Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Θα… γλιτώσουμε!

Ευτυχώς δεν μένουν πολλές ημέρες πλέον για τις ευρωεκλογές και με το που θα κλείσουν οι κάλπες θα… γλιτώσουμε απ’ όλους εκείνους τους υποψήφιους και τους παράγοντες των κομμάτων που θυμήθηκαν ξαφνικά να περάσουν μία βόλτα και από τα μέρη μας να μας δουν από κοντά!

 Τους κάνει η ανάγκη…

Δεν θυμήθηκαν ακριβώς. Η ανάγκη τους κάνει να έρθουν στα Γιάννενα, την Άρτα, τη Θεσπρωτία κλπ. αναζητώντας ψήφους που θα αυξήσουν τη δύναμή τους στο Ευρωκοινοβούλιο ή που θα τους στείλουν σ’ αυτό για πρώτη φορά, γιατί είναι αρκετά τα μικρά κόμματα τα οποία διεκδικούν τουλάχιστον μία έδρα. 

Πολιτικές θέλουμε!

Θα μας… αναπτύξουν, υπόσχονται, μετά τις ευρωεκλογές επειδή η Ήπειρος ως περιοχή διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα της προς το καλύτερο. Τίποτε καινούριο. Τα ξέρουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Πολιτικές για την αξιοποίησή τους μας λείπουν

Μεγάλη σημασία…

Άσχετα τα παραπάνω με τη σημασία που έχουν οι ευρωεκλογές, η οποία είναι αναμφισβήτητη. Το Ευρωκοινοβούλιο είναι μαζί με την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα τρία κορυφαία θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά που χαράσσουν πολιτικές και λαμβάνουν καίριες αποφάσεις για τη ζωή όλων μας.  

Όλα από την Ε.Ε.!

Μπορεί η Ε.Ε. να έχει προβλήματα, λειτουργικά και γραφειοκρατικά, όμως η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Η καθημερινότητά μας επηρεάζεται άμεσα α’ αυτήν. Από το αν χρεωνόμαστε για την πλαστική σακούλα που χρησιμοποιούμε στο σούπερ μάρκετ μέχρι το πόσα χρόνια εγγύηση έχει η νέα τηλεόραση που αγοράζουμε, όλα καθορίζονται από την Ε.Ε.. 

Οι αποφάσεις… νόμοι! 

Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει και οι εθνικές κυβερνήσεις παίρνουν τις αποφάσεις του και τις περνούν από τη Βουλή μετατρέποντάς τες σε νόμους. Αυτή είναι η διαδικασία. Ελάχιστες είναι οι φορές που η ελληνική Κυβέρνηση, για παράδειγμα, έχει το περιθώριο να αγνοήσει μία απόφαση της Ε.Ε.. Σχεδόν πάντα υποχρεούται να συμμορφωθεί.

 Δεν έχουν τα εφόδια!

  Άρα, έχει ιδιαίτερη σημασία για μας τους πολίτες πρώτον να πάμε να ψηφίσουμε και δεύτερον να επιλέξουμε ανθρώπους που να μπορούν να σταθούν στις Βρυξέλλες και να μας εκπροσωπήσουν επάξια. Όχι… οι ποδοσφαιριστές, οι μπασκετμπολίστες, οι ηθοποιοί και οι τηλεοπτικές περσόνες δεν έχουν τα εφόδια για κάτι τέτοιο. Ψάξτε να βρείτε τους ικανούς. 

  Το απόλυτο τίποτα…

✒ Ήρθε πριν μερικά χρόνια ένας υποψήφιος που ανήκει στην κατηγορία των παραπάνω και παραχώρησε συνέντευξη τύπου. Πήγαμε να τον καλύψουμε και ο άνθρωπος δεν είπε τίποτα! Δεν είχε λόγο, δεν είχε άποψη, τίποτα απολύτως. Εξελέγη όμως παμψηφεί! Τι έκανε μία πενταετία ως ευρωβουλευτής; Τίποτα απολύτως! Καμία παρέμβαση…

Δύο απώλειες…

✒ Πάμε τώρα σε δύο ανθρώπους, συμπολίτες μας, που έφυγαν τις προηγούμενες ημέρες από τη ζωή πλήρεις ημερών. Ο ένας είναι ο πρώην δήμαρχος Λευτέρης Γκλίναβος. Ως ιδιώτης διακρίθηκε στον κλάδο της αμπελουργίας δημιουργώντας ένα από τα καλύτερα οινοποιία του τόπου μας, το «Κτήμα Γκλίναβος», με εξαιρετικής ποιότητας κρασιά.

Άλλαξε την Αβέρωφ!

✒ Ως δήμαρχος ο Λ. Γκλίναβος έκανε, κατά τη γνώμη μας ένα σπουδαίο έργο στα Γιάννενα. Άλλαξε τη μορφή και τη φυσιογνωμία της οδού Αβέρωφ, διαπλατύνοντας τα πεζοδρόμιά της και απομακρύνοντας τη λαχαναγορά που λειτουργούσε ως τότε χαμηλά σ’ αυτήν, κοντά στο Κουρμανιό. Η οποία λαχαναγορά κατέληξε στο Σταυράκι. 

Με πολιτικό κόστος…

Κάπως έτσι, ο κεντρικότερος δρόμος της πόλης, ο οποίος οδηγεί απευθείας στη λίμνη, αναβαθμίστηκε, αφού απομακρύνθηκαν τα καφάσια, τα καμιόνια, και η… γλίτσα που αναπόφευκτα προκαλούσε η λειτουργία της λαχαναγοράς κατά μήκος ενός μεγάλου τμήματός της. Αυτό ήταν ένα έργο με πολιτικό κόστος για τον Λ. Γκλίναβο, όμως δεν το φοβήθηκε!

Ο Χρήστος Τσέτσης…

Η δεύτερη απώλεια είναι αυτή του Χρήστου Τσέτση, η οποία ειδικά γι’ αυτήν εδώ την εφημερίδα είναι μεγάλη. Υπήρξε επί δεκαετίες στενός συνεργάτης του «Π.Λ.». Εδώ δημοσιεύθηκαν εκτενή αφιερώματά του τα οποία στη συνέχεια έκανε βιβλία αφήνοντας ένα πολύτιμο συγγραφικό έργο ως παρακαταθήκη στην πόλη. 

Παλιάς κοπής…

Ο κυρ Χρήστος ήταν από εκείνους τους δημοσιογράφους παλιάς κοπής που για το ρεπορτάζ του έκανε έρευνα, έψαχνε αρχεία, έβρισκε τηλέφωνα, ρωτούσε ανθρώπους. Γι’ αυτό και τα κείμενά του, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, αφιερώματα, ήταν πάντα ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά.  

Φτωχαίνουμε διαρκώς…

Δεν αρκεί ο χώρος αυτής εδώ της στήλης για να περιγράψει κανείς την πολύπλευρη δράση του Χρήστου Τσέτση. Μία παρατήρηση μόνο. Κάθε φορά που φεύγει ένας τέτοιος άνθρωπος, με ενδιαφέρον για τα κοινά, με ανήσυχο πνεύμα και δυνατή πένα δημιουργείται ένα κενό που δεν καλύπτεται από νεότερους. Με άλλα λόγια, όσο πάμε φτωχαίνουμε πνευματικά!

Το καλύτερο μάθημα…

✒ Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η χθεσινή και ο ΟΦΥΠΕΚΑ την γιορτάζει αυτές τις ημέρες με πληθώρα δράσεων σε Εθνικά Πάρκα και Δρυμούς. Με αφορμή αυτές, μαθητές σχολείων και της περιοχής μας βγαίνουν έξω, στη φύση και μαθαίνουν πόσο σημαντική υπόθεση είναι η προστασία της. Καλύτερο μάθημα δεν υπάρχει. Και πρέπει να γίνεται πιο συχνά… (Η φωτό από παλαιότερη περιβαλλοντική δράση στο Πάρκο Βίκου Αώου). 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.