Αιχμές και Νύξεις

Γράφτηκε από τον/την Γιάννης Κιτσολάμπρος on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Μετάδοση των πυρκαγιών!

Παρακολουθώντας τις πυρκαγιές στην τηλετύφλα, διαπιστώνουμε, ότι όσοι αγροί ήσαν σπαρμένοι με δημητριακά μηδέ και της βρώμης εξαιρουμένης, δεν ξεχωρίζουν ο ένας από τον άλλο, διότι έχει απομείνει η καλαμιά, όπως λέγεται, και με τον πρώτο σπινθήρα μεταδίδεται ἡ φωτιά από τον έναν αγρό στον άλλο. Σε γειτονικά κράτη, από αυτά που ως πρότινος τα χαρακτηρίζαμε φτωχά και υστερούντα σε πρόοδο, βλέπομε ότι στους αγρούς μετά τον θερισμό, ο ιδιοκτήτης τους περνά με τον γεωργικό του ελκυστήρα περιμετρικά και κάνει δύο αυλακιές, ώστε αν στον δικό του αγρό προκληθεί πυρκαγιά να μην μεταδοθεί και στον διπλανό. Πρακτικές άγνωστες στην Ελλάδα, στον πυλώνα σταθερότητας και αναπτύξεως. Αλλά μας πέρασαν τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ρουμανία. 

Αψευδής μάρτυρας και των δύο οι Βούλγαροι και Ρουμάνοι τουρίστες που παραθερίζουν στη Χαλκιδική με τα πολυτελή τους αυτοκίνητα που ωχριούν τα Ελληνικά Ι.Χ. 

Η Αγροφυλακή…

Κάποιος εκλεκτός καλεσμένος σε πάνελ αναφέρθηκε στην Αγροφυλακή, που θα συντόνιζε τις προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Διότι όπως είπε η αγροφυλακή ως γνώστης της περιοχής και θα διευκόλυνε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων, και θα υποδείκνυε στους αδιάφορους κατοίκους να μεριμνήσουν για την καθαριότητα των οικοπέδων τους από ξερόκλαδα και αγριόχορτα. Όμως, ο τηλεπαρουσιαστής εξερράγη στο άκουσμα της Αγροφυλακής, λες και επρόκειτο για την επανεμφάνιση του Παττακού ἡ του Παπαδοπούλου. Και όμως, παρά την κατάργηση της Αγροφυλακής, δεν διορθώθηκε τίποτε. 

Όπως είδαμε στον "Π.Λ." στο αίτημα κατοίκων χωριού των Φιλιατών για το καθάρισμα του χώρου έμπροσθέν της εκκλησίας σε μια ακτίνα 50 μ. για την προφύλαξη του ναού από τυχόν έκρηξη πυρκαγιάς, και την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, η Υπηρεσία, δηλαδή το Δασαρχείο, εκτός που καθυστέρησε να απαντήσει, απέρριψε το αίτημα «μετά πολλών επαίνων» και αν ο μη γένοιτο, ανεφλέγοντο τα πουρνάρια, τότε όλοι θα ωρύοντο, ότι κανείς δεν σκέφτηκε ότι ήταν ενδεχόμενη ή πρόκληση πυρκαγιάς. 

Όμως, η Αγροφυλακή που είχε το μάτι της ανοικτό καταργήθηκε, χωρίς κάποιος να αναλάβει το δύσκολο έργο της.

Κάμερες σε σηματοδότες!

Γειτονικό κράτος, βαλκάνιο, και από τα καθυστερημένα μέχρι πρότινος, πλην μας πέρασε σταθμούς και παρασάγγες, έχει τοποθετήσει σ' όλους τους σηματοδότες κάμερες, ώστε να γίνονται τσακωτοί όσοι αποτολμούν να κινούνται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες σε κατοικημένες περιοχές και αδιαφορούν για τα χρώματα των σηματοδοτών, που γίνονται αίτια τροχαίων ατυχημάτων και καταλήγουν σε δυστυχήματα. 

Με την τοποθέτηση καμερών, είναι πλέον αδύνατον στο παραβάτη οδηγό να ισχυρισθεί, ότι δεν ήτο παραβάτης, και ότι διήλθε με πράσινο. Η κάμερα θα αποδείξει τής παράβασης την αλήθεια και δεν θα χρειασθεί να επικαλεσθεί την μαρτυρία απόντων μαρτύρων. 

Επίσης, μαζί με τις κάμερες για τους ανοιχτομάτηδες έχουν τοποθετηθεί και συσκευές ήχου, που μεταδίδουν ηχητικά σήματα για τους τυφλούς, ώστε να διέρχονται τις διαβάσεις με ασφάλεια και να προσέχουν διπλά και τρίδιπλα οι οδηγοί.

Παραιτήσεις ναυτικών…

Δεν θα υπεισέλθομεν στις αιτίες που προκάλεσαν τίς παραιτήσεις των 41 ανθυποπλοιάρχων και υποπλοιάρχων που αποδυνάμωσαν την ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού σε μία χρονική στιγμή, που αναμένομε τις BELHARRA, και απαιτείται να υπάρχει επάρκεια προσωπικού και μάλιστα εκπαιδευμένου στα σύγχρονα πολεμικά συστήματα και οπλομηχανήματα, όπως είναι οι φρεγάτες. Στην προκειμένη περίπτωση των διάσπαρτων πυρκαγιών ανά την χώρα, δεν υπάρχει ούτε ένας δασάρχης, δασολόγος, δασοπόνος, έστω δασοφύλακας που να είχε εισηγηθεί την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων, ώστε να προφυλάξουμε τα δάση από τυχόν απρόσμενες πυρκαγιές και τυχόν επεκτάσεώς των και να μην αφουγκραζόμαστε την τελευταία στιγμή, και, ότι πρέπει να διανοιχθεί δασικός δρόμος για την διέλευση του πυροσβεστικού οχήματος, ή να διανοίγει αντιπυρική ζώνη για να μην επεκταθούν οι φλόγες; Ένας δεν είχε κάνει μια κάποια εισήγηση ή πρόταση που να τον ωθεί σε παραίτηση; Αλλοίμονο…