ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Λειτουργούν τα Ιαματικά Λουτρά;

• Συμπολίτες μας ερωτούν αν τα Ιαματικά λουτρά τόσο στα Καβάσιλα (λασπόλουτρα και μπάνια), όσο και αυτά του Αμαράντου, μοναδικά ατμόλουτρα, λειτουργούν γιατί δεν έχουν δει μια διαφήμιση που να πληροφορεί το κοινό τι προσφέρουν και αν είναι εύκολη η πρόσβαση σ’ αυτά. Και τούτο γιατί πριν δύο χρόνια απεστάλησαν για λασπόλουτρα Γιαννιώτες ασφαλισμένοι στα λουτρά της Πέλλης αν καλώς ενθυμούμαι, όταν παρόμοια λουτρά διαθέτει και η Ήπειρος. Πώς λοιπόν δεν αξιοποιήθηκε αυτή η ευκαιρία, ώστε τα χρήματα να μείνουν στη φτωχή Ήπειρο. Πάντως, στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε λεωφορεία τόσο από τα λουτρά της Πικρολίμνης Κιλκισίου, όσο και από αυτά του Λαγκαδά σε καθημερινή βάση να πηγαινοέρχονται και να μεταφέρουν λουομένους προς τις δύο αυτές ιαματικές πηγές. Εδώ τι γίνεται; Έχουν αξιοποιηθεί ή βρίσκονται στην πρωτόγονη κατάσταση;

Η Ακριβοπούλου και ο γάιδαρος…

• Είχε την έμπνευση η σ. Ακριβοπούλου, πρώην παρουσιάστρια της ΕΡΤ1, να παρουσιάσει ένα spot διαφημιστικό προεκλογικό, από την μεταπολίτευση και μετά με όλα τα στραβά και τα σκάνδαλα και σταματούσε αυτήν την διήγηση του αφηγήματος στην περίοδο που βρέθηκε στο σβέρκο μας ο σ. Αλεξάκης, όπου κατά την σ. Ακριβοπούλου ζούσαμε ζωή και κότα! Φυσικά, σ’ όλη την διάρκεια του αφηγήματος η σ. Ακριβοπούλου διάνθιζε αυτό με τον κυρ-Μέντιο, όπως επεκράτησε να λέγεται το συμπαθές τετράποδο, το οποίο δεν κατάφερε να πετάξει και γι’ αυτό, ίσως, δεν συνέχισε την αφήγησή της στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί και με το ΣΥΡΙΖΑ ο κυρ-Μέντιος δεν θα κατάφερνε να πετάξει. Όμως το απέφυγε αυτό όπως ο έξω από εδώ αποφεύγει το λιβάνι!..

Οι γλώσσες των δύο μερών!..

• Οι Βούλγαροι είναι τελείως αντίθετοι με την χαρακτηρισμό της γλώσσας των Σκοπιανών ως Μακεδονική! Ο καθηγητής Μαρκώφ και Ακαδημαϊκός τονίζει σε δηλώσεις του, ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί είναι η βουλγαρική διάλεκτος της δυτικής Βουλγαρίας εμπλουτισμένη την περίοδο του Τίτο με σερβικές λέξεις, ώστε να πλησιάζει προς την σερβική. Την ίδια γνώμη εκφράζει και ο ΥΠΑΜ και αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβερνήσεως Κρασιμίρ Καρακατσιάνωφ και προτείνουν αντί για την χρήση στη Συμφωνία της ΜΑΛΑ ΠΡΕCΠΑ ως γλώσσα την Μακεδονική, να είχε χρησιμοποιηθεί ο χαρακτηρισμός των γλωσσών των δύο μερών, ώστε να μην διαστρεβλώνεται η ιστορική πραγματικότητα! Αρχίζουν λοιπόν τα όργανα να αντιλαλούν, εις επήκοον των Τσιπροκοτζιάδων!..

Παράλληλες φωτογραφίες 

• Σήμερα η στήλη παραθέτει δύο φωτογραφίες, η μία παρουσιάζει μία αγέλη ταράνδων, οι οποίοι κινούμενοι από το ένστικτό τους αναζητούν την τροφή τους στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό. Η άλλη έχει την ίδια περίπου εμφάνιση, αλλά πρόκειται για αναγκαστική πορεία Ποντίων ή Μικρασιατών ή και Αρμενίων στην έρημο της Μικράς Ασίας, που οδεύουν υπό το άγρυπνο βλέμμα των Τσετών προς το άγνωστο είτε υπό ανυπόφορη ζέστη, είτε υπό το διαπεραστικό ψύχος, πολλοί εκ των οποίων άφησαν τα κόκκαλά τους σ’ αυτήν την έρημο από την έλλειψη τροφής, νερού και καταπιέσεων και της κοπώσεως. Αυτή είναι η διαφορά του ενστίκτου και της καταπιέσεως των Τσετών του Κεμάλ Ατατούρκ!..