ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Δεν είναι τα Γιάννενα...
Μπορεί κάποιους να τους «ενόχλησε» ο τίτλος και το περιεχόμενο πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της εφημερίδας από το περασμένο Σάββατο που επισήμαινε ότι «Τα Γιάννενα δεν είναι μόνο Τζαμιά, Μεντρεσέδες και ο... Αλή Πασάς».
Πολλοί συμφώνησαν
Το σίγουρο όμως είναι ότι πολλοί άλλοι συμφώνησαν με τις απόψεις που διατυπώνονταν σ’ αυτό, αν κρίνουμε από τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα που έχουμε δεχθεί τις μέρες που μεσολάβησαν. Δημοκρατία έχουμε, όλες οι απόψεις σεβαστές! 
 Περνούν στον Δήμο...
Το ρεπορτάζ γράφτηκε με αφορμή την ανακοίνωση εκ μέρους του Δημάρχου Μ. Ελισάφ ότι παραχωρούνται στο Δήμο το Βελή Τζαμί και ο Μεντρεσές, δηλαδή το τουρκικό ιεροδιδασκαλείο στο παρκάκι απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο για αποκατάσταση και πολιτιστική χρήση.
Θα χρειαστεί χρήμα...
Καλώς θα αξιοποιήσει ο Δήμος τα δύο κτίρια που ανάγονται στην περίοδο ηγεμονίας του Αλή Πασά (18ος αι.). Θα δημιουργηθεί έτσι ένα ενιαίο κτιριακό σύνολο στο σημείο αυτό μαζί με το Πνευματικό Κέντρο που θα φιλοξενεί ποικίλες πολιτιστικές δράσεις. Θα χρειαστεί βέβαια χρήμα...
 Σέβονται το παρελθόν!
Ούτως ή άλλως, τα Γιάννενα έχουν αποδείξει ότι σέβονται το παρελθόν τους, ειδικά το Οθωμανικό! Συντήρησαν και αξιοποιούν τα δύο τζαμιά στο Κάστρο, γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθεί εκείνο της Καλούτσιανης, προωθείται πρόγραμμα για τα Οθωμανικά λουτρά (με το Βυζαντινό λουτρό δίπλα στο 9ο Δημοτ. Σχολείο δεν ασχολείται κανείς) και τη Βιβλιοθήκη στο Κάστρο κλπ.
Ιστορία με «βάθος»...
Όμως, αυτή εδώ η πόλη που έχει κάνει «σημαία» τα Τζαμιά και τον Αλή Πασά και τα μοιράζει ως αποκλειστικό σχεδόν σουβενίρ (φωτό), δεν έχει μόνο Οθωμανικό παρελθόν. Αυτό καλύπτει μεν ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της από το 1430 ως το 1913, δηλαδή 480 χρόνια περίπου, όχι όμως όλη την πορεία της, η οποία έχει εντυπωσιακό «βάθος»!
 Πριν τους Τούρκους...
✒ Ο Αλή Πασάς έπαιξε ρόλο στην ανάπτυξη των Ιωαννίνων, δεν το αμφισβητεί κανείς. Όμως και πριν τους Τούρκους η πόλη μας ήταν ένα σημαντικό αστικό κέντρο, το οποίο γνώρισε μεγάλη άνθηση, οικονομική και πνευματική, τόσο κατά τη Βυζαντινή περίοδο, όσο και ως τμήμα του περίφημου Δεσποτάτου της Ηπείρου.
Σχεδόν αγνοείται...
✒ Αυτή η χιλιετής σχεδόν πορεία των Ιωαννίνων που προηγήθηκε της τουρκικής κατάκτησης σχεδόν αγνοείται από τις Αρχές της, τη νυν και τις προηγούμενες, από τους πολίτες και τους επισκέπτες, οι οποίοι φτάνοντας στα Γιάννενα ψάχνουν μόνο να  βρουν το «σπίτι του Αλή Πασά» στο Νησί. Αυτό μόνο ξέρουν οι άνθρωποι...
Να αναδείξουμε!
Τι μπορεί να γίνει; Με ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς όπως ο Δήμος να αναδειχθούν μέσω συνεδρίων, εκθέσεων και εκπαιδευτικών δράσεων και οι άλλες ιστορικοί περίοδοι των Ιωαννίνων. Κατάλοιπά τους υπάρχουν...
Από την αρχαιότητα...
Για παράδειγμα, ανασκαφές στο Κάστρο έχουν φέρει στο φως σημάδια από την παρουσία αρχαίου οικισμού και οχυρώσεων που ανάγονται στους ύστερους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους, ενώ υπάρχουν και ευρήματα από τη ρωμαϊκή περίοδο άγνωστα εν πολλοίς...
 Ποιος έχτισε το Κάστρο;
Επίσης στις στοές δίπλα στην κεντρική πύλη βλέπει κανείς Βυζαντινά τμήματα του τείχους του Κάστρου που μαρτυρούν ότι αυτό προϋπήρξε των Τούρκων και δεν το έχτισαν εκείνοι! Απλά ο Αλής το ενίσχυσε και είχε τους λόγους του γι’ αυτό. Έχει γίνει άραγε ποτέ μία ενημερωτική  ημερίδα για την ιστορία του φρουρίου;
Τα χρυσόβουλα...
Καλά λοιπόν τα Τζαμιά και οι Μεντρεσέδες, αλλά ας κοιτάξουμε ως πόλη και λίγο... παραπέρα. Για παράδειγμα, ο Δήμος μας ας διεκδικήσει να επιστρέψουν εδώ τα δύο χρυσόβουλα του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου  (14ος αι.) με τα οποία έδινε εκτεταμένα προνόμια στους «Ιωαννιώτες» και «Ιουδαίους» κατοίκους εντός και εκτός Κάστρου.
 Μία άλλη πλευρά...
Το ζήτημα έθεσε πρόσφατα με άρθρο του σ’ αυτήν εδώ την εφημερίδα ο καθηγητής χειρουργικής Χαράλαμπος Χαρίσης και έχει απόλυτο δίκιο. Πρόκειται για θέμα που γενικά αγνοεί η τοπική κοινωνία! Κι όμως, υπάρχει και αυτή η πλευρά της ιστορίας της πόλης μας, η οποία κάποια στιγμή πρέπει να αναδειχθεί. 
 Μελωδικός περίπατος...
✒ Έκατσε δίπλα στη λίμνη, εκεί κοντά στα καραβάκια, ο μουσικός της φωτογραφίας και με το αρμόνιό του χάρισε στους περιπατητές μία ωραία πρωινή νότα παίζοντας κλασικές μελωδίες. Τι άλλο να ζητήσει κανείς...
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.