Χωρίς Υπαγόρευση
Αυξημένες απαιτήσεις…
Μπορεί ο καιρός να μην βοηθάει να το διαπιστώσει κανείς, όμως ουσιαστικά έχουμε μπει στη θερινή περίοδο, μέσα στην οποία, ως γνωστόν, αυξάνουν οι απαιτήσεις στην απασχόληση, κυρίως λόγω του τουρισμού αλλά και του πολύπαθου πρωτογενούς τομέα.
Να βγει η σεζόν…
Όπως κάθε τέτοια περίοδο στο παρελθόν, έτσι και φέτος υπάρχει πανελλαδικά αλλά και στην περιοχή μας ζήτηση για εργατικά χέρια. Στα παράλια οι επιχειρήσεις του τουρισμού θέλουν υπαλλήλους στην εστίαση και στα καταλύματα, νέους κυρίως ανθρώπους, προκειμένου να βγάλουν τη σεζόν. Αντίστοιχη είναι η ζήτηση και για εργάτες γης…
Έφυγαν πολλοί!
Κάτι έχει αλλάξει όμως τα τελευταία δύο – τρία χρόνια. Έχει φύγει από τη χώρα μας ένας μεγάλος αριθμός Αλβανών οι οποίοι εργάζονταν κυρίως στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας καθώς σε άλλα κράτη βρίσκουν καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Έτσι, ειδικά ο πρωτογενής τομέας υποφέρει!
Μεγάλο το έλλειμμα…
Το έλλειμμα είναι μεγάλο και στην Ήπειρο, με την ιστοσελίδα «Epiruspost» να αποκαλύπτει ότι υπάρχουν σχεδόν 8.000 κενές θέσεις στον τουριστικό και τον αγροτικό τομέα, οι οποίες, αν καλυφθούν, θα καλυφθούν κυρίως από αλλοδαπούς, οι οποίοι θα έρθουν με άδειες παραμονής, αφού οι Έλληνες δεν… τρελαίνονται!
Δυσλειτουργία…
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί, ενώ υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνεργοι στη δική μας περιφέρεια, δεν διοχετεύονται αυτοί στους τομείς όπου υπάρχει ζήτηση για εργατικά χέρια προκειμένου να απασχοληθούν τους επόμενους αρκετούς μήνες; Προφανώς εδώ υπάρχει μια δυσλειτουργία του συστήματος…
Δεν έχουν «πρεστίζ»!
Το οποίο σύστημα δίνει τη δυνατότητα στους ανέργους να αρνούνται διαρκώς θέσεις δουλειάς που τους προσφέρονται μέσω ΔΥΠΑ, δηλαδή του πρ. ΟΑΕΔ, επειδή αυτές δε διαθέτουν προφανώς το «πρεστίζ» που αναζητούν. Οι περισσότεροι ονειρεύονται δουλειές γραφείου, οπότε το να μαζέψουν ελιές ή ακτινίδια δεν τους φαίνεται ελκυστικό, παρόλο που το μεροκάματο στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να είναι καλύτερο.
Πολλά παραδείγματα…
Μην πει κανείς ότι δεν συμβαίνει αυτό, γιατί όλοι μας έχουμε παραδείγματα γύρω μας συγγενών, φίλων και γνωστών που προτιμούν να παραμένουν επί χρόνια άνεργοι εγγεγραμμένοι στις λίστες της ΔΥΠΑ παρά να «χαλάσουν» το δελτίο τους με τους δεκάδες μήνες ανεργίας για να δουλέψουν στον πρωτογενή τομέα, για παράδειγμα.
Τι κάνουν οι άλλοι…
Ακούγαμε χθες ότι σε χώρες του εξωτερικού οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης δίνουν το δικαίωμα στους ανέργους να λένε μέχρι δύο «όχι» σε προτάσεις για δουλειά. Σε τρίτη άρνηση διαγράφονται αυτόματα από τους αντίστοιχους καταλόγους. Αυτό δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί κι εδώ; Κάτι πάει να γίνει με νέο νόμο του υπ. Εργασίας!
Χαμηλό κίνητρο…
Φυσικά, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, τα μεροκάματα, τα ωράρια και οι συνθήκες εργασίας ίσως να μην είναι τα καλύτερα δυνατά, οπότε νέοι άνεργοι δεν έχουν κίνητρο προκειμένου να επιλέξουν την απασχόληση σε επιχειρήσεις του κλάδου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ο κανόνας. Δεν μιλάμε φυσικά για Μύκονο και Σαντορίνη, αλλά για τα δικά μας παράλια, Πάργα, Σύβοτα, Πρέβεζα κλπ.
Οι ειδικότητες…
Μ’ αυτά και με τ’ άλλα, αλλοδαποί από την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές θα έρθουν στην Ήπειρο να δουλέψουν ως ανειδίκευτοι εργάτες σε οικοδομές, στην παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων, ως επιστάτες, αλιεργάτες, κηπουροί, καθαριστές, δασοκόμοι κλπ. λαμβάνοντας συχνά μεροκάματο πολύ ανώτερο από τους υπαλλήλους γραφείου.
Θα παραμείνουν…
Οι δε άνεργοι Έλληνες θα παραμείνουν σε μεγάλο ποσοστό άνεργοι, ψάχνοντας να βρουν επιδοτούμενα σεμινάρια βελτίωσης δεξιοτήτων ή να ανοίξουν προγράμματα κοινωφελούς περιορισμένης διάρκειας και με απολαβές που δεν τις λες και ιδιαίτερα ικανοποιητικές. Είπαμε, το σύστημα παρουσιάζει στρεβλώσεις που κάποια στιγμή πρέπει να διορθωθούν.
Θα τελειώσουν ποτέ;
Θα ολοκληρωθούν άραγε κάποια στιγμή οι παρεμβάσεις του Δήμου στην πλατεία Πάργης; Τα πεζοδρόμια ουσιαστικά ανακατασκευάστηκαν, αλλά δεν πρέπει επιτέλους να διαμορφωθούν οι νησίδες πρασίνου και να μπουν οι νέες κολώνες φωτισμού; Πέρασε ένας χειμώνας, φτάνει καλοκαίρι κι ακόμα περιμένουνε… Επιβλέπων του έργου υπάρχει;
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.