ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ
Τώρα τα δύσκολα!
✒ Ένα επιχειρησιακό πλάνο για τα Γιάννενα της επόμενης τριετίας που περιλαμβάνει κυριολεκτικά τα… πάντα παρουσίασε η Δημοτική Αρχή και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση. Και τώρα… αρχίζουν τα δύσκολα!
Έχει μαραθώνιο…
✒ Γιατί το σημαντικό δεν είναι να καταρτίσεις ένα σχέδιο, αλλά να το υλοποιήσεις. Εκεί θα φανεί η ικανότητά σου και σ’ αυτό τελικά θα κριθείς απ’ τους πολίτες. Η Δημοτική Αρχή λοιπόν έχει έναν μαραθώνιο μπροστά της, πρέπει να δουλέψει και να βελτιώσει την καθημερινότητά μας.
Είμαστε δύσπιστοι!
✒ Ναι, οι πολίτες είμαστε δύσπιστοι και κρατάμε «μικρό καλάθι», γιατί τον ένα χρόνο που πέρασε δεν είδαμε να γίνονται χειροπιαστά πράγματα. Εδώ είμαστε όμως να αλλάξουμε γνώμη και στάση. Καλή διάθεση υπάρχει, πάντως…
Συγκεκριμένοι άξονες…
✒ Μελετώντας τους κεντρικούς άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου, η στήλη ξεχώρισε μερικές πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις που εκτιμά πως είναι απολύτως απαραίτητες αν θέλει κανείς να μιλήσει για βελτίωση της καθημερινότητας, για την οποία όλοι κάνουν λόγο αλλά πράξη δεν γίνεται!
Το κυκλοφοριακό…
✒ Για παράδειγμα, η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στην πόλη ακούγεται πολύ… φιλόδοξος ως στόχος, είναι διαχρονικό ζητούμενο, όμως δεν είναι κάτι απλό. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε πώς θα επιτευχθεί. Ακούμε, για παράδειγμα, πως θα επιστρέψει το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο. Μακάρι, αλλά από μόνο του δεν αρκεί!
ΔΕΥΑΙ και νερό…
✒ Ξεχωρίζουν επίσης οι άξονες που αφορούν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΙ, την ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινων πόρων και την ολοκλήρωση του δικτύου των αστικών λυμάτων. Πολύ σημαντικά έργα αυτά. Έχει πολλή δουλειά μπροστά του ο Άρης Μπαρτζώκας…
Το χωροταξικό…
✒ Γίνεται επίσης λόγος για ολοκλήρωση του χωροταξικού – πολεοδομικού σχεδιασμού και αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων. Κι εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα και θα απαιτηθεί συστηματική προσπάθεια για να γίνουν βήματα. Εδώ όμως είμαστε και θα δούμε! Υπάρχουν κι άλλοι άξονες στο επιχειρησιακό σχέδιο αλλά είναι πολύ γενικοί για να τους σχολιάσει κανείς.
Περί στράτευσης…
✒ Πάμε τώρα στις αναφορές του Πρωθυπουργού για τη στρατιωτική θητεία, για την οποία δεν απέκλεισε να αυξηθεί στους 12 μήνες. Νομίζουμε ότι είναι απαραίτητο αυτό και καλό θα ήταν η στράτευση να γίνεται υποχρεωτικά στα 18 χρόνια, που επίσης μελετάται. Γιατί με τις αναβολές κάπου… χάνεται η μπάλα!
Θέλει ριζική αλλαγή!
✒ Όμως, όλοι ξέρουμε τι γίνεται στα στρατόπεδα. Η εκπαίδευση είναι από υποτυπώδης έως… ανύπαρκτη! Άρα, δεν έχει νόημα να αυξήσει η Κυβέρνηση τη θητεία αν δεν επιφέρει ριζικές αλλαγές σ’ αυτήν. Δηλαδή, αν δεν βρει τρόπους να προσφέρει ουσιαστική εκπαίδευση και χρήσιμες δεξιότητες στα στρατευμένα παιδιά.
Δεν είναι η σκοπιά…
✒ Το να τα κρατάει 12 ολόκληρους μήνες απλά και μόνο για να κάνουν σκοπιές σε στρατόπεδα πόλεων πολύ μακριά απ’ τα σύνορα είναι ανώφελο. Η στρατιωτική θητεία πρέπει να αποκτήσει άλλη αποστολή και νόημα, ειδικά σήμερα, καθώς έχουμε εισέλθει σε μία εποχή όξυνσης των σχέσεων με την Τουρκία που θα διαρκέσει πολύ.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.