ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Σημαντική είδηση…
✒ Σημαντική η προχθεσινή είδηση ότι έγινε ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση αξιοποίησης των εγκαταλειμμένων εδώ και καμιά δεκαπενταετία εγκαταστάσεων του παλιού Ασύλου Ανιάτων στην οδό Λαμπρίδη, παραπλεύρως της Πλατείας Ομήρου.

Είχαν προσπαθήσει…
✒ Με το όλο ζήτημα είχε καταπιαστεί και η προηγούμενη δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα, η οποία είχε καταβάλει προσπάθεια για την υλοποίησή του. Ευτυχώς η σημερινή διοίκηση του Δήμου συνεχίζει στον ίδιο δρόμο, ώστε να γίνει στον χώρο αυτό ένα κέντρο αφιερωμένο στο παιδί!

Κινητοποίηση…
✒ Η γνωστοποίηση της έγκρισης από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών προγραμματικής σύμβασης με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοια Ηπείρου μας θύμισε παλιότερη κινητοποίηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Λούτσας που είχε ζητήσει να περάσει στην πόλη η συγκεκριμένη έκταση.

Για 20 χρόνια…
✒ Να που αυτό έγινε και ο Δήμος αποκτά τη διαχείριση του χώρου για μία εικοσαετία. Το σημείο που στέγαζε παλιότερα το Άσυλο είναι ιδανικό, αφού βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, για τη δημιουργία μίας σύγχρονης και πλήρους υποδομής για τη φιλοξενία και συνύπαρξη παιδιών με αναπηρίες και παιδιών τυπικής ανάπτυξης!

Η κοινωνία εκτιμά!
✒ Το ρόλο της στη θετική αυτή εξέλιξη, που ως ιδέα ξεκίνησε το 2013, προφανώς έπαιξε και η νέα Διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, στο «τιμόνι» της οποίας βρίσκεται η γνωστή δικηγόρος Μαρία Τσολάκη. Να είναι σίγουροι ότι η τοπική κοινωνία θα εκτιμήσει αυτή τους την προσφορά…

Ευκαιρία για έργο!
✒ Κάπως έτσι, λοιπόν, η Δημοτική Αρχή του Μωυσή Ελισάφ θα έχει την ευκαιρία να υλοποιήσει και να παρουσιάσει ένα σημαντικό έργο μέσω του οποίου θα αναβαθμιστεί ολόκληρη η περιοχή γύρω από τις εγκαταστάσεις του πρ. Ασύλου Ανιάτων. Δεν είναι και μικρό πράγμα αυτό…
Η καθημερινότητα…
✒ Δε φτάνουν όμως τα μεγάλα για να θεωρήσει κανείς ότι ο Μ. Ελισάφ και οι συνεργάτες του πέτυχαν στην αποστολή που τους ανέθεσαν οι Γιαννιώτες. Η βελτίωση της καθημερινότητας (πρέπει να) είναι το μεγάλο στοίχημα, γιατί στον τομέα αυτό η πόλη μας πάσχει και πολύ μάλιστα!

Άλλα μας «καίνε»!
✒ Η αποκομιδή απορριμμάτων, η περιποίηση του πρασίνου, η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, η αισθητική βελτίωση δρόμων, πάρκων, πλατειών είναι θέματα που «καίνε» κι εδώ τα πράγματα μέχρι στιγμής δεν έχουν πάει καθόλου καλά. Εδώ λοιπόν πρέπει να πέσει πρωτίστως το βάρος.

Στασιμότητα…
✒ Να μην ξεχάσουμε την ανακύκλωση που αποτελεί κρίσιμη διαδικασία στον τομέα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών. Όσον αφορά στα κλασικά ανακυκλώσιμα υλικά, όπως το χαρτί, το πλαστικό, το γυαλί κλπ. η στήλη διαπιστώνει μία… στασιμότητα στα Γιάννενα.

Δεν έχουν ιδέα!
✒ Όποιος θέλει κι έχει διάθεση, ανακυκλώνει τα απορρίμματά του. Για τους υπόλοιπους πολίτες –και είναι πολλοί- δεν υπάρχει καμία στρατηγική να υιοθετήσουν κι εκείνοι την πρακτική της ανακύκλωσης. Ούτε γίνεται κάποια σχετική εκστρατεία ενημέρωσης. Έτσι, κάποιοι δεν ξέρουν καν τι ρόλο παίζουν οι μπλε κάδοι!

Τα βιοαπόβλητα…
✒ Τώρα, λέει, ο Δήμος ετοιμάζεται να ανοίξει και το κεφάλαιο της διαχείρισης βιοαποβλήτων. Θα τοποθετηθούν ανά την πόλη καφέ κάδοι, στους οποίους θα ρίχνουμε κλαδέματα, χόρτα και απορρίμματα τροφών από σπίτια, εστιατόρια κ.λ.π., που στη συνέχεια θα μετατρέπονται σε λίπασμα.

Τι απέγιναν;
✒ Καλή ως πρωτοβουλία, αλλά κι εδώ θα χρειαστεί ενημέρωση των πολιτών και φυσικά ενίσχυση του μηχανισμού που ασχολείται με την αποκομιδή. Αλήθεια, εκείνοι οι πράσινοι οβάλ κάδοι που είχαν τοποθετηθεί παλιότερα σε χώρους πρασίνου της πόλης για οργανικά υλικά τι να απέγιναν; Τους έχουν αποσύρει;

Μία αβλεψία αρκεί…
✒ Η φωτογραφία τραβηγμένη την προηγούμενη εβδομάδα στη λαϊκή αγορά της Παραμυθιάς. Αμέριμνοι οι πολίτες κάνουν τη βόλτα και τα ψώνια τους λίγο πριν ξεσπάσει η… καταιγίδα με τα κρούσματα κορωνοϊού. Συμπέρασμα: Μία αβλεψία αρκεί για να αναστατωθεί η ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Τόσο απλά…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.