Comp 1

Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Φθίνουσα πορεία…

Αυτή είναι η Ήπειρος. Μία περιοχή με πολύ ζωηρή πριν μερικές δεκαετίες δραστηριότητα στην ύπαιθρο, η οποία όμως, από τη δεκαετία του ‘80 κυρίως και μετά, ακολουθεί μία διαρκή φθίνουσα πορεία εξαιτίας της αστυφιλίας που την έχει πλήξει με ιδιαίτερα βάναυσο τρόπο. 

Μεγάλο πρόβλημα!

Δεν είμαστε η μόνη Περιφέρεια της χώρας όπου η ύπαιθρος και τα χωριά της ερημώνουν ή έχουν ήδη εγκαταλειφθεί πλήρως από τους κατοίκους τους. Συμβαίνει κι αλλού αυτό. Όμως είμαστε σίγουρα ανάμεσα στις περιοχές εκείνες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα… 

Χωριά με λίγους…

Σε πρόσφατο δημοσίευμά της η ιστοσελίδα «Epiruspost» καταγράφει 55 χωριά της Ηπείρου τα οποία μετρούν λιγότερους από 30 μόνιμους κατοίκους. Με άλλα λόγια κινδυνεύουν τα αμέσως επόμενα χρόνια, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου φυσικά, να εγκαταλειφθούν πλήρως. Ως είδηση αυτό έκανε τον γύρο της χώρας!

Η σχετική λίστα…

Σύμφωνα με τη σχετική λίστα, ενδεικτικά πάντα, ο Κέδρος στα Βόρεια Τζουμέρκα έχει μόλις 24 κατοίκους, η Δραγοψά Δωδώνης 23, το τουριστικό κατά τα άλλα Δίλοφο Ζαγορίου 13, οι Βαταβάδες Ζίτσας μόλις εννέα, η Αγία Βαρβάρα Κόνιτσας 11, το Αργυροχώρι Πωγωνίου 10 μόνιμους κατοίκους και πάει λέγοντας. 

Πολύ περισσότερα!

Κατά την άποψή μας είναι περισσότερα τα χωριά σε όλη την Ήπειρο με κάτω από 30 μόνιμους κατοίκους. Λίγα αποτελούν εξαίρεση. Απλά δεν τα έχει «πιάσει» η απογραφή για διάφορους λόγους. Αν πάρει κανείς το αυτοκίνητο και πάει μία μεγάλη βόλτα μέσα στον χειμώνα, όχι το καλοκαίρι, σε ακριτικές περιοχές της Κόνιτσας και του Πωγωνίου, για παράδειγμα, εύκολα θα το διαπιστώσει αυτό!

Φωνή βοώντος…

Αυτή εδώ η εφημερίδα έχει ασχοληθεί και έχει αναδείξει επανειλημμένα το καυτό, κατά την άποψή μας, ζήτημα της ερήμωσης της υπαίθρου, κρούωντας κάθε φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τα χρόνια που θα έρθουν, όπου τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Υπήρξαμε όμως, στην κυριολεξία, φωνή βοώντος εν τη ερήμω… Κανένας δεν συγκινήθηκε.

Λείπουν οι προτάσεις!

✒ Ωστόσο, διαβάζοντας προσεκτικά τις ανακοινώσεις των υποψηφίων βουλευτών των κομμάτων που αυτές τις μέρες αλωνίζουν τον Νομό και φτάνουν σε κάθε άκρη του, κυνηγώντας πολύτιμες ψήφους, δεν είδαμε κάποια ουσιαστική παρέμβαση ή πρόταση εκ μέρους τους για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν μπορεί να μας ξέφυγε…

Ας μας πουν κάτι…

✒ Να μην το θεωρούν άραγε σημαντικό για τον τόπο μας; Να πιστεύουν ότι η φθίνουσα πορεία θα αντιστραφεί από μόνη της; Δεν ξέρουμε τι τους αποτρέπει από το να ασχοληθούν με την ερήμωση της υπαίθρου. Θα θέλαμε πάντως να ακούσουμε τις απόψεις τους, τις οποίες, εφόσον εκλεγούν, μπορούν να προωθήσουν σε κεντρικό επίπεδο για να γίνουν πολιτικές, μπας και αλλάξει κάτι.

Εθνικό σχέδιο…

Δυστυχώς, οι προβλέψεις για την ύπαιθρο, ειδικά σε ακριτικές περιοχές όπως η Ήπειρος είναι δυσοίωνες. Η εγκατάλειψη θα συνεχιστεί κι αυτό γιατί η αναστροφή της εξέλιξης αυτής είναι δύσκολη. Απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο για να γίνει κάτι, όμως δεν βλέπουμε να υπάρχει σήμερα κάποιο κόμμα διατεθειμένο να το εκπονήσει. Όταν οι πολιτικοί θα ασχοληθούν, θα είναι πολύ αργά…

Ένα νέο μουσείο…

Όταν ανοίγει ένα σχολείο σε έναν τόπο κλείνει μία φυλακή, λέει ο λαός και θα συμφωνήσουμε με τη σοφία του. Θα προσθέσουμε επίσης πως και όταν φτιάχνεται ένα μουσείο πάει ο τόπος ένα βήμα μπροστά στον τομέα του πολιτισμού, της τέχνης και του πνεύματος.

Στο αρχοντικό Φρόντζου!

Αυτό ισχύει για το Μουσείο Λαογραφίας το οποίο θα λειτουργήσει σύντομα στο εντυπωσιακό αρχοντικό του αείμνηστου δημάρχου Ιωαννίνων Κώστα Φρόντζου επί της ομώνυμης οδού. Πρόκειται για εγχείρημα που εμπνεύστηκε το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου, θυγατρικό της Ε.Η.Μ. και λαμβάνει πλέον σάρκα και οστά.

Με πλούσιο υλικό…

Το Μουσείο θα περιλαμβάνει πλούσιο εκθεσιακό υλικό, παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας, αλλά και προσωπικά αντικείμενα και δημιουργίες της αείμνηστης συζύγου του Κώστα Φρόντζου, Αμαλίας, ενώ θα λειτουργήσει και αίθουσα η οποία θα φιλοξενεί εκδηλώσεις πολιτισμού. Τα εγκαίνιά του έχουν προγραμματιστεί για το ερχόμενο καλοκαίρι.

Σημαντική προσφορά…

Διπλό το κέρδος λοιπόν για την πόλη και η προσφορά του Προέδρου του ΙΜΙΑΧ Κώστα Πέτσιου, του Κώστα Βλάχου και των υπόλοιπων μελών του Ιδρύματος πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Το ίδιο ισχύει και για τον Κώστα Τασούλα που φρόντισε ώστε η ανακαίνιση του αρχοντικού Κ. Φρόντζου να γίνει με χρηματοδότηση από τη Βουλή. Χωρίς αυτόν, το έργο θα έμενε στα χαρτιά, ποιος ξέρει για πόσο καιρό!

Τι θα απογίνει;

✒ Μόνο και… μελαγχολικό στέκει το άγαλμα του βασιλιά Πύρρου στην άκρη της υπό ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας, το οποίο αποτέλεσε δωρεά προς την πόλη της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής επί προεδρίας Μιχάλη Σέρβου (φωτό). Θα μείνει άραγε εκεί, θα μεταφερθεί σε άλλο σημείο της Πλατείας ή θα καταλήξει σε κάποια πίσω αυλή κτιρίου του Δήμου όπως εκείνο της Ολυμπιάδας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Ο χρόνος θα δείξει…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.