ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Μεγάλη ζημιά!
✒ Πολύ μεγάλη ζημιά προκάλεσε τελικά στους Δήμους το σύστημα της απλής αναλογικής που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 2019. Έφερε κυριολεκτικά τα πάνω – κάτω κι εμείς εδώ στα Γιάννενα το έχουμε καταλάβει καλά αυτό.

Ανίσχυρες διοικήσεις...
✒ Δεν είναι μόνο ότι «γέννησε» ανίσχυρες δημοτικές αρχές. Σ’ αυτές δόθηκαν τελικά διέξοδοι από τον πρ. υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος ενίσχυσε τις αρμοδιότητες οργάνων όπου οι δήμαρχοι έχουν την πλειοψηφία. Έτσι, κουτσά - στραβά καταφέρνουν να κυβερνήσουν.

Απλοί παρατηρητές...
✒ Η απλή αναλογική έπληξε καίρια το ρόλο και το έργο των δημοτικών συμβουλίων. Από κυρίαρχα όργανα των Δήμων μέσω των οποίων λαμβάνονταν όλες σχεδόν οι αποφάσεις που αφορούν στη λειτουργία τους, τα συγκεκριμένα σώματα κατέληξαν σε πολλές περιπτώσεις απλοί παρατηρητές των εξελίξεων.

Απλώς επικυρώνει!
✒ Τι σχέση έχει, για παράδειγμα, το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων με τα αντίστοιχα του 1995, του 2000 ή του 2005; Καμία απολύτως. Στις μέρες μας απλώς συζητάει και επικυρώνει αποφάσεις οργάνων όπως η Οικονομική Επιτροπή. Αυτό, για παράδειγμα, έκανε προχθές αναφορικά με το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου...

Περισσεύει η γκρίνια...
✒ Γι’ αυτό και περισσεύουν η γκρίνια από πλευράς των παρατάξεων και οι συγκρούσεις με τη Δημοτική Αρχή που είναι και το βασικό «μενού» των συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων. Αφού δεν μπορείς να κάνεις έργο και να πάρεις αποφάσεις το ρίχνεις... στον καυγά!

Έχει απαξιωθεί!
✒ Στο μεταξύ, αντιφατική η στάση του Θωμά Μπέγκα. Από τη μία μεριά, τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής και κατά των νομοθετημάτων Θεοδωρικάκου. Από την άλλη, διαμαρτύρεται ότι δεν τηρούνται διαδικασίες και απαξιώνεται το Δημοτικό Συμβούλιο. Μα αυτό έχει απαξιωθεί ούτως ή άλλως λόγω εκλογικού συστήματος...

Γι’ αυτό σκοντάφτουν!
✒ Φυσικά, η Δημοτική Αρχή δεν είναι... αθώα. Έχει γίνει πλέον σαφές ότι δεν διαθέτει το πολιτικό και τεχνοκρατικό προσωπικό που απαιτεί ένας μεγάλος Δήμος όπως αυτός των Ιωαννιτών για να γίνουν πράγματα. Γι’ αυτό πέφτουν σε λάθη και διαρκώς «σκοντάφτουν».

Κι άλλο ρόλο...
✒ Όμως και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν τις ευθύνες τους γι’ αυτή την κατάσταση. Δεν έχουν εκλεγεί μόνο για να ελέγχουν τη διοίκηση. Πρέπει ταυτόχρονα να συναινούν όταν είναι για το καλό των δημοτών και να καταθέτουν προτάσεις βοηθώντας το έργο της δημοτικής αρχής. Αλλιώς βγαίνουμε όλοι χαμένοι!

Δε βρήκαν χρόνο...
✒ Χρόνο στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο είχαν για να τσακωθούν οι συμμετέχοντες. Ένας όμως δεν βρέθηκε να θέσει το θέμα των άρρωστων πλατάνων που κόβονται ο ένας μετά τον άλλο στην Παραλίμνιο. Μιλάμε για δεκάδες δέντρα χωρίς τα οποία αλλάζει τελείως η φυσιογνωμία της περιοχής.

Μείζον θέμα...
✒ Ίσως οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν το θεωρούν σημαντικό. Κακώς, πολύ κακώς! Για όλους τους Γιαννιώτες αποτελεί μείζον θέμα και δε νομίζω πως χρειάζεται να εξηγήσουμε εδώ τους λόγους γι’ αυτό. Όλοι μας κάνουμε τη βόλτα μας στον Μόλο απολαμβάνοντας το φυσικό σκηνικό, το οποίο πλέον ανατρέπεται.

Θα κοπούν κι άλλα!
✒ Ας μη γελιόμαστε. Αργότερα θα κοπούν και άλλα άρρωστα ή νεκρά δέντρα περιμετρικά του Κάστρου και στην Πλατεία Μαβίλη γιατί δυστυχώς δεν πάρθηκαν εξαρχής αυστηρά μέτρα προστασίας τους. Πιθανώς να μη μείνει κανένα! Έτσι, η Παραλίμνιος δεν θα είναι ξανά ίδια με αυτή που ξέρουμε.

Θέλει σχεδιασμό...
✒ Κι όμως, δεν έχει γίνει μία σοβαρή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο που να αφορά στο αύριο της Παραλιμνίου, η φυσιογνωμία της οποίας πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή με βάση τα νέα δεδομένα. Δεν αρκεί η φύτευση σφενδάμων στα σημεία όπου κόβονται άρρωστα πλατάνια. Εδώ θα χρειαστεί να επαναπροσδιοριστεί εξαρχής το πράσινο όλης της περιοχής.

Φωτιές στον δρυμό...

✒ Πάει ο άλλος με την παρέα του βόλτα μέσα στον Εθνικό δρυμό Βίκου –Αώου, ψαρεύει, τρώει, ανάβει και μία φωτιά έτσι για... την ατμόσφαιρα! Μόνο που οι φωτιές μέσα στον δρυμό μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες. Μήπως ο αρμόδιος Φορέας Διαχείρισης να κάνει και κανέναν έλεγχο; Γιατί αλίμονο αν καμιά μέρα λαμπαδιάσει το δάσος (η φωτό από τους «Σκεπτόμενους Πολίτες»).
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.