Χωρίς Υπαγόρευση
Το… πικρό ποτήρι!
✒ Το ξέραμε από καιρό οι Γιαννιώτες ότι κάποια στιγμή θα το πιούμε το… πικρό ποτήρι. Δεν γνωρίζαμε μόνο το πόσο πικρό θα ήταν αυτό. Μιλάμε για τα δημοτικά τέλη που μία γερή αύξηση αναγκαστικά θα την πάρουν φέτος, καθώς αυξημένες και βαριές είναι και οι οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου.
Δε γίνεται αλλιώς…
✒ Έτσι όπως διαχειρίστηκε η προηγούμενη δημοτική αρχή δύο πολύ βασικά ζητήματα της πόλης, αυτό του οδοφωτισμού και εκείνο της διαχείρισης των απορριμμάτων, δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει αλλιώς. Ο Θωμάς Γιωτίτσας έκανε λόγο προχθές για μία «τρύπα» στις δαπάνες που αγγίζει τα δύο εκατομμύρια ευρώ… Αυτό αρκεί!
Οι επόμενοι…
✒ Δεν τα ψήφισε όμως στη λήξη της θητείας της. Σου λέει, ας έρθουν οι επόμενοι να επιβάλλουν τα τέλη για να φορτωθούν μαζί μ’ αυτά και τη δυσαρέσκεια των δημοτών. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, όποιος κάνει αυξήσεις βρίσκεται στο στόχαστρο από τους πολίτες, που ούτως ή άλλων δεν πληρώνουν λίγα σ’ αυτήν εδώ την πόλη.
Το τέλος ταφής…
✒ Το μεγαλύτερο βάρος για τον Δήμο είναι το λεγόμενο τέλος ταφής. Το ποσό που πληρώνει στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων για τα σκουπίδια που στέλνει στο Εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου για επεξεργασία και από εκεί στο Ελληνικό για ταφή. Στα 4,2 εκατ. ευρώ πάει φέτος από 2,7 εκατ. πέρυσι.
Με ανακύκλωση…
✒ Θα ρωτήσει κανείς, πώς θα μπορούσε ο Δήμος να συγκρατήσει το τέλος ταφής από αυτή την τόσο μεγάλη αύξηση; Η απάντηση είναι ότι αυτό θα γινόταν με έναν κυρίως τρόπο. Με την επέκταση της ανακύκλωσης στα Γιάννενα ώστε να μειωθούν αντίστοιχα οι ποσότητες των απορριμμάτων που στέλνουμε στο Ελευθεροχώρι.
Αν είχαν γίνει…
✒ Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται κι άλλοι μπλε κάδοι, χρειάζεται να φτιαχτεί το λεγόμενο «πράσινο σημείο» όπου θα γίνεται η διαλογή, το οποίο δεν έχει λειτουργήσει ακόμη, να ξεκινήσει σε όλη την πόλη η διαδικασία διαχείρισης των βιοαποβλήτων, που επίσης δεν ξεκίνησε… Αν είχαν γίνει αυτά, κάτι θα εξοικονομούσαμε.
Ο οδοφωτισμός…
✒ Τα ίδια ισχύουν και για τον οδοφωτισμό. Θα πληρώσουμε φέτος 2,73 εκατ. ευρώ για τον φωτισμό κοινόχρηστων χώρων και δρόμων. Αν είχε προχωρήσει το έργο της ενεργειακής αναβάθμισής του με λάμπες Led, κι εδώ θα κάναμε ως πόλη εξοικονόμηση. Οι χειρισμοί όμως της προηγούμενης τετραετίας δεν το επέτρεψαν…
Δεν ανταποκρίνονται…
✒ Κάπως έτσι, σύντομα θα κληθούμε όλοι μας να πληρώσουμε φουσκωμένα ανταποδοτικά τέλη για υπηρεσίες που, κατά την άποψη της στήλης, δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτά ως ποιότητα. Ούτε ο οδοφωτισμός, ούτε η διαχείριση απορριμμάτων είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε σήμερα.
Μεγάλο «στοίχημα»!
✒ Εδώ λοιπόν είναι το μεγάλο «στοίχημα» για τη νέα Δημοτική Αρχή που μοιραία φορτώνεται το πολιτικό κόστος από την αύξηση των τελών. Να βελτιώσει τα αμέσως επόμενα χρόνια τις υπηρεσίες για τις οποίες μας χρεώνει. Έτσι, θα πληρώνουμε μεν, αλλά τουλάχιστον θα είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόδοση!
Τα αδέσποτα…
✒ Η νέα Δημοτική Αρχή «κληρονόμησε» εξάλλου άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δεν κατάφεραν οι προηγούμενες να λύσουν, παρόλο που έκαναν συστηματικές προσπάθειες, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Βλέπεις, είναι διάφοροι οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται! Ο λόγος για τα αδέσποτα.
Τεράστιος αριθμός…
✒ Ας το πάρουμε απόφαση. Δεν πρόκειται ποτέ να μείνει αυτή εδώ η πόλη χωρίς αδέσποτα σκυλιά. Μόνη ελπίδα είναι αυτά να μην αυξηθούν άλλο, αλλά ο υπάρχον πληθυσμός, με συγκεκριμένες δράσεις, να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο. Γιατί, όπως προέκυψε προχθές από τις δηλώσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου, στα Γιάννενα κυκλοφορούν σήμερα περίπου 1.800 αδέσποτα!
Όταν έγιναν… μόδα!
✒ Πάντα υπήρχαν κάποια ελεύθερα σκυλιά στην πόλη. Λίγα όμως… Πότε άρχισε να αυξάνει ο πληθυσμός τους; Αυτό πρέπει να αναρωτηθεί κανείς. Νομίζουμε ότι τα αδέσποτα μεταβλήθηκαν σε μέγιστο πρόβλημα από τη στιγμή που έγινε συνήθεια σε πολύ κόσμο, ηλικιωμένους, παιδιά, φοιτητές, οικογένειες να παίρνουν σπίτι ένα σκυλί.
Θα χτυπηθεί στη ρίζα…
✒ Όταν η απόκτηση κατοικιδίου έγινε της… μόδας, αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο οι εγκαταλείψεις, άρα και ο αριθμός των αδέσποτων σκυλιών στους δρόμους. Γιατί το σκυλί δεν είναι παιχνίδι. Είναι ένα πλάσμα που έχει ανάγκες, θέλει φροντίδα και δημιουργεί ευθύνες. Εκεί αρχίζει το πρόβλημα. Συνεπώς, αν τσιπαριστούν όλα τα δεσποζόμενα ζώα και γίνονται τακτικοί έλεγχοι, το πρόβλημα θα χτυπηθεί στη ρίζα του!
«Kούκλα» η Πλατεία!
✒ «Κούκλα» έγινε η Πλατεία Γλυκήδων στο Κάστρο μετά την ανάπλαση. Όσοι θυμούνται πώς ήταν πριν ενάμισι – δύο χρόνια, καταλαβαίνουν τι λέμε. Τις αξίζει το Κάστρο τις παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί. Και γιατί είναι ένα από τα πιο ιστορικά σημεία της πόλης και γιατί οι μόνιμοι κάτοικοί του τις έχουν ανάγκη. Μία υποσημείωση μόνο: Τα ωραία ξύλινα παγκάκια που τοποθετήθηκαν στην Πλατεία πρέπει να ξαναβαφτούν σύντομα για να μην γίνουν χάλια!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.