ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Μία «εμμονή»!
✒ Δεν θέλει να γίνει μονοθεματική η στήλη, αλλά μία μικρή αναφορά θα ξανακάνει στον Αλή Πασά και στην «εμμονή» του Δήμου Ιωαννιτών αφενός να αναδείξει μνημεία της εποχής του, Οθωμανικά κτίσματα της πόλης και αφετέρου να διοργανώσει ιστορικό συνέδριο γι’ αυτόν.

Αντιδράσεις...
✒ Αυτό το τελευταίο έχει αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις σε διάφορα «μέτωπα», μεταξύ των οποίων και ανάμεσα στους Σουλιώτες, οι πρόγονοι των οποίων πολέμησαν με τα στρατεύματα του Αλή και υπέστησαν πολλά δεινά από αυτόν. Δίκιο έχουν...

Συνέδριο για τον Αλή!
✒ Ανεξαρτήτως των Σουλιωτών, προχθές διαβάζαμε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανάρτηση μέσω της οποίας γινόταν γνωστό ότι τα Γιάννενα θα συμμετάσχουν στους εορτασμούς των 200 ετών από την Επανάσταση –και- με συνέδριο αφιερωμένο στην Αλή και την εποχή του.

Για... ραγιαδισμό!
✒ Η ανάρτηση ήταν επικριτική και τα δεκάδες σχόλια κάτω από αυτήν ακόμα χειρότερα, τόσο για το πρόσωπο του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ όσο και για την πόλη μας γενικότερα. Οι πιο πολλοί σχολιάζοντες μας κατηγορούσαν για ραγιαδισμό (!) επειδή «τιμάμε» μέσω συνεδρίου έναν τύραννο της περιοχής.

Κι αν άκμασαν;
✒ Θα αντιτείνει κανείς, μα επί Αλή Πασά άκμασαν το εμπόριο, τα γράμματα και οι τέχνες στα Γιάννενα. Σαφώς και άκμασαν όλα αυτά, όπως άκμαζαν και στην περίοδο προ Τουρκοκρατίας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο Αλή Πασάς δεν ήταν τύραννος και δεν δίσταζε να πνίξει στο αίμα τους υπόδουλους όταν του πήγαιναν... κόντρα!

Δράση και αντίδραση...
✒ Τέλος πάντων, δεν θα υποδείξουμε εμείς στον Δήμο τι θέμα θα έχει το συνέδριό του. Απλώς καταθέτουμε μία παρατήρηση, ότι υπάρχουν πολλές όψεις σε ένα πράγμα και πως οι επιλογές του ούτε το... αλάθητο έχουν, ούτε θα μένουν χωρίς αντίδραση και κριτική. Έτσι είναι οι δημόσιοι φορείς...

Μία γκρίνια...
✒ Πάμε και στο χώρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπου αυτή την περίοδο επικρατεί μία γκρίνια σε ορισμένα Τμήματα επειδή η ελάχιστη βάση εισαγωγής που καθιερώθηκε από το υπουργείο Παιδείας είναι οριζόντια και είναι η χαμηλή του 0,80.

Δεν αντιδρούν...
✒ Το θέμα είναι ότι δεν αντιδρούν Tμήματα που κινδυνεύουν να μείνουν με ελάχιστους ή χωρίς καθόλου νέους φοιτητές, δηλαδή κυρίως όσα έχουν βάση κάτω από 10.000 μόρια ή σε όσα αυτή είχε διαμορφωθεί πέρυσι ανάμεσα σε 10 – 12.000 μόρια.

Πιο ασφαλή Τμήματα...
✒ Μέχρι στιγμής «βολές» κατά της Συγκλήτου για την τακτική που ακολούθησε έχουν εξαπολύσει Τμήματα πιο ασφαλή, όπως το Μηχανικών Η/Υ που πέρυσι είχε βάση κοντά στα 12.500 μόρια με τον πρώτο εισαχθέντα να συγκεντρώνει 16.850, έχει δηλαδή ζήτηση και το Φυσικό που η βάση του πέρυσι ήταν στα 11.500 μόρια.

Γιατί... προσβολή;
✒ Αν και δεν είμαστε ειδικοί, θεωρούμε πως τα δύο συγκεκριμένα Τμήματα δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να ανησυχούν για το 0,80 που καθιερώθηκε ως ελάχιστη βάση εισαγωγής για όλο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Και κακώς θεωρούν «προσβολή» την χαμηλή αυτή βάση.

Η ζήτηση μετράει!
✒ Το 0,80 ισχύει ως ΕΒΕ και για την Ιατρική, η βάση της οποίας πέρυσι ήταν 17.625 μόρια και για το Βιολογικών Εφαρμογών που είχε βάση 15.175 μόρια και για το Αρχιτεκτόνων με βάση 14.505. Σ’ αυτά τα Τμήματα δεν επηρεάζεται το «πρεστίζ»; Το κύριο ζήτημα για όλα είναι η ζήτηση που θα έχουν από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών. Όλα τα άλλα περιττεύουν...

Αν ανοίξουν τα σκαλιά...

✒ Παλιά τη θερινή περίοδο ο Δήμος άνοιγε και τη δεύτερη είσοδο για το Δημοτικό Μουσείο στη ΒΔ ακρόπολη του Κάστρου, αυτή που βρίσκεται κοντά στην «Κυρά Φροσύνη» Από εκεί, με τα σκαλάκια είναι πιο άμεση και πιο ατμοσφαιρική η πρόσβαση στο Ασλάν Τζαμί όπως σωστά επισημαίνουν οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες». Μήπως να το σκεφτούν να το κάνουν και φέτος; Θα βοηθήσει σίγουρα στην αύξηση της επισκεψιμότητας του Μουσείου.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.