Χωρίς Υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την Κώστας Αγόρης on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Η καθημερινότητα…

Συζητήσεις προκαλεί κάθε καινούρια απόφαση η ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών που αφορά έργα στην πόλη, τα οποία πάντα διαφημίζονται και από τη νυν και από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές ως παρεμβάσεις που… αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των πολιτών! 

Όλο ακούμε, αλλά…

Αυτή την περίφημη αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των Γιαννιωτών την ακούμε χρόνια τώρα, όμως δεν τη βλέπουμε να παίρνει σάρκα και οστά, ειδικά την τελευταία δεκαετία περίπου. Καμιά φορά λοιπόν αναρωτιόμαστε τι ακριβώς πρέπει να γίνει προκειμένου να γίνει η ζωή καλύτερη! 

 Δρόμοι, πράσινο, φως…

Ένας καλά ασφαλτοστρωμένος δρόμος με καλά κατασκευασμένα πεζοδρόμια που δεν φεύγουν οι πλάκες είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο και το περιποιημένο πράσινο στα πάρκα και τις νησίδες, τα κλαδεμένα δέντρα, αλλά και ο πλήρης φωτισμός τα βράδια των κοινόχρηστων χώρων και των οδών της πόλης. 

Καθαριότητα, μετακινήσεις…

Την καθημερινότητά μας βελτιώνουν επίσης η καθαριότητα, τα καλάθια απορριμμάτων που αδειάζουν τακτικά, τα περιποιημένα παγκάκια, οι βαμμένες διαβάσεις για ασφαλείς μετακινήσεις πεζών και φυσικά η εξασφάλιση απρόσκοπτης μετακίνησης και πρόσβασης ηλικιωμένων, οικογενειών με μικρά παιδιά και ανθρώπων με αναπηρίες.

Πρώτα τα… μικρά!

Για όλα τα παραπάνω είναι που πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να μεριμνούν οι ιθύνοντες του Δήμου σε καθημερινή βάση, ώστε να είναι ευχαριστημένοι οι πολίτες και, αντί να αγανακτούν, να τους επαινούν. Αυτή είναι η περίφημη «ποιότητα ζωής». Μικρές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλο το μήκος και πλάτος του Δήμου. Όχι τα… μεγάλα έργα! Να αφήσουμε λοιπόν το δέντρο και να δούμε, επιτέλους το δάσος!

Οι παρεμβάσεις…

Τα παραπάνω με αφορμή τις νέες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για παρεμβάσεις που θα γίνουν αφενός στη Λεωφόρο Κάρολου Παπούλια και αφετέρου σε δρόμους της πόλης, όπου εικάζουμε πως θα «μπαλωθούν» λακκούβες και χαντάκια. Ό,τι γίνεται καλό είναι, όμως όλα πρέπει να πηγαίνουν με βάση κάποιον σχεδιασμό. 

Στην Καρ. Παπούλια…

✒ Η στήλη θα εστιάσει σήμερα στην Καρ. Παπούλια, την οποία ξέρουμε οι περισσότεροι ως Ακτή Μιαούλη. Με προϋπολογισμό μισό εκατ. ευρώ προβλέπεται η ανακατασκευή των πεζοδρομίων, από την πλευρά της λίμνης, σε μήκος που φτάνει τα 1,1 χιλιόμετρα. Η αλήθεια είναι ότι όντως τα συγκεκριμένα πεζοδρόμια έχουν πρόβλημα. 

Ήταν άλλα τα σχέδια!

✒ Ωστόσο, απ’ ότι ξέρουμε παλιότεροι σχεδιασμοί για την Ακτή Μιαούλη προέβλεπαν μία γενικότερη παρέμβαση με γκρέμισμα του κρηπιδότοιχου και ανάπλαση της όχθης της λίμνης η οποία επρόκειτο να γίνει προσβάσιμη από τους πολίτες. Τι να υποθέσουμε λοιπόν; Ότι εγκαταλείφθηκε το σχέδιο αυτό;

Δεν πήραν «ζεστά»!

Θα μπορούσε η συγκεκριμένη παρόχθια περιοχή να γίνει πραγματικό στολίδι για τα Γιάννενα και να προσελκύει πολύ περισσότερους πολίτες από αυτούς που διασχίζουν σήμερα τη Λεωφόρο κάνοντας τη βόλτα τους, τρέχοντας ή ποδηλατώντας. Δυστυχώς όμως καμία Δημοτική Αρχή δεν πήρε «ζεστά» το θέμα!

Αποσπασματικό…

Γνώμη μας λοιπόν είναι ότι η ανακατασκευή των πεζοδρομίων στην Ακτή Μιαούλη είναι ένα αποσπασματικό έργο που δεν εντάσσεται σε ευρύτερο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την περιοχή. Με άλλα λόγια, απουσιάζει το όραμα για το τόσο ωραίο αυτό κομμάτι της Παραλιμνίου περιοχής. Κρίμα…

Στην Πλατεία Πάργης…

Όσο για τις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πλατεία Πάργης, τι να πούμε εμείς; Ειδικοί δεν είμαστε, αλλά αυτό το «άπλωμα» των πεζοδρομίων θα δημιουργήσει προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων. Η δε στάθμευση στην περιοχή ήταν που ήταν πρόβλημα, θα γίνει ακόμα χειρότερος «πονοκέφαλος», ειδικά για τους μόνιμους κατοίκους της!

Τίποτα δεδομένο…

✒ Για φαντάσου πώς θα ήταν τα Γιάννενα ως πόλη χωρίς τη λίμνη… Καμία απολύτως σχέση δε θα είχαν με το σήμερα. Είμαστε πολύ τυχεροί, λοιπόν. Μόνο που συχνά θεωρούμε δεδομένη την Παμβώτιδα κι αυτό δεν είναι καλό, γιατί δεν τη σεβόμαστε. 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.