναδικός. «Αν στο θέμα της αμαρτίας  δεν πέφτει λόγος στην Εκκλησία, τότε σε ποιον πέφτει; Μα για τον λόγο αυτό κρίνει και επικρίνει η Εκκλησία το Ν/Σ για τον γάμο των ομοφυλόφιλων, αφού εκτός από θεσμικός παράγοντας έχει και λόγο σε θέματα, που απασχολούν την κοινωνία και μάλιστα, θέματα που έρχονται σε αντίθεση με τις αξιακές συνήθειες που επί αιώνες επικρατούν και συμβάλλουν στην ομαλή διαβίωση των ανθρώπων. Η καμήλα αναρωτήθηκε και είπε: - Χάθηκε ο ίσιος δρόμος; -Ιδού η απορία!

    Γλωσσικά απολιθώματα… 

• Ξαφνιάστηκα είναι η αλήθεια, αφουγκραζόμενος πολιτική συντάκτρια να μας πληροφορεί ότι από μέρους των Παλαιστίνιων πρόκειται να απελευθερωθούν ακόμη 14 όμηροι. Και έκανα τη σκέψη: Αυτή η πολιτική αναλύτρια, δεν έχει αφουγκρασθεί από τις 7 Οκτωβρίου 2023 ότι έχει επικρατήσει η προφορική και γραπτή αναφορά στους κατοίκους της Γάζας να συνηθίζεται στη γενική πληθυντικού η λέξη Παλαιστινίων να τονίζεται στην παραλήγουσα; Πρόκειται περί γλωσσικών απολιθωμάτων, όπως είδα σε άλλο κείμενο σε σοβαρή εφημερίδα των ομοφύλων και μια των ομόφυλων. Πρέπει σ’ αυτές τις περιπτώσεις να επικρατήσει η παλαιά γραφή και τονισμός, ώστε και ο εκπαιδευτικός να γνωρίζει τι θα διδάξει και να μπορεί να αιτιολογήσει τον τονισμό και όχι στα ουσιαστικά να κατεβαίνει ο τόνος και στα επίθετα να παραμένει. Διότι πως θα δικαιολογήσουμε την τραμπάλα του τόνου, όταν στη μεν Αγγελοπούλου κατεβαίνει ο τόνος στον δε του Αγγελόπουλου ο τόνος δεν κατεβαίνει; Ελλάς το μεγαλείο σου.