ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

 Ενδοοικογενειακή μετάδοση…

• Με καθυστέρηση αντελήφθησαν οι επιστήμονες της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, ότι τα μακροχρόνια lockdown δεν συνέβαλαν στον περιορισμό του κορωνοϊού, αλλ’ αντίθετα στην περαιτέρω διασπορά του μεταξύ των ατόμων της ίδιας οικογενείας, γιατί ήταν εύκολη η μετάδοση από άτομο σε άτομο. Όμως, αυτή η καθυστερημένη διαπίστωση είχε και ολέθρια αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις, όπως π.χ., στη Μαλαισίνα κι αλλού, όπου τα θύματα ήταν πολλά και μάλιστα θανατηφόρα. Ενώ ωφέλιμη είναι η ελεύθερη μετακίνηση των ατόμων εκτός κατοικίας, στους ελευθέρους τόπους όπου ο καθαρός αέρας μειώνει στο ελάχιστο την μετάδοση του κορωνοϊού. Εδώ ισχύει η γνωστή ρήση: «Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα»!

 Εκκλησιαστικός αντισυνασπισμός!

• Όποιος ξερόλας βγαίνει στην τηλετύφλα για να μας κάνει εγκεφαλική πλύση για τον Covid-19, που, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, μας έχουν τρελάνει με την καθημερινή τους παρλαπίπα επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια λες και απευθύνονται σε επιστήμονες, πολλές φορές πέφτουν σε αντιφάσεις. Αλλά εκεί που κάνουν διάνα είναι ότι στη διασπορά αιτία είναι και η εκκλησία. Πάντα αφουγκραζόμαστε: Τα κορονοπάρτι και ο εκκλησιασμός, ή η εστίαση και ο εκκλησιασμός. Και ενώ στα ΜΜΜ γίνεται το έλα να δεις, από την σαρδελοποίηση των επιβατών, για τον εκκλησιασμό ορίζει η ΚΥΑ 25 τ.μ. για κάθε εκκλησιαζόμενο, που αν ίσχυε για τα λεωφορεία, θα έπρεπε να επιβιβάζονται μόλις 2 ή 3 επιβάτες!

 Εκκλησιαστικός αντισυνασπισμός!

• Απορούσε ο νέος κτηνοτρόφος, γιατί τα ζωντανά του ψοφούσαν, αφού με τον ήλιο τα έβγαζαν από το μαντρί, με τον ήλιο τα έβαζαν τα ζώα. Μα αφού τα έβγαζαν με τον ήλιο, δηλαδή είχε πάρει η μέρα, δεν χόρταιναν βόσκημα, τα έβαζαν πάλι με τον ήλιο, δηλαδή νωρίς, νηστικά ήταν τα ζώα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την παιδεία και τα παιδιά. 37 εβδομάδες κλειστά τα σχολεία, δηλαδή ο μισός χρόνος περίπου ο εκπαιδευτικός, άρα οι μαθητές δεν έλαβαν την ύλη που έπρεπε. Τι θα γινόταν αν παρατεινόταν το σχολικό έτος έως το τέλος Ιουλίου και οι Πανελλήνιες γινόταν το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου; Όχι πολύ παλαιά οι εισαγωγικές εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση γινόταν το Σεπτέμβριο. Γιατί να μην γίνουν και τώρα; Επίσης παλαιότερα οι διακοπές για το Πάσχα με εντονότερο το θρησκευτικό συναίσθημα άρχιζαν την Μεγάλη Τετάρτη και τα μαθήματα άρχιζαν την Τετάρτη της Διακαινισίμου. Τώρα τους έπιασε η θρησκευτικότης να τρέχει από τα μπατζάκια!

 Έστω με καθυστέρηση…

• Έστω και με καθυστέρηση 106 ετών από την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Νεότουρκους, που είχαν προσχεδιάσει την εξολόθρευση όλων των Χριστιανικών Λαών στην Οθωμανική τότε αυτοκρατορία μετέπειτα Τουρκία, είχαμε θετικό σημάδι, ότι μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι για την αναγνώριση και των λοιπών εξοντωτικών ενεργειών των Νεοτούρκων και όχι μόνο. Διότι εκτός των Αρμενίων έχουμε τους Συροχαλδαίους, τους Ποντίους, τους Μικρασιάτες Έλληνες, τους Ανατολικοθρακιώτες και αυτά κατά την 1η και 2η 10ετία του εικοστού αιώνα, γιατί υπήρξαν και τα πογκρόμ την 10ετία του 1951-1960 εναντίον των Ρωμιών της Κωνσταντινουπόλεως και αργότερα. Αν τότε η ελληνική Κυβέρνηση είχε εκδιώξει τους μουσουλμάνους από δύο – τρία χωριά της Ροδόπης και της Ξάνθης θα ήταν περισσότερο προσεκτικοί οι γείτονες και δη ο πολυχρονεμένος τους σουλτάνος!