Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Στην επικαιρότητα…

Στην επικαιρότητα επανήλθε το Εργοτάξιο του Δήμου Ιωαννιτών μετά τις καταγγελίες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ ότι τα απορριμματοφόρα πλένονται κοντά στην όχθη της λίμνης και τα νερά από αυτό το πλύσιμο προφανώς καταλήγουν σ’ αυτήν.

Καταλήγουν στη λίμνη!

Δεν μας κάνει εντύπωση. Όταν ένα εργοτάξιο όπως αυτό λειτουργεί επί δεκαετίες δίπλα στη λίμνη είναι λογικό ρύποι, βρωμόνερα, πιθανώς λάδια και γράσα από τα οχήματα και γενικά τα υπολείμματα από τη δραστηριότητά του να φτάνουν στα νερά της προκαλώντας περαιτέρω υποβάθμισή τους.

Παραμένει εκεί…

Το θέμα του Εργοταξίου του Δήμου έχει απασχολήσει επανειλημμένα την τοπική ειδησεογραφία και πάντα για αρνητικούς λόγους. Κυρίως για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Κοπάνων. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να μένει εκεί επί τόσα χρόνια…

Κάτι είχε γίνει…

Η μεταφορά του θα έπρεπε να είναι έργο πρώτης προτεραιότητας για τις δημοτικές αρχές της πόλης. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι. Ωστόσο, δεν πρέπει να είμαστε άδικοι. Η πρώτη δημοτική αρχή Μπέγκα είχε ξεκινήσει το 2017 διαδικασίες μετεγκατάστασης του Εργοταξίου, εγκρίνοντας ένα ποσό της τάξης των 700.000 ευρώ.

Θα μετακινούνταν…

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το Εργοτάξιο θα πήγαινε σε δημοτική έκταση απέναντι από τα γήπεδα της ΕΠΣΗΠ στην Ανατολή, κοντά στη λεωφόρο Νιάρχου. Άλλαξε το 2019 η δημοτική αρχή και εκείνη του Μ. Ελισάφ ενέκρινε ένα ποσό άνω του ενός εκατ. ευρώ για τη μετεγκατάστασή του. 

Στον… τόπο τα βιολιά! 

Προέκυψε όμως πρόβλημα με τη σύμβαση, η οποία λύθηκε λόγω αστοχιών, την ευθύνη των οποίων φέρει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Το 2022 δημοπρατήθηκε το έργο με προϋπολογισμό που ανέβηκε στα 1,5 εκατ. ευρώ, ο διαγωνισμός όμως κηρύχθηκε άγονος και έκτοτε… στον τόπο τα βιολιά!

Λείπουν τα χρήματα…

Γιατί δεν προχώρησε η μετεγκατάσταση του Εργοταξίου αφού ξεπεράστηκαν τα όποια εμπόδια μαζί με κάποια ασφαλιστικά μέτρα που είχαν γίνει; Εικάζουμε λόγω απουσίας χρημάτων. Όμως εδώ μιλάμε για πολύ σημαντικό έργο. Άρα, πρέπει η Δημοτική Αρχή να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να το υλοποιήσει. 

Δεν βελτίωσαν…

Πάντως μέσα σ’ αυτά τα επτά χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το 2017 δεν έγιναν παρεμβάσεις έστω στο νυν Εργοτάξιο μπας και βελτιωθούν τα πράγματα. Φτιάχτηκε, λέει, χώρος για να πλένονται τα απορριμματοφόρα, όμως δεν έχει νερό. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει…

Θα πέσει «καμπάνα»!

Στο μεταξύ, αν έρθουν ελεγκτές στο Εργοτάξιο, λογικά θα μείνουν έκπληκτοι απ’ όσα θα αντικρίσουν και προφανώς θα πέσει και κάποια «καμπάνα». Έτσι όμως είναι αυτά. Όταν δεν υπάρχει μέριμνα και δεν γίνεται προσπάθεια για βελτίωση της κατάστασης, κάποια στιγμή έρχεται και ο «λογαριασμός».

Να ανακάλυψαν;

Πάντως και οι εργαζόμενοι που (ξανά)ανεβαίνουν στα κάγκελα για το Εργοτάξιο δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Τι κάνουν οι ίδιοι για να αλλάξει η κατάσταση εκτός από το να διαμαρτύρονται για τα πάντα; Αλήθεια, ανακάλυψε κανείς ποιος ευθύνεται για τα καύσιμα και τα εξαρτήματα οχημάτων που λείπουν και τις πλάκες πεζοδρομίων που «κάνουν φτερά»;

Υποβαθμισμένη…

Πάμε τώρα και στη λεγόμενη «κάτω πόλη», εκεί στο Πνευματικό Κέντρο, τη Λαϊκή Αγορά Αγίας Μαρίνας και την ευρύτερη περιοχή της Καλούτσιανης. Η οποία περιοχή είναι πράγματι, όπως έγραψε και χθες ο «Π.Λ.», από τις πιο υποβαθμισμένες στα Γιάννενα και πιο παραμελημένες από τον Δήμο…

Κανένα μεγάλο έργο!

Ψάχναμε χθες να βρούμε ένα σημαντικό έργο πνοής που να έγινε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή και δεν τα καταφέραμε. Εντάξει, γίνονται παρεμβάσεις στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου και στο Τζαμί Καλούτσιανης, αλλά αυτές δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Είναι εξάλλου μικρής έκτασης.

Κάτι θα αλλάξει…

Η ολοκληρωτική ανάπλαση όμως της Λαϊκής που έχει μείνει στη δεκαετία του ‘80, η πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Μαρίνας και η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών μπορεί να αλλάξουν κάπως την εικόνα και να δώσουν μία ώθηση βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Θα χρειαστούν όμως και πρόσθετα έργα.

Οι παλιές φυλακές…

Για παράδειγμα, η μετατροπή του χώρου των παλιών στρατιωτικών φυλακών σε πάρκο θα μπορούσε να συμβάλλει στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Η έκταση αυτή σήμερα είναι εντελώς αναξιοποίητη. Βέβαια, θα απαιτηθεί ένα μεγάλο ποσό, όμως γι’ αυτό υπάρχουν τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα…

Είμαστε τυχεροί…

Πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε σ’ αυτήν εδώ την περιοχή… Το καλοκαίρι σε μία ώρα και κάτι φτάνει κανείς από τα Γιάννενα στις πιο ωραίες παραλίες. Τις υπόλοιπες εποχές έχει γύρω του ένα σωρό ποτάμια, όπως π.χ. ο Άραχθος, να πάει για πεζοπορία, πικ-νικ, αθλήματα, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της πόλης. Υπάρχει τίποτε καλύτερο; (Η φωτό από ανάρτηση του Χαρητάκη Παπαϊωάννου)

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.