ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ
«Γυμνοί» στην κρίση!
✒ «Γυμνούς» μας βρήκε ως χώρα και το ίδιο ισχύει γενικότερα για την Ευρώπη, ο πόλεμος της Ουκρανίας. Τόσο όσον αφορά στην παραγωγή ειδών που αποτελούν τη βάση της διατροφής μας όπως τα σιτηρά, όσο και ως προς το ενεργειακό σκέλος, αφού εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία.
Αλλαγή πολιτικής…
✒ Για τα αγροτικά προϊόντα θα πρέπει να γίνει μία επαναχάραξη της γενικότερης πολιτικής της χώρας με πριμοδότηση της καλλιέργειας καλαμποκιού και μαλακού σιταριού που τις τελευταίες δεκαετίες είχαν εγκαταλειφθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και καλά κάνει.
Ξανά τα σιτηρά!
✒ Σε πρόσφατη επίσκεψή του στον Έβρο ο Υπουργός Γ. Γεωργαντάς κάλεσε τους αγρότες να καλλιεργήσουν σιτηρά στις χέρσες σήμερα εκτάσεις της περιοχής και η παραίνεση αυτή έχει την αξία της. Εξάλλου, τα κέρδη για όσους επιστρέψουν στις συγκεκριμένες καλλιέργειες θα είναι μεγάλα τόσο που έχει φτάσει η τιμή τους.
Τα αγριογούρουνα…
✒ Η στροφή δεν θέλει πολύ χρόνο να γίνει και αυτό ισχύει και για τη δική μας περιοχή όπου επίσης καλλιεργούνταν παλιότερα σιτηρά σε μεγάλες ποσότητες. Με μία βασική διαφορά όμως. Σήμερα οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός των άλλων και τα αγριογούρουνα, τα οποία έχουν… αδυναμία ειδικά στο καλαμπόκι!
Κάτι πρέπει να γίνει…
✒ Παλιότερα δεν ήταν τόσο μεγάλος ο πληθυσμός τους και δεν αποτελούσαν απειλή για τις καλλιέργειας. Σήμερα όμως είναι τόσα πολλά που αλίμονο αν μπουν σε χωράφια με καλαμπόκια. Είναι ικανά να τα ισοπεδώσουν όλα! Κάτι πρέπει να γίνει λοιπόν με το συγκεκριμένο θέμα από πλευράς της Πολιτείας. Καλό το κυνήγι, αλλά πιο σημαντική η αγροτική παραγωγή.
Αλλάζει το τοπίο…
✒ Όσον αφορά στην ενέργεια, ο Ρωσο – Ουκρανικός πόλεμος θα επηρεάσει καταλυτικά τις εξελίξεις και στη χώρα μας. Αφενός η απεξάρτηση από τον λιγνίτη θα πάει πιο πίσω. Αυτό σημαίνει ότι θα αργήσουν να κλείσουν τα εργοστάσια της ΔΕΗ και καλώς θα γίνει αυτό. Προέχει η επάρκεια της χώρας σε ρεύμα…
Οι υδρογονάνθρακες…
✒ Από την άλλη, επιστρέφουν δυναμικά στο παιχνίδι οι υδρογονάνθρακες, ιδίως το φυσικό αέριο που είναι πιο «καθαρό» από το πετρέλαιο κι αυτό αφορά άμεσα τον Νομό μας, όπου όλα δείχνουν ότι αποκτά νέα δυναμική η αξιοποίηση των κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί. Αυτά φαίνεται πως είναι αξιόλογα.
Σε χαμηλή τιμή…
✒ Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς πόσο χαμηλότερη θα είναι η τιμή του φυσικού αερίου που θα εξορύξει η Energean στην Ήπειρο και το Ιόνιο σε σχέση με αυτό που αγοράζει η χώρα σήμερα από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, το οποίο είναι πανάκριβο. Τεράστια η διαφορά…
Προς το συμφέρον…
✒ Άρα, είναι προς το συμφέρον της περιοχής μας να προχωρήσουν οι έρευνες και στη συνέχεια η εξαγωγή υδρογονανθράκων, πάντα φυσικά με όρους που θα διασφαλίσουν την προστασία του περιβάλλοντος, γιατί τίποτε δεν είναι «αθώο» και κανείς δεν θέλει την επιβάρυνσή του.
Θα προχωρήσει!
✒ Η σημερινή συγκυρία αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεπαγώσει η υπόθεση «υδρογονάνθρακες» και φαίνεται πως η Energean η οποία έχει αναλάβει τα οικόπεδα Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, όπως διαφάνηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις της Διευθύνουσας Συμβούλου της. Ίδωμεν…
Υπάρχει έδαφος…
✒ Αυτό φυσικά δεν επηρεάζει την προσπάθεια της χώρας για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες και στην περιοχή μας προκαλούν αντιδράσεις. Υπάρχει έδαφος και γι’ αυτές, αρκεί να λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια, περιβαλλοντικά, ιστορικά κ.α.. Γιατί δε μπορεί να τοποθετούνται ανεξέλεγκτα ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά!
Στολίδι για το Δίλοφο!
✒ Την παλιά του αίγλη αποκτά πάλι το εντυπωσιακό πέτρινο σχολείο στο Δίλοφο Ζαγορίου το οποίο κινδύνευε με κατάρρευση. Το θέμα είχε αναδείξει πριν από τέσσερα χρόνια περίπου ο «Π.Λ.» με σχετικό ρεπορτάζ. Από τότε κύλησε πολύ νερό… στο αυλάκι. Η Περιφέρεια Ηπείρου ανέλαβε την αναστήλωση του κτιρίου, το οποίο, όταν τελειώσουν οι παρεμβάσεις, θα είναι ένα πραγματικό στολίδι για όλη την περιοχή! Πάντως τα έργα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.