ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Κουμαρίσιο ρακί… 

• Φίλος Βορειοηπειρώτης μου έφερε από την Β/Ήπειρο μία πλαστική φιάλη των 500 ml ρακί από κούμαρα. Αυτό το ρακί προπολεμικά και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ευρέως κυκλοφορούσε και ήταν διαδεδομένο. Με την σταδιακή αποχώρηση των αγροτών από τις εστίες τους καταφεύγοντες στις πόλεις εγκαταλείφθηκε αυτή η προσπάθεια γιατί και κοπιαστική είναι η συλλογή των καρπών της κουμαριάς και το φιλεύσπλαχνο κράτος επιβάλλει τον έναν φόρο μετά τον άλλο, καθιστώντας αδύνατη την απασχόληση των αγροτών αν και οι παράκτιες περιοχές της Ηπείρου είναι κατάφυτες από κουμαριές! Από τις κουμαριές παλαιότερα παρήγαγαν οι αγρότες και τα γυφτοκάρβουνα, τα κάρβουνα που χρησιμοποιούσαν οι σιδηράδες και στη διάρκεια της κατοχής τα αυτοκίνητα γκαζοζέν ελλείψει πετρελαιοειδών! Καιρός να ασχοληθούν και πάλι με το κουμαρίσιο ρακί που μπορεί να καταστεί και εξαγώγιμο προϊόν λόγω της δραστικής του επίδρασης και λόγω του αρώματός του!

 Βαλκάνιοι κουλοχέρηδες!..

• Μας βοήθησε η τύχη να ζήσουμε και να δούμε τους κουλοχέρηδες των Βαλκανίων να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη Συμφωνία των «Πρεσπών», παρότι πανηγύριζαν μετά την υπογραφή της! Και είδαμε τον Ζόραν Ζάεφ να δίνει όρκο πίστεως προς τον Μπόικο Μπορίσωφ, ότι μήτε μακεδονική γλώσσα υπάρχει, ούτε μακεδονικό Έθνος, όλα αυτά είναι δημιουργήματα της Γιουγκοσλαβίας μετά τον πόλεμο που προσπαθούσε να διαιρέσει τους κατοίκους των Βαλκανίων και δη τους Σκοπιανούς και τους Βουλγάρους. Μάλιστα, δήλωσε προς τον Μπορίσωφ, τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, ότι αφαιρέθηκαν από 20 μνημεία οι επιγραφές που έγραφαν για φασιστική κατοχή της Βουλγαρίας κατά τον Β’ Π.Π. και θα αφαιρεθούν και άλλες επιγραφές! Εμείς δεν μπορέσαμε να αφαιρέσουμε τις επιγραφές από τα αγάλματα που κατασκεύασε ο Γκρουέφσκι για να αποδείξει, ότι τα Σκόπια είναι Μακεδονία…

 Και Έλληνες κουλοχέρηδες!

• Αφού ο Ζάεφ και ο τότε ΥΠΕΞ Δημητρώφ κατέστησαν κουλοχέρηδες, μετά την δήλωση ότι δεν υπάρχουν Μακεδόνες και Μακεδονική Γλώσσα, άρα πρέπει και οι δικοί μας θιασώτες αυτής της Συμφωνίας να παραδεχθούν ότι κατέστησαν κουλοχέρηδες. Και να παύουν να επαίρωνται ότι το κράτος έχει συνέχεια και τη συνέχεια αυτή να την θρυμματίζουν οι γείτονές μας και μικρότεροι και αδυνατότεροι να μας βάζουν γυαλιά. Καιρός να πούμε κι εμείς, ό,τι δήλωσε προς την Frau Merkel ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπορίσωφ, ότι είμαστε ανεξάρτητο κράτος και κυρίαρχο και παίρνουμε τις αποφάσεις μόνοι μας! Πού όμως τέτοιο θάρρος. Στα τέσσερα όλοι στα τέσσερα, όπως έλεγε και ο Πάνος, για να μην τον ξεχνούμε!

 Η αλαζονεία των πολιτικών!

• Στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου είναι τοποθετημένος αστυνομικός εν στολή! Όσοι πολιτικοί μεταβαίνουν προς τον κ. Πρωθυπουργό διέρχονται από την εξωτερική είσοδο και απολαμβάνουν τον χαιρετισμό του ενστόλου. Ένας υπερήφανος, γιατί επελέγη από τους 158 να διαφεντεύει ένα υπουργείο ή και υφυπουργός προχωρεί απερίσπαστος, αδιαφορών για τον χαιρετισμό του ενστόλου, ωσάν να πρόκειται να είναι αιώνιος υπουργός ή υφυπουργός. Όμως, οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς επιβάλλουν να ανταποδώσει τον χαιρετισμό. Αυτό μπορεί να διορθωθεί πάραυτα. Είτε ο σκοπός να φέρει πολιτική περιβολή, είτε ο Πρωθυπουργός να εκδώσει διαταγή με την οποία όσοι μεταβαίνουν στο Μ.Μ. να ανταποδίδουν τον χαιρετισμό, όπως ακριβώς και ο Ντόναλτ Τραμπ χαιρετίζει και το προσωπικό του ελικοπτέρου και τους αστυνομικούς του. Θέλω να πιστεύω ότι όσοι επισκέπτονται τον κ. Πρωθυπουργό δεν αισθάνονται μεγαλύτεροι από τον πλανητάρχη, ολογαλαξιάρχες και περνούν την είσοδο καμαρωτοί!