Αιχμές και Νύξεις

Γράφτηκε από τον/την Γιάννης Κιτσολάμπρος on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Αλβανικό… Μέτωπο! 

• Αλήθεια τι γιορτάζουμε στις 28 Οκτωβρίου; Ακούμε για το Αλβανικό Έπος, επειδή οι ηρωϊκές μάχες έχουν συντελεσθεί στην Νότιο Αλβανία, η οποία τόσον από το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας (1913) όσον και από το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας (1913) αποκαλείται Βόρειος Ήπειρος. Αν λοιπόν οι μάχες, ο πόλεμος διεξήχθη στην Βόρειο και στην Νότιο Ήπειρο, στην Ενιαία Ήπειρο, τότε έχουμε το Ηπειρωτικό ή Βορειοηπειρωτικό Έπος και τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, τον οποίο μας κήρυξε η φασιστική Ιταλία στις 03.00 της 28ης Οκτωβρίου και όχι, όπως ακούστηκε από επίσημα χείλη, ότι ο πόλεμος κηρύχθηκε μεταξύ 27ης και 28ης Οκτωβρίου. 

 Η Επιτροπή της Δόμνας…

• Η Δόμνα Μιχαηλίδου περιφέρεται ως υφυπουργός Παιδείας και της έρχεται κάπως βαρύ να τελείται η προσευχή στα σχολεία, να γίνεται η έπαρση της σημαίας και άλλα τινά και τα θεωρεί ξεπερασμένα, παρωχημένα και πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα εμπρός. Όλοι μας αυτό θέλουμε, να καταστούμε προοδευτικοί, πώς λέμε στο παιδί όταν προβιβάζεται και έρχεται με το ενδεικτικό ή το απολυτήριο στο χέρι: «Συγχαρητήρια, καλή σου πρόοδο». Όμως, άλλο αυτό και άλλο να απαλείψουμε όλα τα έχοντα σχέση με την ιστορία μας, τις παραδόσεις μας, τα ήθη μας, διότι τα ήθη, δηλαδή, οι παραδοσιακές αξίες στηρίζουν το Ισραήλ, γιατί όχι και τους Παλαιστίνιους και όχι η επιτροπή που προέκυψε στο ΥΠΕΘΑ, την οποία θα καλεί ο δ/ντής του σχολείου, όταν συμβαίνουν παραβατικές ενέργειες από τους μαθητές. Το πώς θα ειδοποιείται αυτή η Επιτροπή για να ημερέψει τα άγρια άγνωστον!

 Τα μαθητικά συσσίτια…

• Άραγε να παρακολουθεί κάποιος την παρασκευή των μαθητικών συσσιτίων, η επαφιέμεθα στην ευσυνειδησία του μειοδότη παρασκευαστού; Γιατί καλό είναι που σε καθημερινή βάση γίνονται καθημερινές συζητήσεις στην τηλετύφλα από επαϊοντες και μη για τις τιμές των οπωροκηπευτικών και την ποιότητά τους, αλλά τα συσσίτια μένουν «ορφανά»!

 Αναγράφουν οι ετικέτες στα πλαστικά πινάκια, τα οποία περιέχουν το παρασκευασθέν φαγητό και πότε πρέπει να καταναλωθεί, όπως και τα συστατικά του, αλλά απέχουν από την πραγματικότητα. Όπως, «λάχανο σαλάτα με καρότο» και τις αναλογίες, όπως παρθένο ελαιόλαδο, αλλά το ελαιόλαδο δεν ανιχνεύεται. Ούτε στη φακή, μήτε στο «κριθαράκι με σάλτσα θαλασσινά». Είπαμε να ενισχύονται οι ευάλωτοι μαθητές, αλλά να μην προσφέρονται φαγητά σαρακοστιανά και από λάδι. Ποιος είναι αρμόδιος για την παρασκευή και τον έλεγχό τους; Ας κινηθεί, προτού γίνει σούσουρο από παράπονα και διαμαρτυρίες 

Ποδηλατοδρόμιο… τζίφος! 

• Μείναμε και από ποδηλατοδρόμιο, αφού το ένα και μοναδικό κρίθηκε ακατάλληλο και σκέφτεται η ηγεσία μας να στείλει τους ποδηλάτες μας στην γειτονική Βουλγαρία να γυμνάζονται. Και δεν τα χρειάζονται οι Βούλγαροι για τους δικούς τους ποδηλάτες; Μα έχουν, φυσικά, περίσσεια από ποδηλατοδρόμια, κάτι που δεν το προέβλεψαν οι δικοί μας με τους πολλούς άξονες, τους πολλούς πυλώνες και τα κουραφέξαλα, διότι είχαν νιονιό και σκέφτονταν και την επιούσαν και η επιούσα ήρθε αμείλικτη και απειλητική.