ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ
Τα Πρότυπα Σχολεία…
✒ Σε άρθρο του πριν μερικές εβδομάδες στον «Π.Λ.» ο κ. Παναγιώτης Καρακατσούλης είχε περιγράψει με γλαφυρό τρόπο το ρόλο που έπαιζαν τα Πρότυπα Σχολεία στο παρελθόν. Είχε μιλήσει για παιδιά φτωχών οικογενειών από χωριά όλης της Ηπείρου που σπούδαζαν στη Ζωσιμαία. Και παρά τα πενιχρά μέσα, κατάφεραν να πετύχουν στη ζωή τους!
Αναβιώνουν ξανά…
✒ Αυτά λοιπόν τα Πρότυπα Σχολεία που μόνο για τις «ελίτ» δεν ήταν, αναβιώνουν ξανά σήμερα καθώς ιδρύονται νέα και ενισχύονται τα υπάρχοντα. Στα Γιάννενα, για παράδειγμα, ιδρύεται και Πρότυπο λύκειο Ζωσιμαίας ως συνέχεια του Γυμνασίου που λειτουργεί ήδη…
Η κοινωνία μίλησε!
✒ Σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη δεν έχει τελικά σημασία τι πιστεύουν τα κόμματα ή τα ΜΜΕ για το θέμα. Η ίδια η κοινωνία αποφασίζει αν θέλει και χρειάζεται τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Κι εδώ μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η κοινωνία μίλησε και ήταν ξεκάθαρη!
Έγιναν εξετάσεις…
✒ Γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι: Την περασμένη Δευτέρα έγιναν σε όλη τη χώρα οι εξετάσεις για την εισαγωγή νέων μαθητών στα Πρότυπα Γυμνάσια και για την κάλυψη κενών θέσεων που έχουν προκύψει στα Πρότυπα Λύκεια και το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα αυξημένο.
Πολλοί οι υποψήφιοι!
✒ Στη Ζωσιμαία Σχολή, ας πούμε, οι υποψήφιοι έφτασαν τους 286, οι οποίοι διεκδικούν συνολικά 88 θέσεις στο Πρότυπο Γυμνάσιο! Στις εξετάσεις για τη Βαρβάκειο συμμετείχαν 607 υποψήφιοι για 96 θέσεις, ενώ στα Ανάβρυτα ήταν 866 για 78 θέσεις!
Δενς είναι η «ελίτ»…
✒ Οι αριθμοί λοιπόν μιλούν και δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Η κοινωνία τα θέλει τα Πρότυπα και οι γονείς δείχνουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στον θεσμό. Και δε νομίζουμε ότι πρόκειται για οικογένειες που ανήκουν στη λεγόμενη «ελίτ». Αυτές έχουν κι άλλες επιλογές σπουδών για τα παιδιά τους, όπως τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Στο στόχαστρο…
✒ Ας αφήσουμε όμως τα Πρότυπα κι ας πάμε στο χώρο της τέχνης και συγκεκριμένα στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το οποίο έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο μίας έντονης κριτικής για τις επιλογές που κάνει στις καινούριες του παραγωγές.
Δικαίωμα η κριτική!
✒ Πρόκειται για μία επίμονη κριτική που προέρχεται από συγκεκριμένους καλλιτέχνες της πόλης μας, οι οποίοι είναι σαφές πως αντιδρούν επειδή το ΔΗΠΕΘΕ δεν τους συμπεριέλαβε στους σχεδιασμούς του. Δικαίωμά τους να κρίνουν. Κανείς δεν μπορεί να τους το στερήσει.
Πρώτα για το έργο…
✒ Ωστόσο, το ΔΗΠΕΘΕ είναι θέατρο και πρέπει να κρίνεται κυρίως για το έργο που παράγει κι όχι για το με ποιους επιλέγει να συνεργαστεί κάθε φορά. Δεν έχει μεν αυτή τη στιγμή καλλιτεχνικό διευθυντή μετά την αποχώρηση της Ελένης Δημοπούλου, έχει όμως Διοικητικό Συμβούλιο.
Όχι εκ των προτέρων…
✒ Το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ έχει εκ του ρόλου του καθήκον και δικαίωμα να καταρτίζει πρόγραμμα, να επιλέγει συνεργάτες και να δρομολογεί παραγωγές. Αν αυτές δεν είναι καλές, θα έχουμε όλοι τη δυνατότητα να του ασκήσουμε τότε κριτική. Όχι όμως να σηκώνουμε διαρκώς «καπνό» εκ των προτέρων!
Οφειλόμενη απάντηση…
✒ Οφειλόμενη ήταν η απάντηση προς την «Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Ιωαννίνων» του Λευτ. Πλασκοβίτη που σκηνοθετεί τη νέα θερινή παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ, το «Καλιφόρνια Ντρίμιν». Μάθαμε, για παράδειγμα, ότι από τα 50 άτομα που θα απασχοληθούν στις καλοκαιρινές δράσεις του Θεάτρου μόνο επτά δεν είναι Γιαννιώτες.
Θέλει και εξωστρέφεια!
✒ Φυσικά και το πρώτο ρόλο στις παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ πρέπει να έχουν οι Γιαννιώτες, καλλιτέχνες και τεχνικοί. Όμως δε μπορεί το Θέατρό μας να κλείσει την πόρτα σε οποιονδήποτε «ξένο». Δε βοηθάει αυτό στην εξωστρέφειά του, πώς να το κάνουμε…
Το παραλίμνιο…
✒ Μία εικόνα σήμερα απ’ το παραλίμνιό μας όπως φαίνεται μέσα από τη λίμνη. Πανέμορφο έτσι όπως είναι ντυμένο με το πράσινο χρώμα απ’ τα πλατάνια μας και με το Ασλάν Τζαμί να δεσπόζει στην ακρόπολη του Κάστρου. Εκεί μπορεί να πάει κανείς και την πιο δροσερή βόλτα σ’ ολόκληρη την πόλη.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.