ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Στο τέλος η κρίση!
✒ Πρέπει άραγε οι Γιαννιώτες να πανηγυρίσουμε για τα 5,2 ευρώ που θα διατεθούν για την ανάπλαση της Κεντρικής μας Πλατείας; Aυτό ας το αποφασίσει ο καθένας μόνος του. Εξάλλου, όλα θα κριθούν απ’ το τελικό αποτέλεσμα. Πάντως, η στήλη κρατάει μικρό... καλάθι λαμβάνοντας υπόψη τις μακέτες!

Παραγκούπολη...
✒ Σίγουρα όμως κανείς σ’ αυτήν εδώ τη πόλη δεν μπορεί να δηλώνει περήφανος για την κεντρική Λαϊκή Αγορά της, την... παραγκούπολη της Αγίας Μαρίνας, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες, δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου, με εξαίρεση κάποιες μικροπαρεμβάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς.

Αν δεις από πάνω...
✒ Ναι, παραγκούπολη είναι η Αγία Μαρίνα, με εκείνους τους τσίγκους και τα καραβόπανα που απλώνονται πάνω από τους πάγκους των παραγωγών. Αρκεί να ρίξει κανείς μία ματιά στο χώρο της από πάνω και θα βγάλει τα συμπεράσματά του. Πάλι καλά που έχουν ρίξει άσφαλτο και δεν είναι χώματα κάτω.

Αλλού έφτιαξαν!
✒ Άραγε τέτοια χάλια έχουν οι μόνιμες λαϊκές και σ’ άλλες μεγάλες πόλεις ανά τη χώρα; Από μία μικρή έρευα που έκανε η στήλη διαπίστωσε ότι σε αρκετές περιοχές έχουν φτιάξει αγορές – στολίδια. Στη Λάρισα, ας πούμε, υπάρχει μία ωραία σκεπαστή λαϊκή όπως και στο Καρπενήσι. Στα Τρίκαλα έβαλαν ομοιόμορφες τέντες σε σιδερένιους σκελετούς κλπ.

Να είναι... στολίδι!
✒ Δεν έχει όμως σημασία τι κάνουν οι άλλοι. Σημασία έχει ότι τα Γιάννενα που διαθέτουν μόνιμη λαϊκή θα έπρεπε να την έχουν μετατρέψει σε στολίδι. Σε πρότυπο πανελλαδικά. Με απλά έργα, όχι τίποτε φοβερό και χωρίς να ξοδέψουν ένα κάρο χρήματα!

Απλή κατασκευή...
✒ Μπορεί ο Δήμος να φτιάξει ομοιόμορφα στέγαστρα, με σιδερένιο σκελετό και πλέξιγκλας, όπως στη Λαϊκή του Αγίου Νικολάου που θα κάνουν λίγο πιο εύκολη τη ζωή των παραγωγών προσφέροντας δροσιά το καλοκαίρι και προστασία από το κρύο του χειμώνα. Έτσι θα προσέλκυαν ακόμη περισσότερους αγρότες...

Τι σχέση έχουν;
✒ Τι σχέση έχει η λαϊκή με χριστιανικά, οθωμανικά και εβραϊκά μνημεία και η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει να την εντάξει σε ένα πρόγραμμα συνολικής ανάπλασης – θρησκευτικής διαδρομής; Αυτό θα πάρει χρόνο. Εξάλλου, δεν πρόκειται για έργα ίδιου χαρακτήρα. Άλλο πράγμα η λαϊκή, άλλο ο προαύλιος χώρος της Μητρόπολης!

Λίγο πιο ζεστά...
✒ Ας δει λοιπόν λίγο πιο... ζεστά το ζήτημα της Αγίας Μαρίνας η Δημοτική Αρχή και ας ενεργοποιηθεί για μία συνολική αυτόνομη ανάπλασή της μετατρέποντάς την σε σύγχρονη στεγασμένη αγορά ώστε να πάψει να θυμίζει... εκείνες αφρικανικών χωρών! Καιρός είναι...

H δεύτερη Λαϊκή...
✒ Στο μεταξύ η δεύτερη σταθερή Λαϊκή του Αγίου Νικολάου Αγοράς... φυτοζωεί στεγάζοντας εδώ και χρόνια ελάχιστους παραγωγούς, παρόλο που διαθέτει καλύτερες υποδομές από εκείνη της Αγίας Μαρίνας. Κρίμα δεν είναι ένας τέτοιος χώρος να μένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτος;

Να επαναλειτουργήσει...
✒ Την επαναλειτουργία της ζητούν χρόνια τώρα οι καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου, δηλαδή της οδού Ανεξαρτησίας και των γειτονικών δρόμων κι έχουν δίκιο. Θα μπορούσε, μετατρεπόμενη ξανά σε χώρο εμπορικής δραστηριότητας, να προσδώσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή!

Δεν είχε δηλωθεί...
✒ Είναι γνωστό ότι υπάρχει νομικό κώλυμα καθώς η Λαϊκή Αγορά δεν είχε δηλωθεί από τον Δήμο Ιωαννιτών στο Κτηματολόγιο κατά την αρχική κτηματογράφηση. Επί προηγούμενης δημοτικής αρχής όμως είχαν γίνει κάποιες ενέργειες για να διορθωθεί η παράλειψη. Πού να βρίσκεται άραγε η υπόθεση αυτή;

Μεγάλη ευκαιρία!
✒ Ας ψάξει το θέμα η νυν Δημοτική Αρχή. Ευκαιρία είναι τώρα που προωθείται προς υλοποίηση το Ανοιχτό Κέντρο εμπορίου στην ίδια περιοχή να συμπεριληφθεί στο «πακέτο» των έργων και το ζωντάνεμα της Αγοράς Αγίου Νικολάου. Θα είναι μεγάλο κέρδος για την πόλη!

Ράβε – ξήλωνε...

✒ Η Κεντρική Πλατεία συνδέεται ήδη με το αναπλασμένο Πάρκο Κ. Μπέγκα και την οδό Μπιζανίου με εναέρια μεταλλική γέφυρα που κατασκευάστηκε πριν από λίγα μόλις χρόνια (φωτό). Γιατί λοιπόν η μελέτη ανακατασκευής της που προωθεί ο Δήμος προβλέπει νέα έργα για τον ίδιο σκοπό; Αυτά τα συγκεκριμένα θα μπορούσαν να παραλειφθούν. Μια χαρά γέφυρα είναι η υπάρχουσα...

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.