Αιχμές & Νύξεις

on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

aixmes ......................................ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ


Αγνοήσαμε τον Παλαμά!

Όταν ρωτήθηκε ο Κωστής Παλαμάς πώς θα αντιμετωπισθεί η επίθεση της Ιταλίας εναντίον της χώρας μας στις 28 Οκτωβρίου 1940 τους απάντησε με επτά λέξεις:
- Ένα μονάχα λόγο θα σας πω, μονάχα ένα: - Μεθύστε με το αθάνατο κρασί του ‘21!..
Είναι ο Εθνεγέρτης εκείνος που κατατρόμαξε τους Ιταλούς κατακτητές και με τον θάνατό του ακόμη, αφού στην κηδεία του οι δρόμοι στην Αθήνα πλημμύρισαν από κόσμο, κάτι πρωτοφανές για περίοδο κατοχής, όπου όλα «τα’σκιαζεν η φοβέρα και τα πλάκωνεν η σκλαβιά»! Και όμως ο κόσμος τα αψήφησεν όλα αυτά και προσήλθε να τιμήσει τον μεγάλο νεκρό.
Αυτόν τον Εθνεγέρτη, τον οποίον τίμησαν όλες οι πόλεις της Ελλάδος με ονοματοδοσίες σε δρόμους (Αθήνα 37, Πειραιάς 7, Θεσσαλονίκη 7, Βόλος 2, Αλεξανδρούπολη 1, Κέρκυρα 1 κ.λπ.), εμείς καταφέραμε να «στρογγυλέψουμε το τετράγωνο» και να μετονομάσουμε την οδό Κωστή Παλαμά σε Λάμπρου Μάλαμα!.. Φίλος ο Λάμπρος αλλά φιλτάτη η αλήθεια! Δεν ήτο του ύψους και του βεληνεκούς του Κωστή Παλαμά. Ήτο ανοσιούργημα η απόφαση της Επιτροπής όπως και η υιοθέτησή της από τον Δήμο να μετονομάσει την οδό αυτή. Αν ήθελε αν τιμήσει τον Λάμπρο Μάλαμα θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος ανώνυμος δρόμος ή κάποιος άλλος υπό κατασκευήν.

Τα καραβούλια...

Αναγράφηκε, ότι τα καραβούλια θα καταστούν ηλεκτροκίνητα! Εκσυγχρονισμός αναμφισβητήτως! Όμως...
Όμως τα καραβούλια κινούνται κατά τις επιταγές και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών τους, λες και οι άδειες που απέκτησαν είναι ιδιόκτητο προνόμιο και όχι κοινωνικό αγαθό!.. Οι άδειες για τα καραβούλια είναι δημόσιο αγαθό, όπως οι άδειες των ταξί, των λεωφορείων, των αστικών λεωφορείων κ.λπ. και εκτελούν την συγκοινωνία εκεί και όπου πρέπει και όχι εκεί που επιθυμούν οι καπεταναίοι!.. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι λεμβούχοι της Νήσου και να δρομολογήσουν μία σειρά δρομολόγια και για την Ντραμπάτοβα το Κρυονέρι όπως το γνωρίζουν και οι παλιότεροι Γιαννιώτες. Έρχονται συμπολίτες μας που ζουν εκτός Ιωαννίνων και θέλουν να «πεταχτούν» ως το Κρυονέρι και δρομολόγια δεν γίνονται όπως επί μπάρμπα - Τέλια (Βενιζέλου), γιατί θα μειωθεί η κίνηση προς το Νησί. Αστείο πράγμα!..

Περί πτώσης τιμών...

Παρακολουθώντας τις συζητήσεις στην τηλετύφλα, μένει άναυδος ο τηλεθεατής από τις άστοχες προτάσεις που κάνουν όσοι συμμετέχουν σ’ αυτές!
Ακούσαμε τον κ. Μηταράκη, υφ/γό Ανάπτυξης να λέγει, ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες με τις διαρθρωτικές αλλαγές να πετύχει μείωση των τιμών!
Όμως, ο κάθε τηλεθεατής που παρακολουθεί πληθώρα απόψεων κάνει άλλες διαπιστώσεις, όπως:
Αφουγκρασθήκαμε, ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με την τρίτη ακριβότερη τιμή στο γάλα! Αφουγκρασθήκαμε, επίσης, ότι η Γερμανία έχει 7% ΦΠΑ στο γάλα, η Γαλλία 5,5% ΦΠΑ, η Ισπανία και η Ιταλία 4% κ.λπ. Ας υποθέσουμε, ότι η τιμή του γάλακτος στον παραγωγό σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία είναι ένα ευρώ, τότε στη Γερμανία θα τιμάται 1,07 ευρώ, στην Γαλλία 1,05 ευρώ, σε Ισπανία και Ιταλία 1,04 ευρώ και στην Ελλάδα 1,13 ευρώ!
Ας μειωθεί, λοιπόν, ο ΦΠΑ και στην Ελλάδα στο ύψος της γειτονικής Ιταλίας και αμέσως θα πέσει η τιμή του γάλακτος. Με ΦΠΑ 23%, όπως ήταν προ 6μήνου ή με 18% όπως είναι σήμερα όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα είναι πανάκριβα!..

Τα λειβάδια της Ολλανδίας...

Η Ολλανδία αφουγκρασθήκαμε, ότι διαθέτει απέραντα λειβάδια, όπου οι αγελάδες βόσκουν ελεύθερες, άρα μειώνεται το κόστος διατροφής τους, σ’ αντίθεση με τη χώρα μας, όπου είναι ενσταυλισμένες και οι ζωοτροφές είναι πανάκριβες. Το ερώτημα:
Η Ολλανδία έχει επιφάνεια περίπου όση και η Πελοπόννησος, όπου καλλιεργούνται καμβρολάχανα (αγοράσαμε προσφάτως), τουλίπες, κρομμύδια, πατάτες και άλλα διάφορα καταναλωτικά αγαθά. Πώς, λοιπόν, περισσεύει χώρος και για ελεύθερη βοσκή των αγελάδων;
Αλλά, και αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε το γάλα ως παραγόμενο από αγελάδες ελευθέρας βοσκής θα είναι καλυτέρας ποιότητος από το σηματοδοτούμενο ως ελληνικό, που και καθυστερεί στην περισυλλογή, αφού είναι σκόρπια τα βουστάσια και ενσταυλισμένες οι αγελάδες! Μήπως πρόκειται για «δάκτυλο» πλαγίας διαφημίσεως του ολλανδικού και γενικώς του εισαγομένου γάλακτος και σταδιακά περιφρονήσεως του ελληνικού; Είναι κι αυτή μία απορία.
***
Χάσαμε και τον αλλοτινό Υπ. Δικαιοσύνης, τον Μίλτο Παπαϊωάννου, που τα είχε ρυθμίσει τόσο καλά, ώστε θα είχαν αντοχή πλέον των 20-30 ετών. Και όμως αυτή η τόσο καλή ρύθμιση είχε ως αποτέλεσμα και την απόδραση των Αλβανών από τις φυλακές Τρικάλων, όσο και την άγρια σφαγή του σωφρονιστικού στις φυλακές Μαλανδρίνου από βαρυποινίτη, επίσης, Αλβανό!..