ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Iαματικός τουρισμός...

Διαβάσαμε στον ημερήσιο Τύπο για τον προγραμματισμό του ιατρικού τουρισμού, όπου αυτό είναι δυνατόν (Κως, Επίδαυρος κ.λπ.). Επειδή η «Μικρή Πόλη» μας δεν προσφέρεται για του είδους αυτού του τουρισμού, ας ανασκουμπωθούν οι αρμόδιοι φορείς και οι κινούντες τα νήματα. Δόξα τω Θεώ, η Ήπειρος και δη ο νομός Ιωαννίνων διαθέτει σημαντικές πηγές ιαματικού τουρισμού, όπως είναι τα ατμούχα λουτρά Αμαράντου και τα θειούχα των Καβασίλων, τα οποία και δεν βρίσκονται στην καταλληλότερη θέση για προβολή, ώστε να γίνουν γνωστά. Είδαμε τα λουτρά «Πόζαρ» της Αριδαίας να λειτουργούν χειμώνα - καλοκαίρι και αναρωτηθήκαμε, εμείς τόσο αχαΐρευτοι είμαστε που μας έχουν βάλει παρωπίδες οι Δυτικομακεδόνες; Μάλλον είμαστε...

Για Πολιτιστική Πρωτεύουσα...

Συναντήθηκαν στην Αθήνα οι δήμαρχοι των πόλεων που διεκδικούν να καταστήσουν τις πόλεις τους Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Παρόντες στη συζήτηση και οι αρμόδιοι υπ/ργοί σ. Κουρουπλής και σ. Μπαλτάς! Αν λάβουμε υπόψι μας, ότι η πόλη που θα ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα πρέπει να διακρίνεται για την άψογη εμφάνισή της από κάθε άποψη, τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε την απόρριψη της «Μικρής Πόλης» μας. Αν όμως στηριζόμαστε στην άποψη του σ. Μπαλτά, ότι «η αριστεία είναι ρετσινιά», τότε να είμαστε βέβαιοι, ότι ο ίδιος θα μας προτείνει, γιατί μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε καμία πρωτοβουλία του χαμογελαστού μας Πρώτου Πολίτη για ανάπλαση των Ιωαννίνων, τα οποία, γιατί να το κρύψωμεν, άλλωστε, υστερούν από κάθε άποψη!

Περί της λίμνης...

Αφουγκράσθηκα τη συζήτηση που είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πάσης Ξηροκαμπίας κ. Αγοραστός, σε τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε, ότι:
- Στην αποκατασταθείσα λίμνη Κάρλα, η οποία είχε αποξηρανθεί, φωλιάζουν οι αργυροπελεκάνοι και η πανίδα της αποτελείται από 13 είδη ψαριών!
Εδώ ρωτάμε τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης μας:
Φωλιάζει κάποιο είδος πετούμενου ή ορνιθοπανίδος και υπάρχουν ψάρια σε ικανοποιητική ποσότητα, δεν εννοώ αυτή που υπήρχε στην περίοδο της Κατοχής και μετέπειτα που εξέθρεψε όχι μόνο το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, αλλά εγίνετο και εξαγωγή, αλλά έστω σε λογικό αριθμό ή από τότε που ο αλήστου μνήμης Γόρης, δήμαρχος της «Μικρής Πόλης» μας, έδωσε την άδεια να συνδεθούν οι βόθροι συμπολιτών μας με το υποτυπώδες δίκτυο ομβρίων υδάτων, ο αριθμός των ψαριών περιωρίσθη στο ελάχιστο; Είναι έτσι ή κάνουμε λάθος;

Επιστράτευση... αλόγων!

Η λεξιπενία στο αποκορύφωμά της. Οι σύγχρονοι δημοσιογράφοι περιορίζουν στο ελάχιστο την προσπάθειά τοςυ για να ακριβολογούν. Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείτα η λέξη «επιστράτευση» για να τονισθεί κάποια πρωτοβουλία τοπικού παράγοντος. Έτσι ειπώθηκε πως ο δήμος Αμαρουσίου «επιστράτευση» άλογα! Μα τα άλογα δεν επιστρατεύονται αλλά επιτάσσονται, όπως σ’ άλλη περίπτωση «επιστρατεύθηκαν στρατιωτικά οχήματα στη Θεσσαλονίκη για την αποκομιδή των απορριμμάτων» ή «επιστρατεύθηκε το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ», μα ο σκοπός του ελικοπτέρου αυτού είναι να χρησιμοποιείται σε δύσκολες περιπτώσεις!.. Ας ανοίγουν και λίγο το αντιλεξικό του Βοσταντζόγλου και πολλά θα μάθουν και σωστή χρήση της γλώσσας θα κάνουν!