ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Πώς επιστρέφεις;
✒ Πώς επιστρέφεις μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου ξανά στη βάση σου, στη δουλειά, στις υποχρεώσεις και στη ρουτίνα; Με βαριά καρδιά είναι η απάντηση και νομίζω ότι η στήλη εκφράζει την πλειοψηφία όσων την διαβάζουν! Δύσκολο πράγμα η… προσγείωση στην καθημερινότητα.

Ήσυχα ακόμα!
✒ Πάντως, τα Γιάννενα παραμένουν ακόμα ήσυχα σχετικά, μία εβδομάδα μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Το πρωί οι δρόμοι στο κέντρο μοιάζουν έρημοι. Λίγα αυτοκίνητα περνούν. Μετρημένος ο κόσμος και στην αγορά. Κλειστά πολλά γραφεία και καταστήματα…

Στην Παραλίμνιο…
✒ Εξαίρεση αποτελούν η Παραλίμνιος που έχει πάντα κόσμο και είναι πολύβουη ειδικά τα πρωινά και τα βραδάκια. Σπεύδουν, βλέπεςις, Γιαννιώτες και επισκέπτες να κάνουν τη βόλτα τους και να πιουν τον καφέ τους κάτω από τη δροσιά των πλατάνων.

Είμαστε τυχεροί…
✒ Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μία πόλη η οποία έχει λίμνη, κάστρο, λόφους, εξοχές και προσφέρει τόσες επιλογές χαλάρωσης και αναψυχής. Βέβαια, μπορούν ακόμα να γίνουν πολλά, όπως ένα πλήρες δίκτυο ποδηλατόδρομων. Δεν μας αρκεί πια αυτός στην Παραλίμνιο.

Γεμάτο το Πάρκο!
✒ Μιας ο λόγος για υποδομές, νομίζουμε ότι από τις πιο χρήσιμες είναι το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής δίπλα στο «Du Lac». Κατακλύζεται τα απογεύματα από Γιαννιωτόπουλα που κάνουν ποδήλατο με ασφάλεια μαθαίνοντας παράλληλα να «διαβάζουν» πινακίδες και σήματα κυκλοφορίας.

Παίζουν με ασφάλεια…
✒ Πηγαίνοντας τα παιδιά τους στο συγκεκριμένο Πάρκο οι γονείς μπορούν να αισθάνονται ήσυχοι αφού είναι περιφραγμένο και ασφαλές. Μόνο πρόβλημα τα κουνούπια, τα οποία αντιμετωπίζονται μόνο με τα γνωστά αντικουνουπικά σπρέι. Διαφορετικά… αλίμονο!

Ζαγόρι και αγωγός…
✒ Πάμε τώρα ως το Ζαγόρι, όπου το τελευταίο διάστημα γίνονται διάφορες συσκέψεις με θέμα τον αγωγό φυσικού αερίου «Poseidon» που προβλέπεται να περάσει… ξυστά από τον ορεινό Δήμο! Υπάρχει προβληματισμός κι αυτό μοιάζει λογικό.

Μόνο τα αρνητικά!
✒ Ωστόσο, οι συμμετέχοντες σ’ αυτές τις συσκέψεις, μεταξύ των οποίων και ο απερχόμενος Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, δείχνουν να επικεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο στις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις από το πέρασμα του αγωγού.

Ζητούν αλλαγές…
✒ Μπορεί να πλήξει, υποστηρίζουν, το παρθένο φυσικό περιβάλλον της περιοχής του Ανατολικού Ζαγορίου, τους οικισμούς και τα μνημεία και ζητούν αλλαγή χάραξης. Να περάσει σε… απόσταση ασφαλείας από το Ζαγόρι!

Θα υπάρξουν οφέλη;
✒ Άραγε σ’ αυτές τις συγκεντρώσεις μιλάει κανείς για τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει για την περιοχή το πέρασμα του «Ποσειδώνα»; Δεν ξέρουμε, απλά ρωτάμε. Συνήθως από τόσο μεγάλα έργα προκύπτουν παροχές για τις περιοχές όπου αυτά γίνονται.

Πήρε εγκρίσεις…
✒ Όσο για τα περιβαλλοντικά, μάλλον είναι υπερβολικές οι ανησυχίες. Τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του αγωγού ενέκριναν τόσο η αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου όσο και ο Φορέας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Θα είναι υπόγειος…
✒ Ο Φορέας εποπτεύει όλη αυτή την προστατευόμενη περιοχή, άρα προφανώς και κρίνει αυστηρά τις προδιαγραφές του αγωγού, ο οποίος, σημειωτέον, θα είναι υπόγειος. Άρα δε θα φαίνεται και δε θα «ενοχλεί» το μάτι ούτε των ντόπιων ούτε των επισκεπτών!

Ας λάβουν υπόψη…
✒ Ας τα λάβουν υπόψη αυτά στο Ανατολικό Ζαγόρι κι ας αφιερώσουν λίγο χρόνο στο να εξετάσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές που μπορεί να ανοίξουν με το πέρασμα του «Poseidon». Η μονόπλευρη θεώρηση ενός θέματος ποτέ δεν βοήθησε κανέναν.

Δεν τελείωσε…
✒ Ο Δεκαπενταύγουστος μπορεί να πέρασε αλλά το καλοκαίρι δεν τελείωσε. Μας το υπενθυμίζουν αυτό η ζέστη των τελευταίων ημερών και οι γεμάτες ακόμα παραλίες και στην Ήπειρο. Απολαύστε λοιπόν κάθε ευκαιρία που σας δίνεται για εξόρμηση πριν έρθει και μας… πλακώσει ο χειμώνας!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.