Αιχμές και Νύξεις

Γράφτηκε από τον/την Γιάννης Κιτσολάμπρος on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

«Εξωπραγματικά» τα ενοίκια;

• Σωρεία αντιδράσεων προκαλούν τα υφιστάμενα ενοίκια για όσους επιθυμούν να βρουν διαμέρισμα, από τους νεοεισαχθέντες φοιτητές/τριες ότι τα βρίσκουν εξωπραγματικά. Φαίνεται, ότι όσοι κάνουν αυτές τις εκτιμήσεις έχουν άγνοια των τιμών κατασκευής ή αγοράς ενός διαμερίσματος, έστω και γκαρσονιέρας, των 40 τ.μ., όταν αυτή στοιχίζει για τον κατασκευαστή ή τον αγοραστή περί τις 125.000 ευρώ, η οποία δεν διαφοροποιείται από τον χρόνο κατασκευής κατά πολύ. Η ποταπότης μου αγόρασε ένα διαμέρισμα γκαρσονιέρα στη Θεσσαλονίκη 110.000 ευρώ εν έτει 2000. Εκείνη την εποχή οι τράπεζες έδιναν και υψηλά επιτόκια καταθέσεων, τα οποία δεν ισοφαριζόταν από τα ενοίκια. Έτσι, αν ένας ενοικιαστής καταβάλλει ενοίκιο 400 ευρώ, δηλαδή 4.800 ευρώ το έτος, δεν αντιστοιχούν στον τόκο τον ετήσιο. Πόσο λιγότερο να ενοικιασθούν τα διαμερίσματα; Δεν στερήθηκεν ο κάθε πολίτης για να κατασκευάσει ένα διαμέρισμα ή μια οικία για να την ενοικιάζει αντί πινακίου φακής.

«Γενναία» επιδότηση…

• Έλαβα τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και ασμένως (με πολλή ευχαρίστηση) είδα σ’ αυτόν να επιδοτούμαι, προφανώς, όχι από την ΔΕΗ αλλά από το κράτος με το ποσόν, άκουσον, άκουσον, των 5,33 ευρώ. Αφαιρουμένου του ενός ευρώ, που πρέπει να καταβάλλω στον περιπτερά, όπου θα προσέλθω να εξοφλήσω τον λογαριασμό μου, η επιδότηση περιορίζεται στο ποσόν των 4,33 ευρώ και βασανίζομαι που να τοποθετήσω αυτό το ποσόν, ώστε να το προφυλάξω από ληστές, κλεφτρόνια γιατί όχι και από πόσης και βρώσης που τα αφανίζουν αυτά. Και εδώ να σημειώσω, ότι τις προάλλες εξόφλησα τέσσερις λογαριασμούς στη Βουλγαρία. Φώς, νερό, τηλέφωνο και φόρο σε ειδικό γραφείο, χωρίς παρακρατήσεις και αστυνομική φύλαξη, παρότι περίμεναν σε ουρά, όπως και παρ’ ημίν στα γραφεία της ΔΕΗ. Εδώ, γιατί αυτός ο φόβος των πορτοφολάδων, των κλεφτρονιών που περιφέρονται ασύδοτοι και ανενόχλητοι από τις αστυνομικές αρχές; Εκεί τους μπουζουριάσουν στον 5ο ή στον 6ο όροφο των μπουζού, από όπου είναι αδύνατη η απόδρασή τους.

Εκκένωση και αποζημίωση…

• Είναι το δόγμα της κυβερνήσεως Κυρ. Μητσοτάκη, όπου εκρήγνυται πυρκαϊά, να εκκενώνονται οι οικισμοί και να αποζημιώνονται οι κάτοικοι για τις ζημιές και τις καταστροφές που προκαλούνται από το αδηφάγο πυρ. Και γεννούνται ορισμένα ερωτήματα, όπως στην δική μου περίπτωση. Εγώ ο ποταπός από την πρώτη γυμνασίου είχα ασχοληθεί με την συλλογή γραμματοσήμων. Ήδη, έχω συλλέξει περί τα επτά άλμπουμ (λευκώματα) με σπάνια γραμματόσημα, τα οποία είναι ασύλληπτης αξίας. ‘Άλλος συμπολίτης μας έχει άλλα έργα αξίας, ίσως πίνακες ζωγραφικής του Θεοτοκόπουλου, του Ρέμπραντ, του Βαν Γκόγκ και άλλων σημαντικών ζωγράφων, οι οποίοι, αν καταστραφούν, ένεκα του δόγματος «εκκένωση - αποζημίωση» πώς θα αποζημιωθούν αυτά τα έργα και πώς θα αναπληρωθούν; Και εκτός αυτού, με το ανώτατο όριο των 20.000 ευρώ που ορίσθηκε η αποζημίωση, ανεργείται νέα οικοδομή; Το τρέξιμο από Υπηρεσία σε Υπηρεσία του Δημοσίου για την έκδοση των σχετικών αδειών δεν πληρώνεται με τα ψιχία αυτά.

Σκέφτομαι τον Οικονόμου! 

• Σε αναμμένη σόμπα καυσοξύλων έβαλε ο πρωθυπουργός μας τον εκλεκτό του Γ. Οικονόμου, μετά την εκπαραθύρωση του παντός καιρού Μηταράκη. Έγινε το «έλα να δεις» με την άφιξη της ΔΥΝΑΜΟ του Ζάγκρεμπ για να παρακολουθήσουν τον αγώνα με την ΑΕΚ παρά την απαγόρευση στους Κροάτες οπαδούς της. Και πώς πέρασαν από τα σύνορα τόσα Ι.Χ., Βαν και άλλου τύπου οχήματα μεταφέροντας τους θερμόαιμους οπαδούς της και τις οίδε άλλο με τα οχήματά τους, γιατί είδαμε στην τηλετύφλα, να γίνονται κυνηγετά φέροντες καδρόνια και άλλο επιλήψιμο και επικίνδυνο υλικό, ώστε να έχουμε όπως και έγινε και νεκρό και τραυματίες από την επέλαση των Κροατών που έχουν και ιδιάζον μίσος καθότι οι Κροάτες καθολικοί, εμείς ορθόδοξοι και μάλιστα οι της ΑΕΚ και αθλητές και φίλαθλοι και γενικότερα οι Έλληνες ως γνήσιοι συνεχιστές του Βυζαντίου. Εμείς πώς τους επιτρέψαμε και εισήλθον ομαδόν στη χώρα της Φαιδράς Πορτοκαλέας; Έλα, ντε…