Αιχμές και Νύξεις

Γράφτηκε από τον/την Γιάννης Κιτσολάμπρος on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Προβλήματα και με την υδροδότηση! 

• Ευτυχώς το διαπίστωσε η ΔΕΥΑΙ, ότι προκύπτουν προβλήματα και με την υδροδότηση του Λεκανοπεδίου! Επόμενο ήταν να προκύψει κι αυτό και να το αποδώσουν στην Κλιματική Αλλαγή ή Κρίση κατ’ άλλους! Και το πρόβλημα αυτό προέκυψε τελευταίως κατά μήνα Ιούλιο ή εν όψει του Αυγούστου; Και τι έκανε όλο το χρόνο το Δ/κό του Συμβούλιο ή το Δέλτα Σίγμα όπως καθιερώθηκε τελευταίως; Τα Γιάννινα περιβάλλονται από σωρεία ποταμών, Ζαγορίσιος, Μετσοβίτικος (του Αράχθου), Καλαμάς, μάλιστα παλαιότερα είχε προταθεί να μεταφερθεί νερό από τον Αμάραντο Κονίτσης. Έγιναν φραγματάκια σ’ αυτούς τους ποταμούς, ώστε να διαφεύγει το πλεονάζον ύδωρ προς την θάλασσα, ώστε την ώρα που θα προκύψει το πρόβλημα και για ύδρευση και για άρδευση να μην σηκώσουν τα χέρια από αδυναμία να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των κατοίκων! Αλλά, ες αύριον τα σπουδαία!..

 Η συνείδηση των Δασαρχών!

• Τώρα, μέσα στις φλόγες βλέπουμε βαρέα μηχανήματα έργων να διανοίγουν δρόμους στα δάση που φλέγονται, όπως και αντιπυρικές ζώνες, για την παρεμπόδιση της επεκτάσεως των φλογών σε δασικές συστάδες δένδρων! Και εμείς οι αδαείς, οι άσχετοι με τις φωτιές και τα δάση αναρωτιόμαστε και λέμε: Εννέα μήνες, από τον Σεπτέμβριο ως τον Μάιο δεν μπορούσαν οι Δασάρχες να προγραμματίσουν πού θα διανοιγούν δρόμοι δασικοί, πού θα γίνουν αντιπυρικές ζώνες, με την ησυχία τους και όχι βεβιασμένα, που στη βιασύνη μπορούν να γίνουν πολλά, πάρα πολλά λάθη και να μην επιτευχθεί ο σκοπός. Να μαζευτούν και όσα δένδρα εκριζωθούν, ώστε να μην καταστούν προσάναμμα για νέες πυρκαγιές. Αλλά ποιος αποχωρίζεται την ραστώνη που του παρέχει το δημοσιοϋπαλληλίκι, που τόσο το επιδιώκουν από γεννησιμιού τους οι Έλληνες!..

Οι παράτολμοι να πληρώνουν! 

• Είδε το φως της δημοσιότητας απόφαση ότι οι παράτολμοι θα πληρώνουν την αποκοτιά τους. Δεν μπορεί ένας δήθεν μου και τάχατες χειριστής jet ski στη θάλασσα, να χάνεται από κακό χειρισμό του σκάφους, να αναστατώνεται το Λιμενικό, να πετούν ελικόπτερα για να τον εντοπίσουν και να μην καταβάλλει τα οφειλόμενο έξοδα σε καύσιμα και λοιπά χρειώδη! Όπως και τους χειμερινούς μήνες ορειβάτες, του γλυκού νερού, μονήρεις, δρόμο παίρνουν, δρόμο αφήνουν, χάνονται και μετά με το κινητό τους ξεσηκώνουν ΕΜΑΚ και εθελοντές για να τους εντοπίσουν και να τους διασώσουν, κινδυνεύοντας πολλάκις οι εθελοντές διασώστες και οι άνδρες της ΕΜΑΚ να υποστούν αβαρίες και τραυματισμούς προς χάριν των απερισκέπτων! Αυτοί δεν πρέπει να υποστούν την βάσανο της καταβολής των εξόδων της διασώσεώς τους; Ασφαλώς και Ναι, αλλά με καθυστέρηση αποφασίστηκε!

 «Μακριά από μένα μια πιθαμή…»

• Ο θυμόσοφος λαός μας, μας προίκισε με σωρεία από παροιμίες βαθυστόχαστες, που η σοφία τους είναι τόσο καθαρή, λαγάρα θα λέγαμε, που είναι απόσταγμα αιώνων! Αφουγκρασθήκαμε λοιπόν από τους ρεπόρτερς, που αλωνίζουν την Ελλάδα με την ευκαιρία των τεράστιων πυρκαγιών και την πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους, με θύματα τους κυβερνήτη και συγκυβερνήτη, ότι «όλη η Ελλάδα πενθεί…»! Παρότι ρεπόρτερς δεν είχαν «εικόνα» ότι ο πρ. ΥΠΡΟΠΟ Νότης Μηταράκης, περνούσε ξέγνοιαστος τις διακοπές του στην Πάτμο, εφαρμόζοντας το γνωστό: -Το χωριό καίγονταν και η κυρά λούζονταν! Όπως και ο περιφερειάρχης Αττικής, έριχνε τις γυροβολιές του, τις ζεϊμπεκιές, έναν άτσαλο χορό κάνοντας επίδειξη των χορευτικών του (sic) ικανοτήτων! Πώς λοιπόν πενθούσε η Ελλάδα απαξάπασα; Ιδού η απορία…