Χωρίς Υπαγόρευση
«Κληρώνει» αύριο!
✒ «Κληρώνει» αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα αύριο, Παρασκευή για το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων και την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Αρχικά ανοίγει ο δρόμος για παραρτήματα και μετά βλέπουμε…
Θα γίνει νόμος…
✒ Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, δεν υπάρχει αμφιβολία. Θα γίνει λοιπόν νόμος του κράτους. Και δεν θα ψηφιστεί μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές αλλά και από κάποιους άλλων κομμάτων. Για παράδειγμα, θα υπάρξουν διαρροές από το ΠΑΣΟΚ, πιθανώς και από την Ελληνική Λύση ή την Πλεύση Ελευθερίας.
Πρέπει να δουλέψουν…
✒ Και μετά; Τι γίνεται μετά; Μετά τα δημόσια Πανεπιστήμια θα πάψουν να έχουν την αποκλειστικότητα στην παροχή εκπαίδευσης ανώτατου επιπέδου εντός συνόρων και, επειδή θα υπάρχει πλέον ανταγωνιστής δίπλα τους, τουλάχιστον για μια συγκεκριμένη μερίδα παιδιών που θέλουν να σπουδάσουν, θα πρέπει να δουλέψουν και να αναβαθμίσουν το «προϊόν» που προσφέρουν!
Μπορούν καλύτερα!
✒ Δεν λέμε ότι τα δημόσια ΑΕΙ δεν έχουν καλό ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο. Έχουν, αλλά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα απ’ όσα έχουν συνηθίσει. Κι αυτό ισχύει και για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που το έχουμε ζήσει από μέσα και το γνωρίζουμε καλά. Ή μάλλον από… την καλή και την ανάποδη!
Τους… ξυρίζουμε!
✒ Διαβάσαμε κάπου ότι θα χάσει κι άλλους φοιτητές εξαιτίας του νόμου που επιτρέπει ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Μα, το Πανεπιστήμιό μας και τα Γιάννενα έχουν χάσει ήδη φοιτητές λόγω… κόντρα ξυρίσματός τους! Όταν το ενοίκιο για μία γκαρσονιέρα ή δυαράκι ημιυπόγειο της δεκαετίας του ‘70 κοστίζει 350, 400, 450 ευρώ πώς να βγει μία οικογένεια και να στείλει το παιδί στα Γιάννενα για σπουδές;
Τι πληρώνουν σήμερα;
✒ Άρα, πριν ασχοληθούμε με το κακό που θα πάθουμε από τα μη κρατικά ΑΕΙ που θα γίνουν στη χώρα και θα πάρουν αναμφίβολα κομμάτι της φοιτητικής «πίτας», πρέπει να γίνει μία γενικότερη συζήτηση για το τι πληρώνουν σήμερα όσοι σπουδάζουν μακριά απ’ το σπίτι τους και για το αν αυτό που παίρνουν ως υπηρεσία ανταποκρίνεται στα χρήματα που δίνουν.
Αν δοθεί ευκαιρία…
✒ Ένας απλός υπολογισμός: Πόσο θέλει για να ζήσει ένας ξένος φοιτητής στα Γιάννενα αυτή την περίοδο; Με ενοίκια, έξοδα, μετακινήσεις, λογαριασμούς, δεν θέλει περίπου 1.000 ευρώ το μήνα; Δεν μιλάμε φυσικά για εκείνους που έχουν δωμάτιο σε εστίες. Αν λοιπόν του δοθεί η ευκαιρία να σπουδάσει σε μη κρατικό ΑΕΙ το ίδιο αντικείμενο εξ αποστάσεως τι θα κάνει;
Και εξ αποστάσεως…
✒ Προφανώς θα επιλέξει να πληρώσει δίδακτρα σ’ αυτό γιατί θα του έρθουν πιο φτηνά οι σπουδές! Πώς μπορεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να μη χάσει τον συγκεκριμένο φοιτητή; Με το να καθιερώσει παράλληλα με τα συμβατικά και εξ αποστάσεως προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, βάζοντας και κάποια δίδακτρα. Τουλάχιστον στα βασικά πεδία…
Χωρίς ανταγωνισμό…
✒ Γιατί δεν το έκανε αυτό μέχρι τώρα ακολουθώντας, ας πούμε, το παράδειγμα των Πανεπιστημίων της Κύπρου που έχουν θησαυρίσει τα τελευταία χρόνια; Μα γιατί δεν είχε δίπλα του ανταγωνισμό και δεν έχανε πολλούς φοιτητές! Τώρα όμως το πράγμα «σφίγγει» και πρέπει να γίνει έξτρα δουλειά και από το δικό μας ΑΕΙ και από τα υπόλοιπα όλης της χώρας.
Πώς θα βελτιώσουν…
✒ Μη κοιτάμε επομένως μόνο πώς θα τροφοδοτήσουμε τις επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες ακινήτων μίας περιοχής με «πελάτες». Δεν είναι αυτός ο κύριος ρόλος ενός Πανεπιστημίου. Πρώτα πρέπει να απασχολεί τα δημόσια ιδρύματα πώς θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν σε όσους φοιτητές τα επιλέγουν. Έτσι δεν θα ανησυχούν μήπως τους χάσουν…
Οι «ιπτάμενοι»…
✒ Και κάτι ακόμα, ειδικά για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που λογικά θα ισχύει και για άλλα περιφερειακά ΑΕΙ. Δεν μπορεί οι καθηγητές του να έχουν φυσική παρουσία στο ίδρυμα μία ημέρα την εβδομάδα, όταν κάνουν μαθήματα. Να έρχονται δηλαδή το πρωί με το αεροπλάνο και να φεύγουν το βράδυ... Έτσι δεν γίνεται δουλειά, ούτε αναβαθμίζονται οι σπουδές.
Με αξιοκρατικά κριτήρια…
✒ Πρέπει οι καθηγητές να μένουν εδώ, στην πόλη όπου βρίσκεται ο χώρος εργασίας τους και να ασχολούνται με τα του οίκου τους, για τα οποία εξάλλου πληρώνονται. Όσο για το προσωπικό των ΑΕΙ, καλό θα ήταν η επιλογή να γίνεται πλέον με αξιοκρατικά κριτήρια και όχι με βάση το βαθμό συγγένειας ή… κουμπαριάς με καθηγητές, διοικήσεις κλπ. Χωρίς ικανούς δεν πας μπροστά και ο νοών νοείτω!
Θα γίνουν «στολίδι»!
✒ «Στολίδι» θα γίνουν τα παλιά Οθωμανικά λουτρά στο Κάστρο που είναι σε φάση αναστήλωσης από το υπουργείο Πολιτισμού. Και έτσι πρέπει γιατί αποτελούν στοιχείο που συνδέεται με την ιστορία της πόλης μας. Τα παρακείμενα Βυζαντινά λουτρά, από την άλλη, δεν αναμένεται να δουν σύντομα το… φως του ήλιου!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.