ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Υπερόπτης… 

• Πολύ ψηλά τον αμανέ πήρε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας σε δηλώσεις του ότι: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να δοκιμασθούν»! Μα, εφέντη Ακάρ, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις περίπου σε καθημερινή βάση δοκιμάζονται. Δεν δοκιμάσθηκαν με τον σοβαρό τραυματισμό της φρεγάτας «Kemal Reis», δεν δοκιμάσθηκαν όταν μία εξάδα F16 από την Κρήτη πέταξε μέχρι την Κύπρο χωρίς να γίνουν αντιληπτά από την τουρκική αεράμυνα; Δεν «κλειδώθηκαν» πέντε (5) υποβρύχια επί πεντάωρο από ελληνικά ελικόπτερα, μάλιστα το ένα εκτόξευσε και λευκή φωτοβολίδα ότι παραδίδεται; Τι άλλη δοκιμασία θέλει ο Χουλουσί Ακάρ εφέντης; Εφέντη Ακάρ, εκεί κατά τον Πόντο μεριά οι εκεί Έλληνες έλεγαν με επίγνωση ότι «μεγάλην βούκαν φάγε, μεγάλον λόγο κε (ουκ) λέκεις»! Επομένως των φρονίμων ολίγα!

"Αποφασιστικότητα"

• Βουλευτής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. σε δηλώσεις του μας καράφλιασε λέγοντας ότι οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο είναι απόδειξη αποφασιστικότητος! Μα, αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε και η Συμφωνία της Μάλα Πρέσπα που υπογράφτηκε επί Τσιπροκοτζιάδων είναι και αυτή απόδειξη της αποφασιστικότητος του διδύμου του ΣΥΡΙΖΑ! Το αποτέλεσμα μετράται σ’ αυτήν την περίπτωσι και όχι η αποφασιστικότητα. Το ότι το Καστελόριζο στερείται επήρειας, ότι η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος έχουν μειωμένη επήρεια, ότι πέραν του 28ου μεσημβρινού η Ελλάδα δεν δικαιούται υφαλοκρηπίδος και ΑΟΖ, αυτά δεν λαμβάνονται υπόψιν, αλλά μόνον η αποφασιστικότητα; Από αποφασιστικότητα καλά πάμε, από τα αποτελέσματα προκύπτουν μερικά προβλήματα, Σταύρε!

Ιαματικά λουτρά...

• Την φετινή θερινή περίοδο δεν αφουγκρασθήκαμε τίποτε για τη λειτουργία των ιαματικών λουτρών των Καβασίλων, τα θειούχα, τα οποία σοβαρά άτομα τα θεωρούσαν θαυματουργά. Καμία είδησι δεν είδε το φως της δημοσιότητος, ώστε όσοι υποφέρουν από σοβαρές παθήσεις να πάρουν την απόφαση να τα επισκεφθούν για θεραπευτικούς σκοπούς. Θα μου πείτε, υπάρχουν κι αλλού ιαματικά λουτρά, όπου μπορούν να μεταβούν όσοι υποφέρουν. Είναι κι αυτή μία λύσι. Τότε γιατί απαξάπαντες οι πάσχοντες δεν μεταναστεύουν σ’ αυτές τις θέσεις όπου υπάρχουν ιαματικά και λειτουργούν όλο το χρόνο; Γιατί υπήρξαν χρονιές που στείλαμε όσους ήθελαν θεραπεία στην Αλμωπία και αλλού, στερώντας τους Ηπειρώτες επαγγελματίες από ένα σοβαρό έσοδο.

 Μεταφορά του ρεπορτάζ...

• Φαίνεται ότι οι τηλεπαρουσιαστές το ‘βαλαν μέτι – Μωαμέτι να μας αλλάξουν την γλώσσα μας. Αφουγκραζόμαστε λοιπόν ότι ο τάδε ρεπόρτερ θα μας μεταφέρει το ρεπορτάζ. Όμως, το ρεπορτάζ δεν μεταφέρεται, διότι αυτό γίνεται με αναφορά στα γεγονότα και περιγραφή αυτών. Όπως, σ’ άλλη περίπτωση, θα μας μεταφέρει τα γεγονότα ή την εικόνα. Μα η εικόνα των γεγονότων δεν μεταφέρεται, αλλά περιγράφεται μω τα μω, δηλαδή με ακριβή περιγραφή. Ή σ’ άλλες περιπτώσεις ονόματα ξένα μεν που έχουν καθιερωθεί στην γλώσσα μας και κλίνονται, όπως ο Ναπολέων, αφουγκρασθήκαμε από τον παρουσιαστή να μας καραφλιάζει: «Φιλοξενούμε τον καθηγητή Ναπολέων»! Αφού είναι γνωστό από την ιστορία: Τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη ή ο Βίκτωρ που αφουγκραζόμαστε, τον Βίκτωρ ή τον Φοίνιξ, που κοινά ονόματα αποδίδονται στην ελληνικοί: Οι Άθλιοι του Βίκτωρος Ουγκώ, η Αναγέννηση του Φοίνικος! Ας μην κάνουν τόσο βίαιη προβολή της ξενογλωσσίας τους οι ρεπόρτερ, γιατί τα κάνουν θάλασσα και μάλιστα θάλασσα λεβεντοπνίχτρα!